MENIU CAUTĂ
16 Aug. 2009 16:07

Florin Bogardo a avut o singură iubire – 38 de ani alături de Stela Enache

Distribuie

4103-173492-stela.jpg

Delicat, fragil, dar plin de un uriaş talent, compozitorul Florin Bogardo s-a retras, la fel de discret precum a trăit, de pe scena vieţii. Artistul a decedat sâmbătă, la Spitalul Matei Balş' din Capitală, în urma unui infarct, cu doar o zi înainte de a împlini vârsta de 67 de ani. Artistul era căsătorit, de 38 de ani, cu solista de muzică uşoară Stela Enache (59 de ani), cu care avea doi copii.

A trăit delicat ca trandafirii pe care i-a invocat cu sensibilitate în celebrul său cântec Să nu uităm trandafirii'. A murit discret, răpus de un infarct, la fel cum a dorit să‑şi trăiască destinul: departe de luminile rampei, de ochii publicului, căruia i-a dăruit însă sute de melodii nepieritoare. Născut în Bucureşti, în 16 august 1942, fiu al unui avocat, Florin Bogardo a fost considerat unul dintre cei mai talentaţi compozitori români de muzică uşoară. Din 1971 era căsătorit cu solista Stela Enache. A intrat deja în amintirea multor generaţii faimoasa melodie Ani de liceu', ce a constituit coloana sonoră a filmului Liceenii', din 1987, cu Oana Sârbu şi Ştefan Bănică jr în rolurile principale.

4103-173495-casa.jpg
În casa artistului de lângă Piaţa Gemeni din Capitală domnea ieri o linişte de mormânt

De 10 ani trăia cu stimulator cardiac

4103-173493-bogardo.jpgRomantismul compozitorului s-a echilibrat perfect cu energia debordantă a soţiei, Stela Enache fiind una dintre primele soliste din România care au avut contracte artistice pe vase de croazieră ce străbăteau lumea. Primul angajament de acest gen a fost în anul 1986, pe vasul Europa', cu care solista a făcut ocolul pământului de patru ori, timp de un an. Asta nu a fost un obstacol pentru ca Stela Enache şi Florin Bogardo să devină părinţii a doi copii, un băiat şi o fată. Retras total din viaţa artistică publică, după 1990, Florin Bogardo suferea de mai mulţi ani de probleme cardiace.

De vreo zece ani avea un stimulator cardiac', a declarat soţia lui în Jurnalul Naţional, după deces. Din păcate, internat pentru analize de rutină în Spitalul Matei Balş', Bogardo s-a stins din viaţă subit, în urma unui infarct, sâmbătă, 15 august, cu o zi înainte de a împlini 67 de ani. Poate că şi supărarea cauzată de un incendiu ce-i mistuise, la începutul lunii iunie, camera de lucru din locuinţă i-a grăbit sfârşitul.


Înmormântarea va avea loc azi, la cimitirul Bellu Catolic din Capitală

Trupul neînsufleţit al artistului va fi depus, azi, începând cu 4103-173494-osarbu.jpgora 11.30, la sediul Uniunii Compozitorilor din România, aflat pe Calea Victoriei 141, după care, în jurul orei 15.30, va fi oficiată o slujbă în memoria artistului, la Catedrala Sfântul Iosif. Înmormântarea va avea loc începând cu ora 17.30, la cimitirul Bellu Catolic din Capitală.

Oana Sârbu: «Se vedea că suferea de ceva»

Oana Sârbu, care a devenit celebră datorită seriei Liceenii', pe a cărei coloană sonoră se afla cântecul semnat de Bogardo Ani de liceu', spune că talentul compozitorului nu va putea fi niciodată înlocuit.

El înseamnă mult mai mult decât «Ani de liceu». Florin Bogardo a compus muzică simfonică şi lieduri. L-am văzut în urmă cu ceva timp la Catedrala Sf. Iosif. Pur şi simplu nu am putut să-i tulbur intimitatea. Era singuratic, se vedea că suferea de ceva', a declarat Oana Sârbu.

Comentarii