Primul semn că am început experimentul în care să folosesc doar produse autohtone e starea de somnolenţă. Să renunţ la cafea a fost una dintre cele mai mari încercări ale aventurii mele. Vestea bună e că, la sugestia uneia dintre cititoarele noastre, de azi înainte voi bea ceai de cicoare. Această plantă e cunoscută în medicina alternativă ca având un efect identic cu acela al cafelei.
După primele trei zile de “trai românesc”, pot spune că nu duc tocmai o viaţă uşoară. Produsele de igienă personală nu mă ajută deloc, iar tentaţiile provenind din Vest aproape că mă “vânează” la fiecare colţ de stradă. Deunăzi, de exemplu, m-am surprins cumpărând o sticlă cu băutură carbogazoasă şi eram cât pe ce să-mi încalc propriul regulament. Norocul a picat pe un cerşetor de la metrou, care s-a bucurat mult când a primit sucul.
Nu împrospătează respiraţia
Dintre toate produsele de igienă personală, pasta de dinţi şi deodorantul autohtone sunt imposibil de folosit! Nici unul din ele nu este ce scrie pe etichetă. În afară de gustul rău pe care îl are pasta de dinţi, aceasta nici nu împrospătează respiraţia. Numai săpunul Glador, care costă 12,5 lei şi este făcut din substanţe naturale, şi-a făcut treaba.
Primul lucru bun al acestui experiment e că nu mă pot apropia de mâncarea de tip fast-food şi de gustările nesănătoase.
Magiunul de Topoloveni, renumit în străinătate
După ce a citit despre încercarea noastră de a trăi doar cu produse româneşti, fondatoarea afacerii “Magiun de Topoloveni” ne-a trimis pentru degustare câteva borcane cu dulceaţă. Vestitul desert din prune este preparat după aceeaşi reţetă de mai bine de un secol.
“Magiunul de Topoloveni” este printre puţinele denumiri româneşti înregistrate la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, fiind recunoscut chiar şi în străinătate. Până de curând, toată producţia de 200 de tone pe an de magiun de Topoloveni era exportată în Austria.
De anul trecut se găseşte însă şi la noi, ambalat în borcane de 350 de grame, la preţul de 10 lei bucata. Este printre puţinele tipuri de gem care nu au zahăr adăugat, fiind făcut doar din patru soiuri de prune din livezi din toată ţara: din Argeş, Olt, Dolj, Bistriţa şi chiar din Bacău.
Spune-ţi părerea despre experimentul nostru
Dacă vrei să ne spui ce crezi despre experimentul Libertăţii sau pur şi simplu vrei să faci comentarii despre produsele autohtone care se găsesc pe piaţă, contactează- ne la adresa de e-mail produsinromania@libertatea.ro. Aşteptăm la aceeaşi adresă de e-mail şi indicaţii utile despre locurile unde putem găsi astfel de produse.
Citeşte şi: „Voi trăi o lună doar cu produse româneşti!”!
şi articolul: „Îmi fac provizii de Eugenia!”