„În momentul acesta, noi susținem ce avem în Parlamentul României (n.red – proiectul propus de PNL pentru certificatul COVID), dar dacă specialiștii vin cu altceva, vom accepta orice soluție care să reducă numărul persoanelor infectate zilnic și să crească gradul de vaccinare”, a spus Florin Cîțu.
„Este singurul proiect pe care îl avem acum. Dacă altcineva depune alt proiect în Parlament, dacă Guvernul acceptă și dacă își asumă alt proiect, ne uităm la acela și presupun că este mai bine făcut și trece mai ușor”, a adăugat președintele PNL și al Senatului.
Dacă președintele PSD, domnul Ciolacu, are și altă soluție, sunt foarte deschis. Dar vă spun foarte clar. Nu voi accepta nicio soluție care închide economia. PNL nu va susține așa ceva.
Președintele PNL, Florin Cîțu:
O nouă ședință a coaliției PNL – PSD – UDMR, în care se va discuta problema certificatului COVID, este programată săptămâna viitoare.
Certificatul verde, blocat după o discuție a liderilor coaliției cu Iohannis
La începutul lunii decembrie 2021, liberalii conduși de Florin Cîțu nu au fost de acord cu varianta asumării răspunderii Guvernului în Parlament, propusă de PSD, și au insistat ca proiectul certificatului COVID să fie adoptat prin dezbatere în Parlament.
Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a convenit pe 22 decembrie, la amiază, ca proiectul să fie adoptat până la finalul anului 2021, prin procedură de urgență, în Parlament.
Dar, potrivit informațiilor Libertatea, totul s-a anulat în aceeași seară, după o discuție pe care liderii coaliției, Marcel Ciolacu – PSD, Florin Cîțu – PNL și Kelemen Hunor – UDMR, au avut-o cu președintele Klaus Iohannis și în care s-a luat decizia ca și certificatul să nu fie obligatoriu la locul de muncă. „Dacă președintele nu dorește acest lucru, noi nu avem ce face”, au declarat surse apropiate participanților la discuții pentru Libertatea.
Ce cuprinde proiectul certificatului COVID propus de Rafila
Proiectul asumat de ministrul PSD al sănătății, Alexandru Rafila, prevedea solicitarea documentului atât angajaților de la privat, cât și de la stat la locul de muncă, precum și acordarea a 15 vouchere de testare, decontate de stat, pentru cei nevaccinați.
Certificatul urma să fie introdus în momentul înregistrării unei creşteri susţinute de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri, iar renunţarea la el să se facă după ce trendul devine descendent, iar incidenţa cumulată scade sub 1.
Încă dinaintea adoptării, certificatul a generat proteste. Aproximativ 2.000 de oameni au protestat marți, 21 decembrie, în fața Parlamentului, față de introducerea certificatului COVID. În timpul manifestației, organizată de partidul AUR, mai multe persoane au intrat în curtea Parlamentului, unde patru mașini au fost vandalizate, inclusiv cea a ambasadei SUA la București.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro