De când lumea, banala țigară și-a făcut loc, vrând-nevrând, în viața celui care a ajuns la pușcărie. Și nu numai pentru a o prinde în colțul gurii în nesfârșitele momente de relaș, ca remediu împotriva plictiselii criminale, ci și din postura de element principal al supraviețuirii după gratii. Practic, țigara, firește una cu filtru și de o calitate superioară, pe gustul unora dintre doctorii de odinioară, face toți…banii. E monedă forte. Cu tutun se poate cumpăra absolut orice: de la lenjerie intimă purtată, la mâncare și de la protecție până la dragostea tarifată a unui alt deținut. Și așa, nimeni nu dă rest și nu se încurcă în socoteli atunci când rezultatul dă…cu virgulă.
Țigările sunt ”cumpărate” de la cămătarii pușcăriei cu dobândă de 200%, tot în tutun
Cu alte cuvinte, fumător sau nu, hoțul căzut la necaz trebuie să aibă întotdeauna un stoc de țigări, o rezervă strategică cu care să poată să intre oricând în ”afaceri”. Nu le are, trebuie să le cumpere. Tot cu țigări, dar de la…cămătarii pușcăriei. Și cu dobândă uriașă.
”Dacă nu ajungi la magazin când îți arde buza sau nu ai bani pe card, pentru două pachete de țigări împrumutate se dau înapoi chiar și cinci sau șase. Dobânda este calculată în funcție de perioada în care se derulează tranzacția. Dacă e foamete la pârnaie, dobânda e mare, dacă nu, merge și cu două pachete împrumut, trei returnate”, îmi explică un tip care ani buni și-a plătit traiul în închisoare numai cu țigări.
Marți, miercuri și joi perioade de vârf în vânzări, prețuri de ”elită”
Și, cum e normal, orice are un preț calculat în moneda unică plătită fie pe loc, după negocieri îndelungi, fie la o dată stabilită când datornicul vine și cu ceva ”pe plus” față de prețul pentru care s-a bătut palma. De pildă, o măsuța din lemn sau din fier forjat pe care proprietarul vrea să o ”mărite” la liberare sau de designul căreia s-a plictisit de moarte poate fi achiziționată cu un preț care fluctuează între 20 și 60 de țigări. Un scăunel asortat cu masa cea nouă, tocmai bun de stat pe el la o partidă încinsă de table disputată la înălțimea paturilor de jos, ”merge” doar cu 10-40 de țigări, iar o geantă transformată în ”șifonier” portabil ajunge, dacă are și vreo trei dungi de firmă imprimate pe ea, la doar 20 de țigarete. Una terfelită pe podelele din ciment ale închisorii nu trece de 10 țigarete.
Lovitura primită de Boureanu. Anunțul de ultimă oră al procurorilor. Este acuzată și iubita lui!
Geanta, ”șifonierul” portabil al hoților cu ștate vechi
Pentru unii dintre deținuți, mai ales aceia pe care sistemul i-a uitat prin pușcării cu zecile de ani și nu prea mai au de nici unele ”afară”, gențile sunt marfă de contrabandă pe care le umplu cu tot ce le-ar putea fi de folos când vor respira iar aerul libertății. Cum au ocazia cumpără câte un ”șifonier” portabil în care își pun din vreme o ”țoală”, fie ea și demodată, luată to pe țigări.
”De ce prețul e între atât și atât? Pentru că sunt perioade în care toată lumea are ceva de vânzare și atunci nu poți să te arunci. De pildă în zilele de marți, miercuri și joi prețurile sunt de ”elită”. Vin bani de acasă, se alimentează conturile celor care muncesc…Toată lumea are parale…Vineri, sâmbătă, duminică și luni e mort. Dacă vrei ceva, urmărești piața și aștepți să scadă. Asta dacă nu se vinde ce cauți…”, povestește bărbatul care o bună partea din viață și-a făcut socoteli în moneda unică a pușcăriilor.
Chiloți și ciorapi la mâna a doua pentru cel mult 20 de țigări plătite pe loc
Firește, nu numai mâncarea, sucurile și chiar o băutură alcoolică – trasă în borcane după fermentarea unor fructe ”uitate” pe geam, între gratii, sau obținută dintr-o combinație chimică extrem de periculoasă -, sunt tarifate de proprietar cu ”sume” cuprinse între 20 și 60 de țigări bucata sau paharul, ci și hainele. De vară sau de iarnă, în funcție de sezon. Purtate cu simț de răspundere vreme îndelungată și trecute apoi printr-un jet de apă rece de unul dintre ”sclavii” plătiți tot cu țigări, ele, hainele second-hand, intră în circuitul pieței. Pentru că nimic nu se pierde.
”Alea de firmă, adică cele cu o etichetă pe ele, și cele de iarnă te ”fac” chiar și de 80 de țigări. Unii țin să dea bine în poză și plătesc. Cu alea de vară te scoți și la 20-40 de țigări bucata. Dar sunt și amărâți pe care nu-i caută nimeni care cumpără chiloți, ciorapi și maiouri purtate pentru care plătesc un cel mult 20 de țigări. Pentru două-trei țigări în plus, tot amărâții aia, necăutații, îți țin și obiectul interzis (n.r. un telefon mobil, o armă albă, droguri sau băutură) și dacă sunt prinși iau fapta pe ei (n.r. recunosc că e al lor și acceptă să fie pedepsiți)”, îmi dezvăluie fostul pușcăriaș.
