Mergi direct la conținut »
Florin Georgescu avertizează despre ”Trinitatea imposibilă”. Vrem și creșterea puterii de cumpărare și autostrăzi și deficit sub 3% din PIB
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri

Florin Georgescu avertizează despre ”Trinitatea imposibilă”. Vrem creșterea puterii de cumpărare, infrastructură și deficit sub 3%, dar trebuie să renunțăm la una

De Daniel Ionașcu,

Dacă se continuă de o manieră nesustenabilă putem ajunge la corecții foarte dureroase, a avertizat Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR), în cadrul ședinței de joi de la Comisia Economică a Senatului. Florin Georgescu avertizează asupra ”Trinității imposibile”.

Ad placeholder

”Dacă se continuă de o manieră nesustenabilă în ceea ce priveşte raportul cerere – ofertă se poate ajunge, nu la o situaţie ca în 2008, dar la o situaţie care să necesite apoi nişte ajustări, nişte corecţii economice foarte dureroase şi care pot fi distribuite în raport cu orientarea politică a celor care operează acele ajustări de o manieră care să tensioneze şi mai mult relaţiile din societate. Ceea ce nu este de dorit”, a spus Georgescu.

Acesta a vorbit de ”Trinitatea imposibilă”. Adică societatea vrea și creșterea puterii de cumpărare, servicii sociale ca în Vest și îmbunătățirea infrastructurii, dar totul trebuie făcut cu un deficit sub 3% din PIB.

”Doi: e necesar să ne menținem ţinta de deficit de 3% din PIB, iar al treilea presupune să nu se apeleze la pârghia redistribuirii în cadrul economiei- a veniturilor și a averii- pentru că ea nu poate fi activată din cauza lipsei de informaţii cu privire la avere sau venit şi nici nu există mecanismele fiscale legale pentru a putea amenda, îmbunătăţi echilibrul economic şi social, mecanisme care funcţioneazăîn șările dezvoltate”, a mai spus Georgescu, citat de Hotnews.

Pârghia redistribuirii de care vorbește viceguvernatorul BNR înseamnă taxarea celor cu venituri mari și orientarea acestor venituri către persoanele cu venituri mici.

Sacrificăm bunăstarea, deficitul sau infrastructura?

”După părerea mea, aceste trei obiective se impune a fi armonizate în sensul de a fi aplicate cu înţelepciune pentru că, altfel, trebuie să sacrifici unul dintre ele. Dacă vrei creşterea puterii de cumpărare şi îmbunătăţirea serviciilor publice fără redistribuire bazată pe informaţii, sacrifici 3% şi derapezi şi vin ajustări dure.

Un nume greu din PSD și-a dat demisia. „Epoca Dragnea a fost o adevărată tragedie”
Recomandări
Un nume greu din PSD și-a dat demisia. „Epoca Dragnea a fost o adevărată tragedie”
 

Dacă vrei să ţii şi 3% şi lipsă de redistribuire, sacrifici creşterea puterii de cumpărare şi îmbunătăţirea infrastructurii şi vezi cum explici oamenilor acest blocaj decizional. Dacă vrei să rezolvi creşterea puterii de cumpărare, îmbunătăţirea serviciilor şi menţinerea în 3%, vezi cum stai cu averea şi venitul din societate după 30 de ani de reforme şi transformări pe care tot oamenii ăştia le-au suportat şi vezi ce măsuri se impun când pui pe un perete aşa de mare ca aici, la Parlament, toate datele, pe surse de venituri, pe categorii de cetăţeni, pe proprietăţi şi aşa mai departe. Altfel facem politică fiscală, cum se cheamă, în orb”, a conchis Florin Georgescu.

Ad placeholder
„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
PARTENERI - GSP.RO
„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
Horoscop 6 iulie 2020. Taurii sunt cuprinși de o stare de agitație care va fi greu de domolit
HOROSCOP
Horoscop 6 iulie 2020. Taurii sunt cuprinși de o stare de agitație care va fi greu de domolit
RECOMANDĂRI
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close