În Comisia Juridică din Senat a ajuns pentru aprobare, în această săptămână, o ordonanță de urgență. Obiectul ei era prorogarea termenelor de semnare a declarațiilor de avere cu semnătură calificată. OUG-ul nu trebuia să modifice în vreun fel legea de funcționare a Agenției Naționale de Integritate.

Daniel Fenechiu, liderul grupului PNL din Senat, a primit însă un mail.

„Mi-au fost propuse niște amendamente, am fost sunat în legătură cu ele”, povestește Daniel Fenechiu pentru Libertatea.

Cine trimite pe e-mail amendamente parlamentarilor când e vorba de creșterea puterilor instituțiilor militarizate? Cazul Fenechiu
Daniel Fenechiu. Foto: Inquam Photos / George Călin

Liderul grupului PNL relatează că i s-au trimis amendamentele deja scrise, chiar cu numele său în dreptul inițiatorului. Contribuția senatorului nu exista însă, el nu redactase vreun rând.

Senatorul a mers la ANI. Iar ANI a sesizat că aceste amendamente creează privilegii pentru anumiți angajați din serviciile secrete și instituțiile de forță. Declarațiile lor de avere urmau să nu mai fie transparente.

„Amendamentele mi-au fost trimise pe teoria că Fenechiu și le va însuși, în varianta autor Daniel Fenechiu. Ele au venit la Comisia Juridică, eu am văzut despre ce este vorba, am constatat că din perspectiva activității ANI și a angajamentelor României, ele exced situația și am înțeles să nu mi le însușesc. Dacă nu mi le-am însușit, ele nu au intrat pe ordinea de zi a Comisiei Juridice și asta e tot”, a declarat Fenechiu pentru Libertatea.

Date din ancheta poliției după accidentul din gara Galați. Cu ce viteză mergea locomotiva în momentul accidentului
Recomandări
Date din ancheta poliției după accidentul din gara Galați. Cu ce viteză mergea locomotiva în momentul accidentului

Comisia Juridică a votat, marți, proiectul de lege pentru aprobarea OUG fără amendamentele trimise lui Fenechiu.

Nu am primit amendamentele de la serviciile secrete”

Înainte de a lua decizia de a nu și le asuma, senatorul PNL apucase să trimită amendamentele nu doar la Agenția Națională de Integritate, ci și să aibă o discuție cu ministrul justiției, Cătălin Predoiu.

Întrebat dacă a primit amendamentele de la serviciile secrete, Fenechiu a negat categoric o astfel de variantă.

„Nu lucrez cu serviciile secrete. Am văzut o serie de materiale că vreau să aduc SRI în avocatură. Cred că am generat deja o psihoză mult prea mare. Nu îmi doresc să aduc SRI, nu lucrez cu serviciile secrete și niciodată serviciile secrete nu vor trimite niște amendamente unui parlamentar în care în toată activitatea nu a fost un fan al serviciilor secrete”, a spus liderul grupului PNL din Senat.

Tot în această săptămână, conform G4 Media, care a publicat subiectul, Daniel Fenechiu și-a retras alte amendamente depuse la un proiect de lege prin care SRI și STS urmau să asigure securitatea cibernetică pentru portalul avocaților. Nici aceste amendamente nu fuseseră, de fapt, scrise de Fenechiu.

REPORTAJ. Fața mai puțin discutată a Bisericii. Preotul care face injecții: „Știu să ajut și la o naștere. Până acum, nu a fost cazul”
Recomandări
REPORTAJ. Fața mai puțin discutată a Bisericii. Preotul care face injecții: „Știu să ajut și la o naștere. Până acum, nu a fost cazul”

De unde au venit amendamentele? Reacția lui Cătălin Predoiu

Dar cine a trimis amendamentele. Inițial, Fenechiu n-a vrut să detalieze. La insistența Libertatea, Fenechiu a subliniat că le-a primit de la un „coleg”, dând de înțeles că acest coleg nu este parlamentar, ci are altă profesie, nenumită de parlamentar.

