Protestatarii au ridicat 24 de baraje rutiere în întrega regiune, care au provocat ambuteiaje importante. Grevă generală a fost și în portul din Barcelona, însă aeroportul El Prat și taxiurile au operat în mod normal. În plus, numeroase întreprinderi mici din Catalania, precum și școli, universități și centre medicale au rămas închise sau au operat la nivel minim.
Greva generală a fost convocată în semn de protest faţă de ”grava încălcare a drepturilor şi libertăţilor” în timpul referendumului controversat care a fost organizat duminică. Aproape 900 de persoane au fost rănite de forţele de ordine spaniole, în încercarea acestora de a împiedica votul în cadrul consultării declarate ilegală de Guvernul de la Madrid. Unii poliţişti au tras gloanţe de cauciuc, au intrat în secţii de votare cu forţa şi au tras femei de păr. Treizeci şi trei de poliţilti au fost de asemenea răniţi, duminică, potrivit unor oficiali catalani în domeniul sănătăţii.
În ciuda acestor eforturi ale guvernului de la Madrid, peste 2,2 milioane de oameni au votat, ceea ce înseamnă o prezență la urne de 42%.Guvernul catalan a anunțat că 90% dintre votanţi s-au pronunţat în favoarea independenţei, dar rezultatul nu a fost anunţat încă în mod oficial.
Criză în Spania
În urma acestor tensiuni, liderii politici căută să găsească o soluție. Liderul catalan Carles Puigdemont a anunţat că vrea o nouă înţelegere cu Guvernul central de la Madrid, însă Executivul spaniol a avertizat că ar putea suspenda autonomia acestei regiuni bogate din nord-estul ţării.
Totodată, premierul spaniol Mariano Rajoy a denunţat referendum drept o „batjocorire” a democraţiei. El a discutat, ieri, cu Pedro Sánchez, liderul Partidului Socialist (PSOE), principala formaţiune de opoziţie, precum şi cu Albert Rivera, liderul Partidului Ciudadanos (centru).
Liderul socialiştilor l-a îndemnat pe Rajoy să poate „imediat” negocieri cu Puigdemont , iar Rivera a îndemnat Madridul să invoce articolul 155 al Constituţiei în vederea suspendării largii autonomii a Cataloniei. Puigdemont a îndemnat comunitatea internaţională să ajute la o mediere între cele două părţi. Comisia Europeană a catalogat însă această criză drept o „problemă internă” a Spaniei şi a îndemnat să fie soluţionată conform ordinii constituţionale spaniole.
Catalanii, divizați în problema independenței
Jurnalistul BBC Katya Adler notează că locuitorii Cataloniei sunt mai împărţiţi ca nicodată în problema independenţei. „Furia şi suferinţa – palpabile în prezent în Catalonia – ar fi interpretate în mod greşit dacă ar fi considerate o expresie a unităţii politice”, scrie aceasta.
„Ceea ce-i uneşte pe catalani în prezent sunt mânia și înverşunarea faţă de încăpăţânarea Guvernului spaniol al premierului Mariano Rajoy, căruia îi reproşează o aroganţă madrilenă, brutalitatea şi o lipsă de respect faţă de drepturile individuale”, notează aceasta.
SUMAR:
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Referendumul ilegal din Catalonia a învins: provinciile muncitoare fug de statul corupt
- EXCLUSIV/ Jurnalist catalan, pentru Libertatea: „Guvernul spaniol a făcut abuz de putere și a început să piardă Catalonia”
- Spania, în criză. Scenarii posibile după referendumul din Catalonia
Foto: EPA