Abonament lunar de 80 de țigări la ”servitorul” care zilnic face patul și spală rufe
Pe piața neagră controlată extrem de bine de cerere și ofertă ajung nu numai produsele de orice fel – pături, pilote, set de cearșafuri, haine -, ci și serviciile. Un tip care, în pușcărie, și-a făcut renume că scoate petele de pe haine mai ceva ca orice detergent, că e mai eficient ca cea mai performantă mașină de spălat dar și că robotește cu simț de răspundere prin celulă, din zori și până-n seară, poate câștiga fie vreo 200-300 de lei – bani plătiți lunar ”afară”, la neamuri sau prieteni care apoi îi alimentează contul -, fie 80 de țigări primite de el în două rate, avans și lichidare.
”Omul spală, face patul, face curățenie în celulă, îi pregătește șefului lui haine curate dacă a transpirat la un fotbal și îi pune masa. Pentru toate astea e tocmit cu un abonament pe lună care fie e plătit în bani, fie în țigări. Cum se înțeleg. Ăsta e ”sclavul”, sau ”servitorul”, de obicei unul pe care familia nu-l mai caută și e obligat să se lipească de cineva ca să trăiască și el”, completează sursa noastră.
O iubire consumată între hoți, la dușuri, 200 de țigări
La capitolul ”servicii” intră și cele sexuale. Însă, aici, lucrurile se ”mișcă” ceva mai discret. Nimeni nu vrea să-și asocieze numele cu un personaj care-și vinde trupul pentru un salam sau pentru câteva fumuri de țigară. Pentru cei care totuși nu se dau înapoi de la o iubire bărbătească consumată la dușuri sau în spatele baldachinului improvizat în celulă din cearșafuri și pături de protecție prinse în scheletul metalic al patului există variante negociabile. Totul este ca amatorul de sex tarifat în moneda unică a închisorii să negocieze direct cu ”partenerul” și să nu nimerească pe mâinile vreunui proxenet de pușcărie care se ocupă de destinele ”fetiței” luată sub aripa lui.
”Dacă deja ”fata” are un nume, e cunoscută și sunt vorbe bune despre ea, o ”papacioacă” (n.r. sex oral) poate ajunge și la 200 de țigări. Dacă nu e vedetă, prețul e la juma. Da’ dacă ”fetița” e sub aripa vreunui șmecher care e ”peștele” ei prețul sare mult și nu e negociabil indiferent de prestație”, îmi dezvăluie fostul deținut.
Patul 2 e cel mai ”vânat” și se vinde cu 400 de țigări
Având în vedere că, din cauza supraaglomerării, în toate pușcăriile din România paturile sunt dispuse pe trei nivele (n.r. patul 1, 2 și 3, numărătoare făcută de la podea înspre tavan) obținerea unui loc cât mai avantajos se face numai contra cost. Cel mai scump este patul 2, cel de la mijloc, care poate fi achiziționat, spun surse noastre, chiar și cu 400 de țigări!
”Ai putea crede că patul 1 e cel mai bun. Da, e la ciment, cobori imediat, dar e și în drumul altora care se mai așează pe el când joacă o tablă sau când stau de vorbă. Se murdărește, trebuie spălat și te costă. Ală de la mijloc e cel mai de calitate. Cel de la trei e pentru fraierii absoluți”, a punctat sursa noastră.
O fiță de telefon cu internet, 10.000 de lei, un mobil în chirie de-o zi, 200 de țigări
Din toată această poveste cu pușcăriași-cămătari, cu deținuți-”pești”, cu economie de piață, cu cerere și ofertă după gratii și cu tranzacții făcute doar în țigări, moneda unică a închisorilor de pe la noi, nu putea lipsi personajul principal: telefonul mobil. Pentru hoțul care își permite o investiție – care poate fi pe termen scurt din cauza raziilor -, chiar și 10.000 de lei un telefon performant, cu cameră și acces la internet, nu e niciodată prea mult. Sunt și oferte care pleacă de la 3.000 de lei pentru aparate simple, de generație veche. Și într-un caz și în celălalt, plata se face pe ”afară, iar telefonul intră posesia noului proprietar doar atunci când s-a primit semnalul că banii sunt acolo unde trebuie.
Varianta unui abonament de scurtă durată este agreată de foarte mulți pușcăriași care preferă să plătească 200 de țigări pentru o zi de folosință a telefonului mobil.
”Dacă chiriașul care dă până la 200 de țigări ca să aibă un telefon timp o zi e prins cu aparatul, îl plătește și, în plus, spune că e al lui. Trage beleaua la el. Cine are bani, își ia un telefon al lui cu sume care pleacă de la 3.000 de lei, cel mai simplu aparat, fără cameră, și care poate ajunge la peste 10.000 de lei. Vorbim de un mobil performant sau de o tabletă cu internet. Când sunt multe telefoane în pușcărie, milițienii (n.r. gardienii) fac ”piața” (n.r razii) culeg tot și atunci sar prețurile. Oricum, la un timp, aceleași telefoane se întorc în celule…”, îmi dezvăluie bărbatul cu ani grei de pușcărie.
Un nou scandal zguduie Biserica. Starețul Mănăstirii Prislop, dar afară pentru comportament indecent cu un fost călugăr
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro