La noi, la CNCAV nu există niciun analist IT sau programator și n-am folosit niciun project manager de IT pentru relația cu STS, așa cum se face la orice dezvoltare normală de platformă. În plus, distribuția fizică a flacoanelor se face de la depozitele teritoriale pe baza comenzilor venite printr-un excel întocmit manual de DSP-uri, nu generat de un sistem și nu verificat de un software centralizat în timp real!

Specialist din Comitetul de Vaccinare:

Problemele platformei de vaccinare au determinat autoritățile să aibă, în ultimele zile, întâlniri cu mai mulți softiști care lucrează în zona privată.

La una dintre aceste întâlniri, relatează pentru ziar doi dintre participanți, programatorii i-au întrebat pe militarii care se aflau în fața lor: „În cât timp a fost dezvoltată platforma?”.

„S-a lăsat tăcere”. Programatorii din privat au avut sentimentul, mărturisește unul dintre ei, că cei „de la stat” se codesc să răspundă, pentru că „au lălăit-o”.

„A fost la dispoziție cam o săptămână”, li s-a răspuns. „A fost un moment de șoc maxim. Cum să faci într-o săptămână o platformă de importanță națională?!”, povestește unul dintre martorii la conversație.

Prima întâlnire: pe 7 decembrie, după alegerile parlamentare

Libertatea a verificat aceste informații și a primit confirmarea din mai multe surse familiare cu procesul derulat între cele două instituții: Comitetul Național de Vaccinare (CNCAV) și STS.

CNCAV este un comitet interministerial și este subordonat direct premierului. Este condus de colonelul Gheorghiță.

STS are structură militară, face parte din sistemul național de apărare și, conform legii, „răspunde în fața Consiliului Suprem de Apărare a Țării”. Este condus de generalul Bălan.

„Da, e adevărat, abia după alegerile pentru Parlament, pe 7 decembrie, a avut loc o întâlnire între noi, cei din Comitet, și cei din STS, oamenii generalului Manuela Sărățeanu”, povestește un om din Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2. (CNCAV).

Generalul Manuela Sărățeanu, invocat de omul din CNCAV, este unul dintre șefii de direcție tehnică din STS care s-a ocupat de platformă. Dar nu a fost singurul șef din STS implicat în platformă, mai multe direcții au colaborat.

În acel moment, le-am spus celor de la STS că pe 15 ianuarie e nevoie să fie gata platforma”, continuă relatarea specialistul din Comitetul de Vaccinare. Cei din STS au răspuns că este foarte din scurt ca să facă platforma în ceea ce ei credeau că va fi un interval de o lună: 7 decembrie – 15 ianuarie.

Om din CNCAV

„Numai că termenul, oricum ridicol de scurt, s-a făcut și mai scurt. Pentru că dozele au venit mai devreme, li s-a spus că termenul nu mai e 15 ianuarie, ci 28 decembrie”, spune specialistul.

În țara softiștilor, Comitetul de vaccinare nu are niciun analist IT, programator sau project manager de IT!

După prima discuție, cea din 7 decembrie, STS a așteptat clarificările. Ce va trebui să facă platforma. Care sunt categoriile de oameni prinși la vaccinare în primele etape, cum se fac prioritizările. A durat 11 zile până le-a primit.

Primele cerințe finale, clare, au mers către STS de la noi pe 18 decembrie. Practic, abia atunci s-au putut apuca de programarea platformei.

Specialist din Comitetul de Vaccinare:

Iar termenul de predare deja se decalase. Vaccinările simbolice ale cadrelor medicale au început duminică, 27 decembrie, iar pe 28, platforma funcționa pentru medici, asistente, tot personalul din spitale.

În centrul de vaccinare se lucrează cu două baze de date distincte

Există două baze de date implicate în vaccinare: 

Oamenii se programează prin prima platformă și apoi, la momentul vaccinării, sunt înregistrați în Registrul Național de Vaccinări (RENV), folosit și pentru alte tipuri de vaccinuri.

Practic, când ajung în centrul de vaccinare, cetățenilor li se ia temperatura și, la recepție, îndeplinesc prima procedură: li se citește actul de identitate, cu dispozitivul tabletei STS. Se confirmă astfel programarea. În multe cazuri nici nu s-a mai verificat recipisa primită pe e-mail de la platformă.

Apoi, oamenii completează un formular și discută cu un medic.

Apoi, se intră în încăperea unde se face efectiv vaccinarea și aici sunt introduși din nou în al doilea sistem, a doua bază de date, registrul de vaccinare (RENV), gestionat de INSP.

RENV este cel care le generează oamenilor certificatul de vaccinare, în final.

Cele două baze de date, cea de programare și cea de vaccinare, comunică, dar nu în timp real, ci la aproximativ 10 minute, când platforma „trage” informații din RENV.

Stocurile sunt distribuite pe baza unui excel completat de mână!

O altă problemă este că „distribuția efectivă a vaccinurilor, transportul lor fizic, se face fără o platformă software și asta se va transforma în curând într-o mare problemă”, a spus un om din Comitetul Național de Vaccinare, pentru Libertatea.

În acest moment, vaccinurile ajung în centrele teritoriale, șapte la număr, de la spitalele militare. 

De acolo, cu mașini de la Unifarm, vaccinurile pleacă către județe, mai exact către DSP-uri, pe baza unor comenzi făcute de DSP-uri printr-un banal excel, completat de mână.

Sursă din CNCAV:

Excelul nu este, susțin mai multe surse, conectat automat, nici cu platforma de programare și nici cu nicio bază de date în timp real. „Practic, DSP-urile iau comenzile de la centre, care citesc într-o aplicație a platformei câți oameni sunt programați, le centralizează de mână și le dau mai departe. Asta va fi o problemă imensă când vor fi mai multe tipuri de vaccinuri, cu depozitări, administrări și rapeluri diferite. Nu se poate derula de mână un asemenea proces”, a conchis omul din CNCAV.

De pildă, vaccinul Moderna are 10 doze într-un flacon, iar Astra Zeneca și Johnson & Johnson, care vor veni și ele în România, în primăvară, au fiecare propriile caracteristici.

Libertatea a trimis azi e-mailuri către CNCAV și STS pentru o reacție oficială la informațiile privitoare la felul în care a decurs programarea platformei și celelalte aspecte din articol. Le vom publica în momentul în care vor sosi.

Citeşte şi:

„Copiii căpșunarilor”. O carte, care se găsește și în școli, trezește o dezbatere aprinsă în Suedia! Mamă româncă: „Macină pentru copiii mei mândria de a fi român”

INTERVIU | Rareș Bogdan reia atacul la Orban: „Trebuia să plece când am pierdut alegerile!”. Lista erorilor șefului PNL și ce spune despre Florin Cîțu

Țara în care Ilie Dumitrescu a refuzat să meargă, indiferent de câștigul financiar: "Nu poţi să stai cu o femeie de vorbă. Nu poţi să faci nimic"
PARTENERI - GSP.RO
Țara în care Ilie Dumitrescu a refuzat să meargă, indiferent de câștigul financiar: "Nu poţi să stai cu o femeie de vorbă. Nu poţi să faci nimic"
Raluca Bădulescu, în LACRIMI la Denise Rifai. Ce a povestit despre Răzvan Ciobanu e ȘOCANT chiar și acum....
Playtech.ro
Raluca Bădulescu, în LACRIMI la Denise Rifai. Ce a povestit despre Răzvan Ciobanu e ȘOCANT chiar și acum....
Mama criminală riscă 20 de ani de închisoare. Surse Observator: Expertiza psihiatrică arată că femeia ştia ce face
Observatornews.ro
Mama criminală riscă 20 de ani de închisoare. Surse Observator: Expertiza psihiatrică arată că femeia ştia ce face
Horoscop 12 mai 2021. Leii au acces la alt fel de informații, poate chiar unele cu totul noi pentru ei
HOROSCOP
Horoscop 12 mai 2021. Leii au acces la alt fel de informații, poate chiar unele cu totul noi pentru ei
Panică într-o instituție din Orșova. Jandarmii au intervenit pentru a îndepărta o viperă ascunsă într-un birou. FOTO
Știrileprotv.ro
Panică într-o instituție din Orșova. Jandarmii au intervenit pentru a îndepărta o viperă ascunsă într-un birou. FOTO
Prezentatoarea TV care s-a cuplat cu un copil de 17 ani. Ea este cu 19 ani mai mare: ”Amândoi eram singuri”
Telekomsport
Prezentatoarea TV care s-a cuplat cu un copil de 17 ani. Ea este cu 19 ani mai mare: ”Amândoi eram singuri”
Ce vor să știe românii despre negocierea cu banca (Publicitate)
PUBLICITATE
Ce vor să știe românii despre negocierea cu banca (Publicitate)