Mergi direct la conținut »
Guvernul a promis, dar a dat zero lei pentru Fălticeni, spitalul nou și nedeschis din Lombardia României
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Guvernul a promis, dar a dat zero lei pentru Fălticeni, spitalul nou și nedeschis din Lombardia României

La o săptămână după ce Ministerul Sănătății s-a angajat că dă 5 milioane de lei spitalului-suport ce stă închis în Suceava, Lombardia României, la Fălticeni n-a intrat nimic în cont

De Răzvan Luțac,

În timp ce președintele Iohannis apelează la medici să revină la Spitalul din Suceava, cel nou, dar nedeschis de la 25 de kilometri, de la Fălticeni, stă în aceeași situație.

Republica și Libertatea au descris situația. Deși e finalizat, spitalul de la Fălticeni ar mai avea nevoie de o investiție de 5 milioane de euro în aparatură și dotări pentru a fi deschis în cea mai sensibilă zonă a României. ”Măcar drept un fel de spital de campanie și tot ar merita încercat”, a spus un medic.

Până azi la prânz, existau 701 de cazuri de coronavirus confirmate în județul Suceava. În realitate, sunt evident mai multe. 

Actualul spital din Fălticeni, 24 km sud de Suceava, este unul-suport după transformarea Județeanului din Suceava în spital militarizat de coronavirus. Doar că clădirea este una veche de 160 de ani și nu se compară cu noua construcție.

Ce s-a promis?

Pe 25 martie, după escaladarea situației negative de la Suceava, Ministerul Sănătății a anunțat că a alocat suma de 5 milioane de lei pentru “continuarea investițiilor și dotarea noului spital”. 

Până în această seară, la ora 18:00, banii nu intraseră încă în cont.

PNL și PSD s-au unit în operațiunea de spălare a lui Gheorghe Flutur. Operașiunea psihologică de Suceava
Recomandări
PNL și PSD s-au unit în operațiunea de spălare a lui Gheorghe Flutur. Operașiunea psihologică de Suceava
 

„Ne confruntăm cu o situație critică la nivel de județ, dar și la Fălticeni. Numărul cazurilor de COVID-19 crește alarmant, noi, ca spital de suport pentru Spitalul Județean Suceava, trebuie să luăm în primire pacienții de acolo și vrem să ne putem folosi de tot ce dispunem la nivel local pentru a-i trata atât pe ei, cât și pe cei de pe plan local. 

Iar la Fălticeni există și acest nou spital, la standarde europene, unde avem toate condițiile să desfășurăm un act medical sigur, să oferim servicii de calitate și în deplină siguranță atât pentru personalul medical, cât și pentru pacienți”, a declarat Vlad Morariu, managerul Spitalului Municipal Fălticeni, instituția veche.

Vlad Morariu, manager Spital Municipal Fălticeni

E mai necesar ca oricând să deschidem acest nou spital acum, fără nicio altă amânare.

Vlad Morariu, manager Spital Municipal Fălticeni:

Ministerul ar da sub o cincime

Autoritățile din Fălticeni spun că suma necesară ar ajunge undeva la 23,8 milioane de lei. Din aceștia, Ministerul Sănătății a anunțat că va suporta 4,35 milioane de lei, cu o condiție.

Afaceri păguboase: România a pierdut 4 miliarde de euro din schimburile cu China. Ce importăm cel mai mult
Recomandări
Afaceri păguboase: România a pierdut 4 miliarde de euro din schimburile cu China. Ce importăm cel mai mult
 

“Au susținut că 10% din suma alocată – care n-a fost până la urmă de 5, ci 4,35 milioane lei – ar trebui să fie suportată de autoritățile locale, o cofinanțare. Oamenii s-au conformat, au fost de acord. Doar că, până în acest moment, nu au primit vreun ban”, spun sursele Libertatea.

Și primarului din Fălticeni, Cătălin Coman, este alarmat.

Cătălin Coman, primar Fălticeni

”Vom ajunge în situația în care oamenii vor muri de alte boli decât de COVID-19, dacă nu vom deschide urgent noul spital din Fălticeni. De ce spun asta? Pentru că acum, Spitalul din Fălticeni, alături de cel din Rădăuți, este spital-suport pentru Spitalul Județean Suceava și preia pacienții cu diverse afecțiuni.

Presiunea este foarte mare pe spitalul din Rădăuți și am văzut că managerul de acolo a și spus că problema e pe cale să-i depășească. Aceeași situație e și la Fălticeni – avem multe cazuri de toate bolile. Facem încă un apel pentru dotarea cu echipamente și aparatură medicală a spitalului nou”, a spus edilul. 

„Primesc telefon de acasă: sora mea, care abia împlinise 17 ani în ianuarie, era însărcinată”
Recomandări
„Primesc telefon de acasă: sora mea, care abia împlinise 17 ani în ianuarie, era însărcinată”
 

Fiindcă banii nu apar, oamenii din Fălticeni au creat deja conturi pentru susținerea financiară a proiectului. 

  • RO48TREZ59321F370100XXXX – contul spitalului. CUI – 5432514. Beneficiar – Spitalul Municipal Fălticeni
  • 2 EURO prin SMS la 8837 cu textul ”Falticeni”
  • Asociația Maria Holtzhauser: RO47BRDE426SV94483764260, SWIFT: BRDEROBU; Paypal: [email protected], Revolut: 0784734726, GB55REVO00997042442018, SWIFT: REVOGB21

Așa arată spitalul nou-nouț și nedeschis de la Fălticeni

Close
Închide
  Close