Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, solicitările SANITAS, care ar duce la majorări salariale pentru anumite categorii de personal, „încalcă” Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010.
Ministerul Sănătății susține, astfel, că declanșarea conflictului de muncă s-a făcut fără respectarea procedurilor stabilite de Legea privind dialogul social — nr. 62/2011.
„Totodată, menționăm că, potrivit legii, conflictul colectiv de muncă se poate declanșa în următoarele trei situații clare, Federația SANITAS nefiind în niciuna dintre acestea:
- Angajatorul sau organizația patronală refuză să înceapă negocierea unui contract ori acord colectiv de muncă, în condițiile în care nu are încheiat un astfel de contract ori cel anterior a încetat
- Angajatorul/organizația patronală nu acceptă revendicările salariaților (în procesul negocierii contractului colectiv)
- Părțile nu ajung la o înțelegere privind încheierea unui contract sau acord colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor.
Prin urmare, nicio revendicare a Federației SANITAS nu putea face obiectul declanșării unui conflict colectiv de muncă”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.
Ce au anunțat sindicaliștii
Federaţia Sanitas a anunțat, luni seară, că după prima zi de grevă generală au apărut premise favorabile, amendamentele sindicaliştilor fiind aprobate de Comisiile de muncă şi de buget din Camera Deputaţilor. Totuşi, până la votul final din plenul Camerei, greva generală continuă, avertizau reprezentanţii Sanitas. Cu toate acestea, sindicaliștii au decis suspendarea grevei, ca urmare a promisiunilor că majorările salariale vor trece de Parlament săptămâna viitoare.
- Federaţia Sanitas suspendă greva generală din spitale
- Greva medicilor a fost, de fapt, greva asistenților și infirmierilor
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro