Între măsuri se află amânarea unor articole din Legea educației prin care bugetul alocat acestui sector ar fi urmat să ajungă la 15% din bugetul general consolidat. În sumă exactă, Educația ar fi trebuit să primească 90 de miliarde de lei, conform legii, scrie sursa citată.
Ce altă măsuri prevede proiectul:
- Salariile profesorilor cresc cu 20% anul viitor, în două etape, cu 13% de la 1 ianuarie și cu 7% de la 1 august.
- Salariile demnitarilor cresc cu 5% în 2024.
- Toate sporurile, indemnizațiile și primele din sistemul bugetar sunt înghețate.
- Munca suplimentară va fi compensată doar cu timp liber.
- Drepturile salariale câștigate în instanță vor fi plătite eșalonat.
- Majorarea contribuției la Pilonul II de pensii de la 3,75% la 4,75% se amână cu doi ani, până în 2026.
Boloș neagă amânarea de la Pilonul II
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a negat însă că se va amâna creșterea contribuțiilor către Pilonul II de pensii.
„Nu vom amâna creşterea contribuției la Pilonul II de pensii. Am vrut să abordez direct o chestiune importantă pentru a pune capăt oricăror speculații și pentru a oferi claritate în legătură cu deciziile ce se iau la nivel de Guvern. Toate aceste speculații și zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu”, a scris acesta pe Facebook.
Oficialul a precizat că problema sustenabilității deficitului „rămâne deschisă”, iar la nivelul instituției sunt analizate „cu atenție” diferitele opțiuni și se calculează impactul bugetar.
Guvernul se chinuie să țină cheltuielile în frâu
Proiectul vine după ce Guvernul a majorat taxele și a luat măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.
De asemenea, a cerut primăriilor și instituțiilor să vireze excedentul în fondul de rezervă bugetară, de unde Guvernul îl distribuie altor ministere sau instituții care au nevoie. Această măsură a fost luată din cauză că Executivul nu a efectuat în acest an o rectificare bugetară.
România nu va putea respecta deficitul bugetar asumat, adică diferența între venituri și cheltuieli, de 4,4% din PIB, însă țintește un nivel de 5,5% din PIB în acest an.
Conform informațiilor Libertatea, și pentru anul viitor se dorește atingerea aceleiași ținte, de 5,5%. România se află în procedură de deficit excesiv și se angajase în fața Comisiei Europene să ajungă la 3% anul viitor, cât prevede limita maximă a tratatelor europene.
PSD a anunțat majorarea cu 40% a pensiilor anul viitor, iar deficitul pe 2024 a fost motiv de divergențe între PNL și PSD, însă cele două părți au căzut de acord asupra finanțării acesteia.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
eugbor61 • 08.12.2023, 05:34
Singurul lucru care functioneaza perfect in Romania este colectarea banilor si bunurilor celor saraci si redistribuirea lor celor bogati!