Pedeapsă grea aplicată de Trubunalul București într-un răsunător dosar de corupție. Judecătorii instanței Capitalei l-au condmanat la la 6 ani și 4 luni de închisoare pe fostul șef al Direcției de informatizare din cadrul Ministerului Justiţiei. Ion Krech a fost găsit vinovat că între anii 2012 și 2015 a primit sute de mii de euro mită de la firme IT care voiau să deruleze, fără a întâmpina probleme, contracte de informatizare cu Ministerul Justiției.
Ion Kreck a fost găsit vinovat de două fapte de luare de mită în formă continuată, pentru care a primit o condamnare de cinci ani, precum și de două fapte de folosire de informații false sau inexacte pentru obținerea de fonduri europene, pentru care judecătorii l-au condamnat la patru ani de detenție. În final, completul de judecată a dispus aplicarea celei mai grele dintre pedepse, cea de cinci ani, la care a adăugat o treime din pedeapsa de patru ani, ajungându-se la o condamnare de 6 ani și 4 luni.
În plus, fostul director IT trebuie să plătească despăgubiri materiale de peste 19 milioane de lei fostului său angajator, Ministerul Justiției, care s-a constituit parte civilă în acest dosar. Instanța a dispus și confiscarea de la el a sumei de 274. 000 de euro, echivalent în lei la cursul oficial BNR, reprezentând șpaga pe care procurorii de la DNA Ploiești susțineau, în rechizitoriu, că acesta ar fi primit-o de la firmele de sotware.
Condamnarea este însă dată de instanța de fond, iar fostul șef din Ministerul Justișiei o poate contesta în termen de zece zile.
Ion Krech a fost trimis în judecată în decembrie 2016, sub acuzația că a primit 274.000 euro de la firme de software pentru a le sprijini să câştige la licitaţii contracte de informatizare derulate de Ministerul Justiției în valoare de aproape 30 de milioane de lei.
„Cu câteva luni înainte de publicarea oficială, inculpatul Krech Ion a remis reprezentanţilor uneia dintre firmele de software caietul de sarcini ce urma să fie publicat de Ministerul Justiţiei. În acelaşi sens, inculpatul a mai conceput şi redactat împreună cu reprezentanţii firmei respective documentele aferente licitaţiei, inserând în cuprinsul lor cerinţe menite a-i favoriza pe aceştia din urmă”, îl acuzau procurorii pe fostul director în rechizitoriul trimis Tribunalului București.
Surse judiciare spun că una dintre firmele de la care Ion Krech ar fi primit șpaga este celebra Siveco. Numele fostei șefe a Siveco, Irina Socol, apare în mai multe dosare de corupție, în special în calitate de martor.
Citește și: EXCLUSIV VIDEO/Sindromul Italia, suferința celor dezrădăcinate, desconsiderate, dezamăgite, umilite. Prizonierele durerii caută, la Socola, drumul spre eliberare