Așa cum Libertatea a relatat într-un articol precedent, odată cu intrarea în vigoare, la 1 ianuarie 2016, a Noului Cod Fiscal, prin necorelarea prevederilor acestuia cu legislația din domeniul asigurărilor sociale, peste jumătate de milion de pensionari rămăseseră pe dinafara sistemului asigurărilor de sănătate. Practic, potrivit legislației nemodificate, pensionarii care aveau o pensie de peste 740 de lei (punctul de pensie din anul 2015) erau obligați să achite lunar contribuția la sigurările sociale de sănătate, de 5,5%. Începând din ianuarie 2016, punctul de pensie a crescut de la 740 la la 872 de lei. Însă, legislația nefiind modificată, cei care aveau pensile cuprinse între 740 și 872 de lei, adică nu mai puțin de 508.000 de pensionari din întreaga țară, erau, teoretic, obligați să plătească CASS de 5,5%, începând din luna ianuarie 2016, altfel, ei rămâneau în afara sistemului de asigurări de sănătate.
2,5 milioane de pensionari, sub punctul de pensie
Prin modificarea legislativă făcută de guvern, pentru anul 2016, plafonul veniturilor până la care pensionarii sunt scutiți de plata CASS crește de la 740 la 872 de lei. Vor beneficia de această facilitate cei 508.000 de pensionari, cu pensile cuprinse între cele două plafoane. Dar, în total, la nivel de țară, există 2.454.949 de pensionari, care au pensii sub 872 de lei și care vor fi asigurați la sănătate, fără contribuția de 5,5%. Ordonanța de urgență adoptată de Guvern corelează Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății cu prevederile Legii 227/2015 privind Codul Fiscal.
Adeverință sau card de asigurări
O altă completare legislativă făcută de Guvern are scopul de a redefini cardul național de asigurări sociale de sănătate. Concret, se reglementează că, prin intermediul cardului national, se face dovada calității de asigurat, precum și faptul că acest document este un instrument în procesul de validare a serviciilor medicale acordate asiguraților, astfel încât, din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, să fie decontate numai serviciile efectiv acordate și pentru care asiguratul s-a prezentat la furnizorul de servicii medicale. Această reglementare va fi transpusă în Contractul-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016-2017, care va intra în vigoare începând cu 1 aprilie 2016. Pentru persoanele care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conștiință primirea cardului național de sănătate, se emite o adeverință de asigurat.
Cardul european, condiționat de existența celui național
Același act normativ prelungește perioada de valabilitate a cardului european de asigurări sociale de sănătate de la șase luni, cât este în prezent, la un an. Măsura are în vedere atât dreptul asiguraților la libera circulație, cât și faptul că în celelalte state membre UE sau aparținând Spațiului Economic European sau Confederației Elvețiene durata de valabilitate a cardului este mai mare. Casele de asigurări au dreptul să refuze emiterea cardului european pentru persoanele care nu fac dovada calității de asigurat în sistemul național de asigurări de sănătate.