După luni bune de când a izbucnit cea mai mare criză a migranților de la Al Doilea Război Mondial, Grecia se chinuie să realizeze operațiune logistică de care e nevoie pentru a procesa aplicațiile de azil a sutelor de migranți care continuă să ajungă pe teritoriu ei. Oficiali turci au sosit luni pe Insula greacă Lesbos, la Marea Egee, pentru a contribui la punerea în aplicare a acestui acord. Toți cei care ajung în Grecia după 20 martie vor fi reținuți până când actele lor vor fi verificate, iar dacă sunt găsiți neeligibili vor fi trimiși înapoi în Turcia, începând cu 4 aprilie.
„Este necesar să acţionăm foarte rapid şi în coordonare, în zilele următoare, pentru a obţine cel mai bun rezultat posibil. Ajutorul constând în resurse umane trebuie să sosească rapid”, a subliniat premierul grec Alexis Tsipras la finalul unei întâlniri cu Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru Migrare şi Afaceri Interne. „Ne aflăm într-un moment de cotitură (…). Gestionarea crizei refugiaţilor pentru Europa în ansamblul ei depinde de progresele şi succesele acestui acord”, a subliniat Avramopoulos, adăugând că Franţa, Germania şi Olanda au promis să trimită personal. În total 4.000 de persoane, dintre care 2.300 din alte state membre UE, urmează să participe la dispozitivul logistic prevăzut în cadrul acordului.
Tot luni, la o zi după intrarea în vigoare a documentului, 1.662 de persoane sosiseră până la prima oră pe insulele greceşti, de două ori mai multe decât cu o zi înainte, potrivit autorităţilor.Primul grup format din 150 de migranți din Pakistan și Bangladesh au fost încătușați și sub escorta poliției au fost transferați de pe insula Lesbos în Atena.