Toate pușcăriile din România sunt de azi în fierbere. Mulți deținuți își fac propriile socoteli și numără deja zilele pe care le mai au de stat după gratii. Legea celor șase zile acordate la fiecare 30 de zile de detenție în condiții improprii, cunoscută ca Legea recursului compensator, a intrat în vigoare după ce comisiile au inspectat toate celulele. Surse neoficiale vorbesc despre 20 la sută dintre deținuți care s-ar încadra în noile prevederi legale. Adică vreo 5.000 de deținuți care ar putea fi eliberați din cauza condițiilor de detenție din închisori. .
Într-un interviu acordat ziarului Libertatea, generaul (r) de divizie Ioan Chiș, fost comandant de închisoare în vremuri comuniste și fost director în Direcția Generală a Penitenciarelor, nu vede cu ochi buni această măsură, considerată a fi reparatorie pentru pușcăriașii care și-au ispășit pedeapsa în condiții grele. Din punctul său de vedere, legea celor șase zile ar trebui pusă în aplicare de instanță.
”Știți ceva? Eu nu cred deloc în situația asta. În primul rând, care este natura juridică a acestei măsuri? Eu știu că puterile statului trebuie să fie exercitate de puterile statului. Dacă puterea judecătorească, prin judecător, dă o sentință definitivă de condamnare a unui deținut, cum o diminuăm noi prin măsuri adminstrative? Deci cele șase zile pe care le câștigă, într-un fel sau altul, pentru condițiile rele – adică recunoaștem noi că avem condiții rele – , ar trebui tot instanța să le aprobe. Nu să se aprobe prin măsuri administrative”, este de părere Ioan Chiș.
”Instanța ar trebui să le dea pedepse mai mici”
Condițiile grele din închisorile românești sunt un adevăr pe care nimeni nu se mai chinuie să-l nege sau să-l ascundă. Dar nici nu se străduiește nimeni să facă ceva. Deținuții au câștigat în instanță o grămadă de procese cu statul român, pentru condițiile de detenție, iar CEDO a pus, firesc, statul la plată.
”Chestiunea cu condițiile de cazare, cu privire la mâncare, cu privire la supraaglomerare, cu privire la resocializare, în mod firesc, toate sunt rele. Toate sunt rele acum. Și nu se vor îmbunătăți. Înseamnă că toți deținuții ar trebui să primească în mod normal câte șase zile pentru fiecare lună diminuarea pedepsei. Atunci de ce să nu dăm acest atribut instanței de judecată. Știind că toate sunt rele, să le dea pedepse mai mici”, spune Ioan Chiș.
Citește și:
EXCLUSIV/ Omerta în turism legată de țeapa Omnia Turism: „Se știa de problemele firmei încă de acum un an”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro