Școala începe pe 14 septembrie, în trei variante: cu elevii în clasă, cu jumătate în clasă și restul online sau doar online. Cine merge la școală, obligatoriu poartă mască și se dezinfectează la fiecare intrare sau ieșire din clasă. Băncile vor fi la distanță între ele și separate cu plexiglas.
Principalele declaraţii ale profesorului Florian Colceag
- Ar trebui ca Ministerul Educaţiei să-şi facă treaba. În luna mai, am luat legătura cu Banca Mondială pentru a vedea dacă se poate finanţa pentru ca fiecare copil să beneficieze de o tabletă, însă nu s-a făcut nimic, Ministerul nu a mişcat. Ştim bine ce rezultate produce.
- Ministerul Educaţiei a avut timp şi ar fi putut să creeze o platformă de educaţie online. Platforma ar fi putut să permită lecţii online pentru profesori. Nu ştiu să predea. Ministerul nu are angajat niciun pedagog.
- De ce ministerul a amânat luarea măsurilor? Care sunt oamenii care au fost permanent online. Reţeaua de profesori din nordul Moldovei lucrează foarte bine online. Profesorii au soluţiile dacă li se oferă posibilitatea de a generaliza experienţa lor.
- Profesorul încă e la butoane. Unul dintre specialiştii din educaţie a fost forţat de ministrul Anisie să-şi dea demisia. Monica Anisie trebuie schimbată rapid. Marian Staş este profesor asociat Harvard, are minte brici şi poate rezolva rapid problemele.
- Ministrul Monica Anisie este profesor de română, dar nu are capacitate de conducere, de organizare. Experienţa de ministru este una de extensie de catedră a Monicăi Anisie.
Bâlbele ministeriale nu ajută cu nimic. Planul-cadru e un bolovan de picioare. Lipsa de cultură pedagogică este fatală. Tinerii nu au loc în România de semidocţi şi pleacă peste hotare.
Florian Colceag:
- Avem câţiva paşi de făcut. Avem de realizat platforma educaţională, pentru ca cei mai buni profesori să realizeze lecţiile.
- Toată curricula din Singapore este tradusă în limba română.
- Profesorii trebuie să fie în contact cu elevii. Avem de-a face cu elevi stresaţi. Să nu uite că sunt oameni. Să înveţe elevii să fie oameni.
- Rata de retenţie a materiei este redusă, de 4-5%. Elevii îi pot învăţa pe profesori.
- Profesorii de vocaţie nu vor renunţa. Ceilalţi nu au decât să plece. Nu am nicio îndoială că cei care vor rămâne pot face educaţie.
- Profesorul Ursu, de matematică, are mii de lecţii online.
- Profesorii să nu uite că elevii au nevoie de îndrumare. Ei nu sunt vârful piramidei învăţării, dar nici funcţionari nu sunt. Nu se duc la serviciu să completeze hârtii.
- În loc să îi lase să se ocupe de elevi, ministerul i-a silit pe profesori să completeze formulare.
- Educaţia este una din cele mai nobile meserii. Învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi să fiţi oameni, să acţionaţi când e nevoie, să acumulați cunoştinţele de care veţi avea nevoie. Fără pasiune, viaţa devine plată.
- Nicio şcoală nu poate face ce face un părinte. Învăţaţi de la natură. Depăşiţi-vă limitele. Deveniţi oameni din ce în ce mai buni.
- Nu sunt îngrijorat şi nu mă îngrijorează situația actuală. Eu văd acum o creştere de gândire şi spiritualitate la mulţi oameni. Lucrez la o reţea de specialişti. Eu nu mă tem. Cel mai rău lucru e să te temi. Frica îţi paralizează mintea.
- Este un examen pe care îl dă Dumnezeu acum. Se va schimba sistemul educaţional.
- Se va trece pe principiile care ridică mintea, nu pe toceală. Viitorul e cum îl gândim. Noi construim. Dacă subliniezi greşelile unui copil, îl deprimi.
Profesorul doctor Florian Colceag se ocupă de pregătirea copiilor supradotați și a unora dintre olimpicii României de aproape 30 de ani și este un militant pentru schimbarea sistemului educațional. Este expert internaţional gifted education, specialist în modelare matematică, doctor în economie şi specialist în consultanţă sustenabilă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro