„Săptămâna aceasta, Polonia a refuzat să plătească pentru livrările de gaze din Rusia în conformitate cu noua procedură, în ruble. S-a anunțat solemn că gazul rusesc nu mai este necesar și că nu va fi cumpărat. Dar, de fapt, nu este așa. După suspendarea livrărilor directe, Polonia cumpără gaz rusesc. Dar din Germania, de unde este livrat în sens invers în Polonia prin intermediul gazoductului Yamal-Europa”, a transmis compania rusă, într-un comunicat de presă.
Gazprom precizează că volumul de inversare este de aproximativ 30 de milioane de metri cubi pe zi – ceea ce corespunde aproape exact cererilor din zilele precedente, prevăzute în contractul cu Gazprom Export.
Marți, 26 aprilie, autoritățile poloneze au anunțat că nu vor plăti gazul rusesc în ruble, iar miercuri Gazprom a confirmat că a oprit complet livrările de gaze către compania PGNiG, principalul furnizor de gaze al Poloniei. Gazprom a oprit miercuri livările de gaz și către Bulgaria, din același motiv.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri, după ce Rusia le-a tăiat celor două ţări livrările de gaze, că Bulgaria şi Polonia vor fi de acum înainte aprovizionate cu gaze naturale „de către vecinii lor din Uniunea Europeană”.
„Vom face în aşa fel încât decizia Gazprom să aibă cel mai mic efect posibil asupra consumatorilor europeni”, a promis şefa Comisiei Europene, într-o scurtă intervenţie în faţa presei, conform Agerpres.
În același timp, ea a avertizat companiile europene că încalcă sancţiunile adoptate de UE împotriva Rusiei dacă acceptă cererea Moscovei de a plăti în ruble gazele furnizate de Gazprom. „Nu trebuie să dea curs cererilor ruse. Ar fi o încălcare a sancţiunilor şi un risc ridicat pentru companii”, a indicat Ursula von der Leyen, potrivit agenţiei EFE.
Ea s-a ferit să confirme dacă există în UE ţări care au acceptat să plătească gazele ruseşti în ruble.
Vladimir Putin a decis ca statele „neprietenoase”, între care a inclus şi ţările UE, să plătească în ruble gazele ruseşti livrate după 1 aprilie, ca răspuns la sancţiunile ce i-au fost impuse Rusiei de Occident, după invadarea Ucrainei. Bulgaria şi Polonia sunt primele state cărora Rusia le-a sistat, miercuri, livrările de gaze, după refuzul lor de a plăti în ruble, Kremlinul anunţând că vor urma şi altele, odată ce va veni scadenţa plăţilor.
Polonia vrea ca țările care plătesc gazul rusesc în ruble să fie penalizate
Anna Moskwa, ministrul polonez pentru lupta împotriva schimbărilor climatice, a declarat, în urma deciziei Moscovei de a întrerupe livrările de gaz către Polonia şi Bulgaria, că Uniunea Europeană ar trebui să penalizeze ţările care plătesc pentru gazul importat în ruble – sunt state care și-au exprimat această intenție sau nu s-au pronunțat clar împotriva ei -, scrie Reuters. Ea militează și pentru un embargo total asupra gazului rusesc în blocul comunitar.
„Astăzi, ceea ce lipseşte sunt sancţiuni complete asupra gazelor, aşa ar fi rezolvată problema cu Gazprom, problema respectării sancţiunilor 100%. Aşteptăm aceste sancţiuni”, a declarat Anna Moskwa la canalul privat Polsat News.
Multe ţări din Europa sunt însă puternic dependente de importurile de energie din Rusia. Iar principalele state membre ale UE care se opun unui embargou total asupra gazului rusesc sunt Austria, Germania şi Ungaria.
„Contăm pe faptul că vor exista consecinţe pentru aceste ţări (care plătesc în ruble) şi ca rezultat, ele nu vor mai plăti în ruble”, a precizat Anna Moskwa.
Noul sistem rusesc de plată a gazului implică deschiderea de conturi la Gazprombank, unde plăţile în euro sau dolari sunt convertite în ruble. Acest lucru oferă spaţiu de mişcare unor ţări care ar continua să cumpere gaze ruseşti, reducând unitatea blocului împotriva Moscovei.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina