Mergi direct la conținut »
EXCLUSIV Drama celui mai bătrân programator din România! Forțat să-și vândă calculatoarele vechi, a primit hartie igienică la schimb
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

EXCLUSIV Drama celui mai bătrân programator din România! Forțat să-și vândă calculatoarele vechi, a primit hartie igienică la schimb

La 76 de ani Florin Sfâşie a ajuns cel mai bătrân programator din România . A făcut pionierat  în era calculatoarelor cu cartele perforate şi a iniţiat mii de tineri în tainele informaticii, iar după o  carieră de 45 de ani inginerul român este încă în activitate. De la computere care ocupau un apartament veteranul IT-ului românesc a reuşit să se adapteze la revoluţia telefoanelor inteligente care a cucerit toată planeta.

De Florin Mitu,

Nimeni n-ar bănui că un buzoian de vârsta a treia este expert în programare pe computer la o vârstă la care cei mai mulţi se mulţumesc să se bucure de pensie sau să-şi plimbe nepoţeii prin parcuri.

Şarmant şi plin de umor, inginerul Florin Sfâşie face parte din prima generaţie de informaticieni din România, care a început să facă programare pe computere cu cartele perforate.
DSC_0034

„Am început această profesie dintr-o întâmplare în 1971. Eu profesam ca inginer la CFR din Baia Mare şi am avut ocazia să aflu că Universitatea din Cluj organiza un master pentru programatori.Am reuşit să iau  examenul şi aşa am ajuns să învăţ programare în limbajul Cobol” povesteşte inginerul buzoian.

Florin Sfâşie poveşte că în primii ani de informatică nici nu-şi imagina că se va ataşa atât de mult de acest domeniu.” Am ajuns să profesez la Buzău din 1974 când s-a deschis centrul de calcul şi aici mi-am tocit creierii ani de zile pe computere cu cartele perforate. Am trăit revoluţia tehnologică  şi procesul de miniturizare a PC-urilor  ca pe un vis. De la un computer de câteva tone care ocupa un apartament am ajuns să lucrez pe PC-uri şi apoi pe tablete şi telefoane smart” povesteşte Florin Sfâşie.

VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis
Recomandări
VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis
 

A instruit toţi funcţionarii din Buzău

La începutul anilor 90 Florin Sfâşie era singurul informatician din Buzău care organiza cursuri de iniţiere şi perfecţionare.Angajaţii din admistraţia publică erau obligaţi să ţină pasul cu era tehnologiei şi apelau frecvent la experienţa veteranului programator.

Primarul Buzăului inginerul Constantin Boşcodeală îşi aminteşte cu nostalgie cum a devenit chiar el elev al inginerului Florin Sfâşie”Domnul Sfâşie era renumit în tot oraşul ca profesor de informatică şi am urmat şi eu ca şi alţi funcţionari publici cursurile organizate de şcoala dânsului.Imi amintesc ca la absolvire am primit chiar şi o diplomă povesteşte primarul Buzăului Constantin Boşcodeală.

Opt suluri de hârtie ingienică pentru 15 ani de muncă

Revoluţia tehnologică de la sfărşitul anilor 80 a dat peste cap munca de o viaţă a programatorilor buzoieni care au fost nevoiţi să ţină pasul cu noutăţile în domeniu. Cei mai mulţi n-au reuşit să se adapteze la noile tehnoligii din cauza volumului foarte mare de informaţii şi a programelor care le dădeau peste cap tot ce au învăţat într-o viaţă.
20150519_100401

Tatăl e în cămin, nu l-a văzut de trei luni, iar acum nu-i mai răspunde la telefon
Recomandări
Tatăl e în cămin, nu l-a văzut de trei luni, iar acum nu-i mai răspunde la telefon
 

„Într-o zi când au dus la fiare vechi calculatoarele cu cartele am hotărât ca a venit vremea să mă apuc din nou de învăţat dacă vreau să mă adaptez şi să supravieţuiesc în această lume a programării. Programele la care muncisem mai bine de 15 ani le-am băgat în câţiva saci şi le-am dus la un centru de reciclare a deşeurilor pentru care am primit în schimb opt suluri de hârtie igenică. Numai eu ştiu ce era în sufletul meu atunci. Erau ani de muncă în care pusesem suflet dar asta este viaţa, trebuie să ne învăţăm din mers” îşi aminteşte inginerul Sfâşie.

De la cartele perforate la tehnlogii SF

Inginerul Florin Sfâşie poveste cât de uimiţi au fost programatorii după anii 90 când cipurile revoluţionare şi tehnologia de vârf a ajuns în sfărşit şi în România.

Două zile cu cifre-record de noi infectări pe plan mondial. Noul epicentru al pandemiei de COVID-19
Recomandări
Două zile cu cifre-record de noi infectări pe plan mondial. Noul epicentru al pandemiei de COVID-19
 

„ Nu-mi venea să cred la ce spectacol asistam. După ce ani buni am lucrat cu cartele perforate iar pentru a încărca un soft puternic erau necesare chiar şi trei luni, ajunsesem să văd cum o operaţiune similară dura doar două ore. Era incredibil dar adevărat.A mai venit pe piaţă şi conexiunea internet din anii 95-96 care a pus capac celor mai optimiste scenarii.Acum am ajuns ca pe o placă de bază să avem chiar şi patru procesoare ceva de neimaginat în tinereţea mea de infromatician”

La 76 de ani Florin Sfâşie evită să dea un răspuns concret în ceea ce priveşte viitorul calculatorului .

„Chiar şi specialiştilor de la IBM  le-au fost întrecute orice aşteptări în urmă cu 30 de ani. Acum pot să spun doar că jocurile şi programele multimedia vor propulsa acest domeniu la graniţe pe care nici nu ni le imaginăm acum”

 

Close
Închide
  Close