Ideea visului american, adică a omului plecat de la zero care ajunge să cucerească lumea, ilustrează perfect viaţa unei familii de români care, la începutul anilor 80, a cerut azil politic în Statele Unite. Tom Shrager (53 de ani) şi Angela Nalbantu-Shrager (57 de ani) nu aveau nici un ban în buzunar când şi-au început aventura peste Ocean, dar astăzi nu mai duc grija zilei de mâine. Şi asta pentru că Tom, absolvent al Liceului German din Bucureşti, a ajuns partener într-o firmă ce manageriază miliarde de dolari, după ce a fost, rând pe rând, paznic de noapte, laborant sau şomer!
Au terminat amândoi Facultatea de Litere din Bucureşti, unde s-au şi cunoscut, acum mai bine de trei decenii. “Suntem români, dar Tom are origine germană, iar eu, armeană”, ne povesteşte Angela Nalbantu, care-şi aminteşte totul despre fuga din ţară. “Am ajuns mai întâi în Italia, iar abia după ceva timp ne-am reunit în America, la New York, unde am fost refugiaţi politic. Când am ajuns acolo, n-aveam la mine decât o sacoşă de la mama, cu haine, şi un covoraş”. Prima din familie care s-a descurcat a fost chiar Angela, care şi-a cumpărat New York Times şi a început să sune la anunţurile cu oferte de muncă. “Am mers o vreme din uşă- n uşă, până când m-am angajat ca assistant-manager la o firmă de produse cosmetice, unde primeam 175 de dolari pe săptămână!”, îşi aminteşte doamna Shrager, care avea grijă de toată casa.
Tom avea trei slujbe deodată
Soţul s-a urnit mai greu, dar ajunsese să aibă şi trei locuri de muncă deodată, că să scoată bani. “Sâmbăta şi duminica era paznic, în timpul săptămânii, dimineaţa, era laborant la catedra de fizică a unei facultăţi, iar seara era bodyguard. Erau zile în care lucra şi 17-18 ore”, spune Angela Nalbantu, mândră că tovarăşul ei de viaţă a reuşit să intre apoi, printre primii, la celebra Columbia University, şi s-a angajat pe postul de consultant financiar. “Din păcate, după câţiva ani, firma a falimentat şi soţul meu a rămas pe drumuri. Norocul lui a fost că foştii lui şefi l-au lăsat să mai utilizeze câteva săptămâni biroul, telefonul şi faxul, ca să-şi găsească un nou job. Aşa că Tom a trimis un fax cu ce ştie el să facă şi la Tweedy Browne, un uriaş fond de investiţii. Oamenilor din conducere le-a plăcut foarte mult prezentarea lui, l-au angajat, şi aşa se face că Tom este acolo de 20 de ani. A luat-o de jos de tot, dar a ajuns partener acum, cu drepturi depline, alături de alţi trei manageri”, rememorează Angela saltul spectaculos al soţului ei într-o lume în care venitul anual se traduce prin milioane de dolari. “Dacă eşti serios şi munceşti, n-ai cum să nu obţii ce-ţi doreşti. Am ajuns să avem tot de la viaţă tocmai pentru că n-am făcut nimic pentru bani, nu ăsta era scopul nostru. Probabil, de-aia au şi venit de la sine”.
Au şapte copii, dintre care trei adoptaţi din România
De confortul financiar al soţilor Shrager se bucură şi cei şapte copii ai familiei. Sebastian (23 de ani), Conrad (22 de ani), Tristan (17 ani) şi Zoe (13 ani) se înţeleg foarte bine cu cele trei fete înfiate din România: Roxanna (20 de ani), Monica (17 ani) şi Sophie (13 ani). Angela Nalbantu-Shrager spune că şi-ar fi dorit să înfieze mai mulţi copii din ţară, dar nu s‑a putut: “Am plătit 10.000 de dolari pentru adopţia fiecărui copil, dar actele au durat enorm şi birocraţia te scoate din minţi”.
Are pe mână 9 miliarde $
Shrager e în fruntea unei companii care manageriază o sumă colosală
În acest moment, în consiliul de conducere al Tweedy Browne se află, pe lângă Shrager, William H. Browne, Thomas John D. Spears şi Robert Q. Wyckoff Junior. Aceştia îşi sfătuiesc clienţii, pentru un comision important, cum să-şi investească banii, oferindu-le trei fonduri mutuale ce acoperă toate pieţele financiare importante. Din Statele Unite până în Germania, din Mexic în Elveţia, din Marea Britanie în Japonia, Shrager şi colegii lui investesc în acţiunile celor mai puternice companii de pe glob, în toate domeniile.
Fac afaceri cu Vodafone,Philip Morris şi Coca-Cola
Printe altele, Tweedy Browne are acţiuni la Vodafone (Marea Britanie), Heineken (Olanda), Honda şi Canon (Japonia), Bayer, Henkel şi Axel Springer (Germania), Jonhson & Johnson şi Philip Morris (SUA), Nestle (Elveţia), Coca-Cola (Mexic) sau la Banca Naţională a Canadei. Pentru cei care nu vor să rişte atât de mult, există şi varianta deschiderii unui cont la Tweedy Browne, cu o depunere minimă de un milion de dolari, care intră ulterior pe mâna oamenilor din companie, care intuiesc cele mai bune dobânzi de pe piaţa bancară. Cifrele anului trecut sunt ameţitoare: fondurile de investiţii cumulează aproape 4,7 miliarde de dolari, iar conturile private, 4,1 miliarde. În total, 8,8 miliarde de dolari rulaţi de compania condusă şi de românul Shrager.
Sunt vecini cu Robert Redford, în orăşelul celebrităţilor
Actuala casă a familiei Shrager este situată în localitatea Weston (70 de kilometri distanţă de New York), din Connecticut, un orăşel cu circa 10.000 de locuitori, unde şi-au cumpărat proprietăţi mai multe vedete. “Suntem foarte fericiţi aici, avem o casă pe care am renovat‑o noi şi de care se interesează chiar şi Muzeul de Artă, pentru originalitatea ei”, spune doamna Shrager, care este vecină cu o mulţime de celebrităţi: actorii Christopher Walken, Christopher Plummer, Robert Redford şi cântăreţii Keith Richards şi Jose Feliciano.