„Din centralizarea datelor raportate în 2020, (…) la nivelul ordonatorilor principali de credite ai bugetului general consolidat, valoarea cheltuielilor de personal a fost de 109,38 de miliarde de lei, din care valoarea sporurilor a fost de 10,81 miliarde de lei”, se arată într-un răspuns al Ministerului Finanțelor, după o solicitare Libertatea.
Sporurile reprezintă echivalentul a 9,88% din totalul cheltuielilor de personal ale statului, conform monitorizării făcute de instituție.
Cîțu: Cheltuielile de personal s-au dublat din 2016 până în 2020
Premierul Florin Cîțu, fost ministru de finanțe, a prezentat public alte date.
„Legea salarizării a fost adoptată în Parlament, e normal să mergem cu o lege în Parlament care va reaşeza sporurile. Sunt 110 miliarde de lei cheltuieli de personal, din ele, 27 reprezintă sporurile. S-au dublat în perioada 2016-2020. Eu îi întreb pe români dacă au simţit că performanţa celor care primesc sporuri s-a dublat”, spunea Cîțu, la finalul ședinței de Guvern din data de 18 februarie, conform News.ro.
Ministerul Finanțelor a revenit și a arătat că statul a plătit anul trecut o sumă totală de 24,892 miliarde de lei, însă în sumă sunt incluse, pe lângă sporuri, și alte beneficii: prime și premii, compensații, indemnizații, drepturi în bani sau în natură, majorări și adaosuri.
Scandalul sporurilor
Sporurile bugetarilor au intrat în atenția publică odată cu realizarea bugetului pe acest an.
Autoritățile au fost forțate să găsească modalități de economisire a banilor astfel încât deficitul bugetar al României să se încadreze în procentul de 7,16% din Produsul Intern Brut (PIB) convenit cu Comisia Europeană.
Guvernul a amânat emiterea de vouchere de vacanță pe acest an.
Premierul Florin Cîțu a anunțat și că vor fi tăiate și sporurile nejustificate, însă Guvernul doar le-a plafonat.
Ulterior, autoritățile au promis o analiză a sporurilor, iar Raluca Turcan, ministrul muncii, a declarat că urmează să fie realizată o nouă lege a salarizării bugetare.
Inventarul sporurilor
Fostul ministru al muncii Violeta Alexandru a publicat pe Facebook, în data de 9 februarie, un inventar al sporurilor.
- spor de calculator (până la 15% din salariul de bază)
- spor de solicitare neuropsihică (10%)
- spor de periculozitate (15%)
- spor pentru condiții vătămătoare (15%)
- spor pentru complexitatea muncii (15%)
- spor de confidențialitate (5%)
- spor de doctorat (15%)
- spor de izolare (20%)
- spor pentru gestionarea informațiilor clasificate (25%)
- spor pentru munca cu fonduri europene (35%)
- spor pentru consemn la domiciliu (15%)
- spor de vechime (10% pentru cei cu vechime între 3 și 5 ani, 15% între 5 și 10 ani, 20% între 10 și 15 ani și 30% pentru cei cu vechime de peste 20 de ani)
- fondul de premii (5% din fondul de salarii).
Este important de precizat că nu toți bugetarii primesc aceste sporuri, ele variind în funcție de domeniu și de locul de muncă.
În schimb, toți primesc indemnizația de hrană: 347 de lei pe lună.