„Mi-au fost transmise de un coleg care lucrează mult în politici publice, în zona respectivă pe zona de integritate și zona de ordine publică și apărare. Nu mi le-am însușit, asta e tot”, a fost singurul comentariu pe care a dorit să-l facă Fenechiu despre misteriosul inițiator.

Senatorul a dezvăluit ce i-a transmis ministrul Justiției când a auzit ce urma să susțină.

Cine trimite pe e-mail amendamente parlamentarilor când e vorba de creșterea puterilor instituțiilor militarizate? Cazul Fenechiu
Cătălin Predoiu, ministrul Justiției. Foto: Hepta

„Mi-a spus: «domnule, în opinia mea nu este în regulă, încurcă teribil și generează probleme pe angajamentele luate de România pe zona de integritate»”, susține Fenechiu că i-a argumentat ministrul Predoiu.

În privința reacției ANI, senatorul susține că el a cerut un punct de vedere și de la Agenția Națională de Integritate. În loc să-i răspundă direct lui Fenechiu, spune parlamentarul, ANI a dat un comunicat în care a desființat amendamentele propuse.

10.000 de deținători de polițe Euroins, care au avut pagube sau vor să renunțe la RCA-ul făcut la Euroins, au depus deja cerere către FGA
Recomandări
10.000 de deținători de polițe Euroins, care au avut pagube sau vor să renunțe la RCA-ul făcut la Euroins, au depus deja cerere către FGA

Fragment din amendamentele primite pe mail de Daniel Fenechiu

  • Declarațiile de avere și de interese ale personalului din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională pentru care, potrivit statutului ori prin natura atribuțiilor de serviciu, apartenența la aceste instituții reprezintă informații clasificate ori confidențiale/nedestinate publicității, ori prin a căror diseminare neautorizată se pot prejudicia ordinea publică, securitatea națională, apărarea țării, interesele persoanelor de drept public deținătoare, rezultatul misiunilor specifice, ori se pot dezvălui surse confidențiale, se pot pune în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma misiunilor specifice, se completează și se depun în format hârtie sau electronic la persoana responsabilă care asigură implementarea prevederilor legale privind declarațiile de avere și declarațiile de interese, prin anonimizarea datelor cu caracter personal.
  • Personalul care face parte din categoriile prevăzute la alin. (1) și modul de anonimizare a datelor cu caracter personal se stabilesc prin norme interne ale instituțiilor respective.

Amendamentele depuse de Fenechiu pot să fie consultate pe site-ul Agenției Naționale de Integritate.

Care au fost argumentele Agenției Naționale de Integritate 

Dacă ar fi fost adoptate, pentru unii angajați din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională ar fi apărut un regim special de integritate, a avertizat ANI.

În textul propus nu se preciza pentru ce categorii de personal din aceste domenii se aplică excepția. S-ar fi putut ajunge, potrivit ANI, în situația în care unele declarații de avere să nu mai fie publice, ci vor trebui păstrate în locuri special amenajate, în condiții care să asigure confidențialitatea.

„Persoanele menționate anterior ar urma să depună declarații de avere și de interese strict în cadrul instituției unde își desfășoară activitatea, eliminând atribuția persoanei responsabile de a le transmite Agenției, cum, de altfel, este cazul începând cu anul 2007, astfel că ANI nu va mai putea primi și gestiona declarații pentru aceste categorii de persoane”, și-a justificat ANI poziția negativă față de amendamentele primite.

Mai mult, declarațiile de avere și interese ale persoanelor vizate de amendamente ar fi putut fi accesate doar de inspectori de integritate special desemnați și doar la sediul instituției din care face parte persoana evaluată, susține Agenția Națională de Integritate.

Consiliul Național de Integritate a criticat și el amendamentele primite de Fenechiu.

„Consiliul consideră că amendamentele, care au ca efect introducerea unui regim aparte de integritate pentru personalul din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, sunt de natură să încalce principiul repartizării aleatorii a dosarelor ANI, principiul transparenței în exercitarea funcțiilor publice, să producă ingerințe în activitatea de evaluare a inspectorilor de integritate și să încalce independența operațională a acestora”, a fost poziția CNI.

