Fobiile fac parte dintr-un grup de tulburari comportamentale de tip anxios. Sunt senzatii de frica inexplicabila, respingere fata de o anumita situatie, obiect sau fiinta care aparent nu prezinta un pericol.
Expunerea la stimulul respectiv ii creeaza bolnavului reactii puternice: atac de panica sau anxietate severa. De exemplu, fobia de canine il face pe suferind sa tremure, sa transpire, ii provoaca o stare de rau generala, inexplicabila, chiar si in fata unui caine de talie mica. In acest fel, fobia incepe sa limiteze actiunile individului: frica de caini nu-i mai permite sa iasa singur din casa, teama de insecte, paianjeni (arahnofobia) nu-i mai permite sa stea relaxat in parc, teama de zbor (aerofobia) il impiedica sa calatoreasca etc.
Prin urmare, fobiile pot avea repercusiuni asupra vietii de zi cu zi . Practic aceasta devine problema care il aduce pe pacient la medic, atunci cand fobia incepe sa-i influenteze mai puternic viata, mai ales in combinatie cu un alt simptom de tip anxios – atac de panica sau depresie – exacerbat de o situatie de stres puternic – schimbarea serviciului, decesul cuiva apropiat. Unele fobii pot avea o cauza clara, generata in copilarie, altele sunt “mostenite” o data cu predispozitia pentru tulburarile de tip anxios. Mai pot fi cauzate si de stres.
Intalnim fel de fel de fobii: brontofobia (teama de furtuna), acrofobia (frica de inaltime), sociofobia (teama de a starni reactii de dezaprobare). Exista indivizi care se tem de homosexuali (ei sufera de homofobie), de suferinzii de cancer sau de probabilitatea de a face cancer (carcinofobie), de morti sau de lucrurile ce au apartinut acestora (necrofobie), de posibilitatea de a fi inchisi in spatii stramte (claustrofobie) etc.
Tratamentul se adreseaza simptomelor fizice, componentelor de teama si comportamentului anxios. Se face psihoterapie comportamentala si cognitiva. Prima urmareste dezvatarea pacientului de obiceiurile de zi cu zi si reinvatarea atitudinii corecte in fata situatiilor generatoare de anxietate. Acestea pot include tehnici de relaxare musculara, de respiratie, autoincurajare. Terapia cognitiva urmareste schimbarea mecanismelor psihice de autoaparare, in vederea consolidarii increderii in sine. Terapia cognitiv-comportamentala combina cele doua principii.
Formele rezistente la psihoterapie necesita un ajutor medicamentos pentru reducerea anxietatii si depresiei. Multi specialisti in medicina alternativa si complementara propun, alaturi de psihoterapie, alternative de genul suplimentelor naturale, dietelor speciale, tehnicilor de biofeed-back.
Se pot lua si masuri care tin de schimbarea stilului de viata, in ideea reducerii anxietatii, depresiei, stresului cotidian: reglarea orarului de somn, exercitii fizice zilnic, tehnici de relaxare si reducere a stresului. Alti psihoterapeuti recomanda sedinte de hipnoza.