Vicky Bowman, care a fost ambasadoare între 2002 şi 2006, şi soţul ei, artistul birman Htein Lin, fost deţinut politic, erau acuzaţi de încălcarea legilor privind imigraţia.
Fosta diplomată se afla în detenţie din 25 august în închisoarea Insein, la Yangon, pentru că nu a indicat adresa unde locuia, diferită de cea înregistrată la autorităţi, potrivit unui comunicat al juntei.
Cazul va fi probabil despre preocupări politice mai ample decât infracțiunile de imigrare, pentru care străinii sunt rar urmăriți penal în Myanmar.
BREAKING | Junta hands one-year prison sentence to former British ambassador, Myanmar husband
— Myanmar Now (@Myanmar_Now_Eng) September 2, 2022
After being detained for more than a week, Vicky Bowman and Htein Lin are convicted in a military court of breaching the countrys immigration lawshttps://t.co/BSXyjMCDT6
Bowman, vorbitoare fluent de birmană, este un membru binecunoscut al micii comunități internaționale din Myanmar. Ea a servit pentru prima dată în ceea ce se numea atunci Birmania în 1990 ca diplomat junior și s-a întors ca ambasador între 2002-2006. Acum conduce Myanmar Center for Responsible Business, cu sediul în Yangon.
Ea și soțul ei au fost reținuți când s-au întors în oraș dintr-o casă pe care o au în statul Shan. Autoritățile militare i-au acuzat pe amândoi că nu au înregistrat-o ca locuind la o altă adresă.
Htein Lin este un artist proeminent și fost deținut politic care a fost membru al Frontului Democratic al Studenților din Burma, un grup de rezistență armat care a fost format după revoltele populare conduse de studenți împotriva juntei militare din 1988.
Cuplul s-a căsătorit și s-a mutat la Londra, înainte de a se întoarce la Yangon în 2013. Arestarea lor a avut loc în momentul în care Marea Britanie a anunțat recent sancțiuni împotriva autorităților militare din Myanmar – coincizând cu cea de-a cincea aniversare a represiunii sale mortale împotriva musulmanilor rohingya din țară.
Atacul din 2017 a provocat moartea a peste 6.000 de oameni și a strămutat sute de mii în doar primele luni, majoritatea dintre ei fugind peste graniță în Bangladesh. Vineri un tribunal administrat de militari din Myanmar l-a condamnat și pe fostul lider Aung San Suu Kyi la încă trei ani de închisoare pentru acuzații de fraudă electorală.
Regimul militar din Myanmar a fost acuzat de încălcări pe scară largă ale drepturilor omului. La începutul lunii august, generalii și-au prelungit regimul de urgență până în 2023, țara fiind distrusă de lupte interne.
Junta a preluat puterea anul trecut, după ce a răsturnat guvernul ales democratic al lui Aung Sung Suu Kyi. După lovitura de stat de anul trecut, Bowman a ales să rămână în Myanmar și pare să fi avut grijă să evite orice comentariu public care ar putea provoca guvernul militar.
Se presupune pe scară largă că condamnarea ei este determinată de altceva decât de o încălcare minoră a regulilor de imigrare. Mulți străini au depășit vizele, adesea cu multe luni, sau și-au schimbat adresele fără a anunța autoritățile, dar urmăririle penale pentru astfel de infracțiuni sunt aproape nemaiauzite în Myanmar.
Mai mulţi cetăţeni străini se află în detenţie în Myanmar, printre care japonezul Toru Kubota, al cincilea jurnalist care a fost arestat după lovitura de stat, toţi ceilalţi fiind în final eliberaţi şi expulzaţi din ţară.