Foto: Hepta


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Țara în care Ilie Dumitrescu a refuzat să meargă, indiferent de câștigul financiar: "Nu poţi să stai cu o femeie de vorbă. Nu poţi să faci nimic"
GSP.RO
Țara în care Ilie Dumitrescu a refuzat să meargă, indiferent de câștigul financiar: "Nu poţi să stai cu o femeie de vorbă. Nu poţi să faci nimic"
Urmărește-ne pe Google News
Comentarii (4)

Marinica   •   23.02.2023, 14:29

Instituțiile de forță oricum au un simulacru de declarații de avere. De exemplu salariul nu este public. ANI ce zice despre asta?

mrc.inl   •   23.02.2023, 10:57

Instituțiile de forță deja și-au obținut privilegii deosebite, în special pensiile speciale (de serviciu, ocupaționale) pentru care n-au contribuit, pensionarea la 40-50 de ani, dreptul de a cumula pensia cu salariul la stat. Acum vor și ascunderea averilor nemuncite, smulse de la bugetul țării! Până la urmă or să obțină și asta, uite cum, în ciuda presiunilor UE, clasa politică dă din colț în colț ca să nu le anuleze pensiile babane pentru care n-au contribuit, să le păstreze pensiile nesimțite, (chiar cu riscul pierderii miliardelor UE), plătite din birurile pe salariile românilor, cele mai mari din UE (25%+10%+10%). Iar românul muncitor cum poate lupta împotriva jecmănirii? Emigrând, conform folclorului nou, „Mai bine venetici decât argați la securici!”

Stan52   •   23.02.2023, 08:14

Deși îmbracă bine haina unui politruc, mai bine zis a unui țuțăr pnl, d-l Fenechiu a bătut în retragere. Este ales chipurile parlamentar de Bacău dar el a uitat imediat după alegeri.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Călugăriţa care s-a transformat complet: are inel în nas şi decolteu periculos! Cum arată acum măicuţa Cristina
Playtech.ro
Călugăriţa care s-a transformat complet: are inel în nas şi decolteu periculos! Cum arată acum măicuţa Cristina
Dureros ce s-a întâmplat cu Geta din Liceeni! Drama care a distrus-o pe Cesonia Postelnicu
Viva.ro
Dureros ce s-a întâmplat cu Geta din Liceeni! Drama care a distrus-o pe Cesonia Postelnicu
Mărturia sfâşietoare a fiicei bătrânului ucis de trei copii de 9, 10 şi 15 ani, pentru o bicicletă: "L-au dezbrăcat, l-au umilit". Minorii pot scăpa nepedepsiţi
Observatornews.ro
Mărturia sfâşietoare a fiicei bătrânului ucis de trei copii de 9, 10 şi 15 ani, pentru o bicicletă: "L-au dezbrăcat, l-au umilit". Minorii pot scăpa nepedepsiţi
Femeia care doarme într-un pat cu o lenjerie care nu a mai fost spălată de 100 de ani
Știrileprotv.ro
Femeia care doarme într-un pat cu o lenjerie care nu a mai fost spălată de 100 de ani
Un chiriaș nu poate fi dat afară din casă în lipsa acestui act. Este secretul pe care proprietarii de apartamente îl țin ascuns
FANATIK.RO
Un chiriaș nu poate fi dat afară din casă în lipsa acestui act. Este secretul pe care proprietarii de apartamente îl țin ascuns
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Orangesport.ro
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
'Un copil nu trebuie să mai crească neapărat într-o familie'. Andreea Antonescu a spus adevărul despre despărțirea de iubitul ei
Unica.ro
'Un copil nu trebuie să mai crească neapărat într-o familie'. Andreea Antonescu a spus adevărul despre despărțirea de iubitul ei
Horoscop 26 martie 2023. Fecioarele trebuie să nu amestece lucrurile și să ajungă să le reproșeze celor din jur situații pe care nu ei le-au provocat
HOROSCOP
Horoscop 26 martie 2023. Fecioarele trebuie să nu amestece lucrurile și să ajungă să le reproșeze celor din jur situații pe care nu ei le-au provocat
Noutăți de la UBER!
PUBLICITATE
Noutăți de la UBER!