Cancerul de vezica urinara are o incidenta scazuta in raport cu alte cancere si reprezinta 2% din totalitatea cancerelor, avand in acelasi timp o mortalitate mai scazuta.
La momentul diagnosticului 75% dintre aceste cancere sunt superficiale. Varful incidentei apare in jurul varstei de 70 de ani. Numerosi compusi chimici au fost incriminati in carciogeneza bolii. Dintre acestia cu rol cert in aparitia bolii sunt incriminate aminele aromatice si vopselele anilinice. Contactul cu aceste produse chimice se realizeaza prin lacuri si vopsele folosite in industria textila, tipografica, a cauciucului, a cablurilor electrice, a uscatoarelor de par si aspiratoare precum si in atelierele de pielarie. Alti factori de risc incriminati sunt expunerea anterioara la ciclofosfamida si iradierea pelvina sau abuzul de fenacetina. Infectiile vezicii cu sclistasomioza, precum si fumatul sunt incriminate in aparitia bolii. Studiile moderne au exclus existenta unei legaturi de cauzalitate intre indulcitorii artificiali incriminati anterior si cancerul de vezica urinara.
Principalul semn al bolii este prezenta hematuriei, iar principala metoda de diagnostic este cistoscopia. Citologia din sedimentul urinei poate sa confirme diagnosticul in 50% din cazuri. Alte examene necesare in vederea stadializarii bolii includ pielografia intravenoasa, radiografia pulmonara, tomografia computerizata si eventual scintigrafia osoasa.
Tratamentul bolii se realizeaza in functie de stadiul tumorii. Pentru tumorile superficiale tratamentul standard este rezectia transuretrala a tumorii iar pentru cele recidivate, la rezectia transuretrala se mai adauga tratamentul chimic intravezical ce se realizeaza prin instilatii de BCG (Bacilul Calmette Guerin) sau citostatice. Tumorile invazive in musculatura vezicii trebuie tratate radical prin cistectomie la care se adauga tratamentul radioterapic si citostatic.
Pentru informatii, va rugam sa ne contactati la sediul Fundatiei Nationale de Oncologie „Sfantul Anton”, din Calea Victoriei nr. 1-5, sc. B, etaj 6, apt. 72, sector 3, la numerele de telefon: 314.69.33 sau 314.69.23 sau la adresa de e-mail: oncology@fx.ro.