MENIU CAUTĂ
, de Theodor Istrate

EXCLUSIV/ Delia, fetița care în pofida handicapului grav merge la o școală obișnuită, s-a integrat bine în colectiv: „Îmi place mult la școală”/FOTO

Distribuie

Delia are 6 ani și a fost abandonată la naștere din cauza handicapului grav. Fetița nu are mânuțe și un picior.

Cu toate acestea, copila cu păr blond, buclat și cu gropițe în obraji merge la o școală obișnuită din Bârlad, și nu la una pentru copii cu nevoi speciale.

Libertatea v-a prezentat pe larg, la începerea noului an școlar, situația ei, iar reportajul nu a rămas fără ecou. Delia a primit în dar un scăunel special pentru orele de curs.

Mereu cu zâmbetul pe buze, copila de doar 6 ani oferă o lecție de viață. Delia învață literele alfabetului și se străduiește chiar să deseneze, în pofida handicapului de care suferă. Sprijinită de învățătoare și de instructorul de educație care o însoțeste zilnic la școală, fetița face progrese uimitoare și depune eforturi mari ca să țină pasul cu ceilalți colegi.

Când intri în clasă, nu ai cum să nu o remarci. Chiar dacă este în spatele clasei, privirea ți se îndreaptă involuntar spre ea. Zâmbetul său inocent, aproape permanent, te atrage ca un magnet, la fel și gropițele din obrăjori. Când ajungi în preajma ei, deja simți energia pozitivă pe care o împrăștie.

Îmi place mult la școală, ne-a mărturisit Delia cu emoție în glas.

„Este sociabilă, zâmbește și participă cu drag la lecții”

Munca cea mai grea și, poate, răbdarea cea mai mare cu Delia o are învățătoarea sa. Conștientă încă de la înscrierea la școală de ceea ce o așteaptă, Gabriela Corbeanu nu a renunțat nici o clipă la ideea de a o învăța pe fetiță ca pe oricare alt elev, chiar dacă necesită un efort mult mai mare.

Și rezultatele se văd după doar câteva săptămâni de cursuri, în clasa pregătitoare.

„Delia s-a integrat bine în colectiv. Acum este sociabilă, vorbește, răspunde la întrebări, zâmbește și participă cu drag la lecții. Învață după o programă adaptată datorită situației, dar încercăm să progresăm așa, în ritmul său. A învățat câteva litere, culori, să numere. Mai mult decât atât, desenează așa cum poate ea diverse obiecte. Se ajută cu umărul și fața”, ne-a spus învățătoarea Gabriela Corbeanu, de la Școala Generală nr. 9 „M.C. Epureanu” din Bârlad.

Învățătoarea spune că fetița are nevoie de un învățător de sprijin și că este de muncit cu ea, dar garantează că îi acordă timp separat atât cât este posibil.

De puțin timp, Delia și încă o colegă de-a sa, tot din centrul de plasament din Bârlad, se pot bucura și de scăunele speciale adaptate pentru școală. În valoare de aproape 8.000 de lei, acestea au fost donate de o firmă din țară al cărei manager nu a dorit să-i fie mediatizat numele.


Citește și:

Lovesc pe „zebră” și conduc! Șoferii vinovați sunt iertați de justiție și rămân nestingheriți la volanul mașinii

Citește mai multe despre Investigații şi Reportaje pe Libertatea.

Comentarii