Mergi direct la conținut »
O tânără de 29 de ani este geniul din spatele primei imagini cu o gaură neagră
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > O tânără de 29 de ani este geniul din spatele primei imagini cu o gaură neagră

O tânără de 29 de ani este geniul din spatele primei imagini cu o gaură neagră

Katie Bouman, o tânără de 29 de ani din California, este considerată creierul din spatele primei imagini realizate vreodată cu o gaură neagră, considerat un moment istoric pentru astrofizica mondială. Reușita ei și a echipei sale este considerată cu atât mai impresionantă cu cât probabilitatea realizării acestui obiectiv era extrem de scăzută. O comparație realizată de CNN se remarcă: este ca și cum cineva ar fi încercat să pozeze cu telefonul, de pe Terra, o portocală aflată pe suprafața Lunii.

De Ana Hațeg,

Tânăra cercetătoare a devenit o vedetă la nivel mondial în doar câteva ore după ce prima imagine a unei găuri negre a fost făcută publică. Ea este conducătoarea programului care a dezvoltat algoritmul pe baza căruia a fost realizată imaginea cu gaura neagră M87, notează CNN.

Prima fotografie făcută vreodată unei găuri negre

Katie Bouman, absolventă a University of Michigan și cu master la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), este în prezent profesor asistent de calcul și științe matematice la Institutul de Tehnologie din California.

Asistată de o echipă de cercetători de la Laboratorul de Informatică și Inteligență Artificială de la MIT, Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică și Observatorul MIT Haystack, Bouman a reușit să creeze ceea ce până recent părea imposibil: o imagine a unei găuri negre aflată la 500 milioane de miliarde de kilometri distanţă.

După ce imaginea fost făcută publică, cercetătoarea a postat pe contul său de Facebook o fotografie din momentul în care aștepta încărcarea pe laptop a imaginii.

Reacția lui Katie după ce a văzut imaginea

Katie și echipa sa de peste 200 de oameni de știință au început să lucreze la acest algoritm în urmă cu trei ani. Sarcina ei a fost aceea de a găsi metoda de combinare a imaginilor surprinse de opt telescoape de pe tot globul.

Dar găurile negre sunt extrem de îndepărtate și compacte și prin definiție, ar trebui să fie invizibile – deși emit umbre atunci când interacționează cu materia din jurul lor, notează sursa citată.

O rețea globală de telescoape, cunoscută sub numele de Event Horizon Telescope, a colectat milioane de gigabytes de date despre M87, utilizând o tehnică numită interferometrie. Cu toate acestea, au existat încă lacune mari în datele care trebuiau completate.

Aici a intervenit, însă, algoritmul creat de Bouman. Folosind acest algoritm, dar și altele de același tip, oamenii de știință au preluate datele de la fiecare telescop în parte, după care s-a trecut la alipirea lor, ca într-un joc de puzzle super-tehnologizat.

Operațiunea nu s-a realizat peste noapte, ci a fost rodul mai multor ani de muncă, timp în care Bouman a fost cea care s-a ocupat de verificarea şi selectarea parametrilor de imagine.

„Am dezvoltat metode de generare de date sintetice, am folosit algoritmi diferiți și am testat orbește pentru a vedea dacă putem recupera o imagine. Nu am vrut doar să dezvoltăm un algoritm, am vrut să dezvoltăm mai mulți, cu date diferite și astfel, dacă toți recuperau aceeași structură generală, atunci câștigam încredere să mergem mai departe. Indiferent ce a ieşit, oricine altcineva ar trebui să se dea peste cap ca un nebun pentru a obţine o altă imagine decât acest inel”, a declarat tânăra cercetătoare pentru CNN.

La câteva ore după ce fotografia istorică a fost făcută publică, Katie Bouman a devenit o senzație la nivel mondial și a fost felicitată pe rețelele de socializare de simplii internauți, politicieni dar și de alți oameni de știință sau importante institute de cercetare.

Dar Bouman spune că meritele pentru această reușită nu sunt doar ale sale, ci ale întregii echipe care a ajutat-o în realizarea acestei munci de Sisif.

„Niciunul dintre noi nu ar fi putut face asta singur”, a declarat ea.

„Totul a fost posibil datorită mai multor oameni diferiți, din medii diferite”.

Katie, alături de o parte din echipa sa

Ea a publicat pe Facebook o imagine cu mai mulți membri ai echipei care a lucrat la realizarea fotografiei alături de mesajul:

”Sunt atât de încântată că în sfârșit putem să împărtășim ceea ce am lucrat anul trecut! Imaginea prezentată astăzi este o combinație de imagini produse prin mai multe metode. Nu algoritmul cuiva sau o persoană anume a făcut această imagine, ci a fost nevoie de uimitorul talent al unei echipe de cercetători de pe tot globul și de ani de muncă pentru a dezvolta instrumentul, a procesa datele, metodele de imagistică și tehnicile de analiză necesare pentru a obține acest lucru aparent imposibil. A fost o adevărată onoare și sunt atât de norocoasă că am avut ocazia să lucrez cu voi toți”.

Anunțul care a făcut înconjurul lumii

Oamenii de știință din cadrul proiectului Event Horizon Telescope (EHT) au prezentat miercuri, în premieră absolută, fotografia unei găuri negre. Ea se află la 500 milioane de miliarde de kilometri distanţă, în cadrul galaxiei M87 şi a fost fotografiată de o reţea de opt telescoape din întreaga lume.

„Imaginea prezintă un inel strălucitor, format în timp ce lumina este întinsă în jurul gravitaţiei extrem de puternice din jurul găurii negre, care este de 6,5 miliarde de ori mai masivă decât Soarele”, arată un comunicat al Proiectului Event Horizon.

Gaura neagră supermasivă al cărei orizont al evenimentului a fost observat direct se află în centrul galaxiei Messier 87, o galaxie masivă din cadrul roiului galactic Virgo, aflată la aproximativ 54 de milioane de ani lumină distanţă.

Primele date cu privire la orizontul evenimentului găurii negre M87 au fost obţinute în aprilie 2017, folosind telescoape din Arizona, Hawaii, Mexic, Chile, Spania şi Antarctica. De atunci, telescoape din Franţa şi Groenlanda au fost incluse în acest proiect care a creat, practic, un telescop la scară planetară.

Foto: Facebook / Katie Bouman


Citește și: EXPERIMENT ȘOCANT. Cum reacționează românii când sunt martori la o situație de discriminare și hărțuire – VIDEO


 

 
 
Close
Close
Închide