Numai că o serie de companii au aflat cu surprindere de la băncile în care își țin banii, deși nu au optat pentru acest lucru.
Libertatea a întrebat Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) cum este posibil ca unei firme să îi fie creat un astfel de cont fără voia sa.
Iar răspunsul Fiscului este că această prevedere este inclusă în Ordonanța de Urgență 23/2017, cea care reglementează introducerea plății defalcate de TVA.
Mai exact, băncile pot deschide din proprie inițiativă astfel de conturi pentru plata defalcată a TVA.
Iată ce spune Fiscul:
”Conturile de TVA se deschid automat la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent în administrarea acestora, pe baza Listei operatorilor economici înregistraţi în scopuri de TVA întocmite şi transmise în sistem informatic de către organele fiscale competente ale ANAF. Conturile de TVA ale operatorilor economici înregistraţi în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal pot fi deschise şi la alte unităţi ale Trezoreriei Statului stabilite prin ordin al preşedintelui ANAF.
Pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal care nu au deschis un cont în condiţiile menţionate anterior, deschiderea conturilor se realizează la cererea acestora adresată unităţii Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent în administrarea acestora.Conform art. 5 alin. (5) al Ordonanţei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, instituţiile de credit pot să deschidă în mod automat, pentru clienţii acestora care sunt înregistraţi în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, conturile de TVA, fără a fi necesară o cerere din partea acestora, cu obligativitatea comunicării imediate a contului, a condiţiilor de utilizare şi a costurilor aferente.
Clienţii au dreptul ca, ulterior primirii comunicării de la instituţia de credit, să opteze pentru păstrarea contului sau renunţarea unilaterală la acesta în termen de cel mult 90 de zile de la comunicare.Instituţiile de credit care optează pentru deschiderea automată a conturilor de TVA nu pot percepe niciun cost clienţilor care nu îşi exprimă opţiunea în perioada de 90 de zile de la comunicare sau celor care au denunţat unilateral deschiderea contului, cu condiţia ca aceştia să nu fi efectuat operaţiuni de încasări şi plăţi prin contul respectiv.
De asemenea, instituțiile de credit închid automat conturile de TVA care au fost deschise, la expirarea celor 90 de zile de la comunicare”.
Potrivit articolului 316 din Codul Fiscal, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA.
Unde se pot deschide conturile de TVA
Conturile de TVA, se deschid, conform prevederilor articolului 4 din acelaşi act normativ, la:
“a) unităţi ale Trezoreriei Statului – de către instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, pentru orice încasări în lei;
b) unităţi ale Trezoreriei Statului – de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, pentru TVA aferentă operaţiunilor pentru care au deschise conturi de disponibilităţi la Trezoreria Statului în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau a altor acte normative în vigoare;
c) instituţii de credit sau Trezoreria Statului – de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, pentru alte operaţiuni decât cele prevăzute la lit. b), conform opţiunii acestora, pentru orice încasări şi plăţi în lei;
d) instituţii de credit – de către instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal şi de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, pentru orice operaţiuni în valută”
Tudose dă înapoi în privința split TVA
Plata defalcată a TVA a fost aspru criticată de către mediul de afaceri deoarece companiile nu pot avea acces la banii din conturi. Practic, statul își face un buffer financiar blocând 19% din banii firmelor.
Potrivit unui proiect de ordin, ANAF vrea să execute din conturile de TVA și alte datorii ale firmelor.
Premierul Mihai Tudose a declarat zilele trecute, întrebat fiind dacă va renunța la măsură, că aceasta va fi introdusă de la 1 ianuarie 2018 doar pentru companiile de stat și firmele aflate în insolvență sau faliment.
Martor în dosarul „Microsoft 3”: „Ministrul Gabriel Sandu îmi dădea un stick cu date ce trebuiau puse pe SEAP”