Prim-ministra britanică conservatoare Liz Truss a asigurat miercuri că este „o luptătoare” și că nu intenționează să demisioneze, în ciuda criticilor dure ale opoziției și a nemulțumirii profunde din propriul partid în legătură cu planul ei economic eșuat.
La doar câteva ore după această declarație sfidătoare, guvernul era deja în pragul colapsului, scrie agenția Associated Press.
Printre motive: o membră importantă a cabinetului și-a părăsit postul cu o avalanșă de critici la adresa lui Truss, iar un vot în Camera Comunelor a degenerat în scandal și a fost urmat de acuzații de intimidare, din partea unor parlamentari conservatori.
Mai întâi a apărut neașteptata demisie a ministrei de interne Suella Braverman, care a declarat că a decis să părăsească guvernul după ce a încălcat regulile, trimițând un document oficial de pe contul personal de e-mail. Ea și-a folosit însă scrisoarea de demisie pentru a o ataca pe Truss, spunând că are „îngrijorări cu privire la direcția acestui guvern”.
„Activitatea guvernamentală se bazează pe faptul că oamenii își acceptă responsabilitatea pentru greșelile lor”, a spus Braverman. „Să ne prefacem că nu am făcut greșeli, să continuăm ca și cum toată lumea nu poate vedea că le-am făcut și să sperăm că lucrurile se vor îndrepta ca prin magie nu este o politică serioasă”, a spus ministra demisionară.
Braverman este o figură populară în aripa de dreapta a Partidului Conservator și o susținătoare a unor politici mai restrictive în materie de imigrație, care a candidat fără succes la șefia partidului în această vară, competiție câștigată de Truss.
Plecarea lui Braverman nu a fost privită cu ochi buni de aliații săi, care au sugerat că demisia a fost forțată de Truss și de noul ei cancelar Jeremy Hunt, scrie The Guardian.
Braverman a fost înlocuită în cabinet de fostul ministru Grant Shapps, un susținător al lui Rishi Sunak, fostul cancelar, învins de Truss în lupta pentru conducerea Partidului Conservator, un alt potențial motiv de nemulțumire în cadrul partidului.
În aceeași zi, Truss s-a confruntat cu și mai multă agitație în Parlament, cu ocazia unui vot privind exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică – o practică pe care Truss dorește să o reia în ciuda opoziției multor conservatori.
Cu o largă majoritate conservatoare în Parlament, un apel al opoziției pentru interzicerea fracturării a fost ușor respins cu 326 de voturi la 230, dar unii parlamentari au fost furioși deoarece șefii Partidului Conservator au spus că votul va fi tratat ca o moțiune de încredere, ceea ce înseamnă că guvernul va cădea dacă moțiunea va trece.
Scene de furie au izbucnit în Camera Comunelor în timpul votului și după aceea. Unii parlamentari conservatori au susținut chiar că au fost forțați să voteze pentru a respinge moțiunea. Iar deputatul laburist Chris Bryant a declarat că „a văzut parlamentari care au fost bruscați fizic și au fost intimidați” pentru a vota.
Au existat zvonuri că Wendy Morton, responsabilă cu disciplina parlamentară conservatoare, și adjunctul ei au demisionat. Dar guvernul a declarat ulterior că amândoi au rămas în posturile lor.
Oficialii conservatori au negat că parlamentarii au fost bruscați, iar în haosul creat s-a aflat că Truss însăși nu a apucat să voteze. Mulți parlamentari conservatori s-au declarat îngrijorați de starea partidului.
„Sper că toți acei oameni care au pus-o pe Liz Truss în (funcție), sper că a meritat”, a declarat parlamentarul conservator Charles Walker pentru BBC. „Sper că a meritat să stea la masa cabinetului, pentru că daunele pe care le-au adus partidului sunt extraordinare”, a adăugat acesta.
Momentele dramatice de la Londra continuă perioada tumultuoasă a guvernului Truss.
Vineri, prim-ministra l-a concediat pe cancelarul Kwasi Kwarteng, după ce pachetul economic pe care cei doi l-au prezentat pe 23 septembrie a bulversat piețele financiare, a declanșat o criză economică și politică și a îngropat partidul în sondajele de opinie.
Reducerile fiscale nesusținute în valoare de 45 de miliarde de lire sterline au provocat turbulențe serioase pe piețele financiare, devalorizând și crescând costul împrumuturilor pentru guvernul. Banca Angliei a fost nevoită să intervină pentru a împiedica extinderea crizei și pentru a salva fondurile de pensii.
Luni, înlocuitorul lui Kwarteng, Jeremy Hunt, șeful Trezoreriei, a eliminat aproape toate reducerile de taxe propuse de Truss, precum și politica sa în domeniul energiei, dar și promisiunea de a nu reduce cheltuielile publice.
El a declarat că guvernul va trebui să economisească miliarde de lire sterline și că există „multe decizii dificile” care trebuie luate, înainte de a prezenta un plan fiscal pe termen mediu la 31 octombrie.
Vorbind în fața parlamentarilor pentru prima dată de la schimbarea de direcție, Truss și-a cerut scuze și a recunoscut că a făcut greșeli în timpul celor șase săptămâni de mandat, dar a insistat că, prin schimbarea de direcție, „și-a asumat responsabilitatea și a luat deciziile corecte în interesul stabilității economice a țării”.
Parlamentarii opoziției au strigat „demisia!”, în timp ce ea vorbea în Camera Comunelor.
Cifrele oficiale publicate miercuri au arătat că inflația din Marea Britanie a crescut la 10,1% în septembrie, revenind la un maxim al ultimilor 40 de ani, atins pentru prima dată în iulie, în timp ce costul în creștere al prețului alimentelor a redus bugetul gospodăriilor.
În vreme ce inflația este ridicată în întreaga lume – rezultat al invaziei Rusiei în Ucraina – sondajele arată că majoritatea britanicilor dau vina pe guvern pentru problemele economice ale țării.
În condițiile în care sondajele de opinie dau Partidului Laburist un avans consistent, mulți conservatori cred acum că singura lor speranță de a evita un dezastru electoral este înlocuirea lui Truss. Ea a declarat însă că nu se retrage, iar parlamentarii sunt divizați în privința modului în care ar putea scăpa de ea.
Alegerile parlamentare la termen nu trebuie să aibă loc până în 2024, iar Truss a sugerat că nu intenționează să convoace alegeri anticipate, spunând miercuri că „ceea ce este important este să lucrăm împreună… pentru a trece prin această iarnă și pentru a proteja economia”.