Strategia de vaccinare anti-COVID-19 a fost aprobată de Guvern şi în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, fiind publicată în Monitorul Oficial. Medicul Valeriu Gheorghiţă, președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, a anunţat principalele puncte-cheie din strategia de vaccinare anti-COVID.


UPDATE 15 IANUARIE: Președintele Klaus Iohannis s-a vaccinat anti-COVID-19, în prima zi în care a început faza a doua a vaccinării. El s-a imunizat la Spitalul Militar.

UPDATE 14 IANUARIE: Medicul Horațiu Moldovan spune că vaccinul anti-COVID nu are contraindicații la persoanele cu boli cardiovasculare.

UPDATE 13 IANUARIE: A fost făcut public prospectul vaccinului Moderna. Care sunt lucrurile pe care treuie să le știi.

UPDATE 12 IANUARIE, 9:08 – Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, medicul Valeriu Gheorghiță, a explicat cine va decide ce vaccin primim, Pfizer sau Moderna.

UPDATE 12 IANUARIE, 9:00Pot fi vaccinaţi şi copiii împotriva COVID? 5 întrebări esenţiale la care răspund experţii şi autorităţile.

UPDATE 11 IANUARIE: Valeriu Gheorghiță a anunțat că lista bolilor cronice pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva COVID, care începe pe 15 ianuarie, a fost definitivată și trimisă direcțiilor de sănătate publică.

UPDATE 9 IANUARIE: Guvernul va adopta o Ordonanță de Urgență pentru plata personalului care vaccinează, anunță ministrul sănătății. Vezi ce bonus vor primi medicii și restul personalului sanitar implicat în vaccinarea anti-COVID-19.

UPDATE 8 IANUARIE: În perioada următoare, în România vor fi disponibile două vaccinuri împotriva COVID-19. Unul este Pfizer/BioNTech, cu care s-a început, de altfel, campania de vaccinare a cadrelor medicale. Vezi care sunt diferențele și asemănările între vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna!

UPDATE 7 IANUARIE 2021: Vaccinul de la Moderna poate oferi doi ani de imunitate la COVID, susține directorul companiei. România va primi 3,5 milioane de doze.


UPDATE 4 decembrie 2020, ora 16:00. Principalele declaraţii ale medicului Valeriu Gheorghiță:

Când vom imuniza aproximativ 60-70% din populaţie vom putea vorbi de începutul sfârşitului pandemiei. În momentul de faţă încrederea publică reprezintă cheia succesului campaniei de vaccinare. În România se vor folosi doar vaccinurile aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului. Vaccinarea este voluntară şi gratuită.

Valeriu Gheorghiţă:
 • Strategia de vaccinare cuprinde etapele şi grupele celor care vor primi vaccinul. Ultima etapă va fi adresată populaţiei generale.
 • Criteriile care au stat la baza acestei strategii sunt valabile peste tot în lume.
 • S-a stabilit un hub central care este Institutul Cantacuzino, de unde se vor distribui către spitalele militare din ţară, iar din centrele regionale vor fi distribuite în centrele de vaccinare din judeţe.
 • Organizarea propriu-zisă a activității de vaccinare se va face la nivelul centrelor de vaccinare. Fiecare centru va vaccina un număr de aproximativ 5.000 de persoane pe lună.
 • Toată activitatea de vaccinare se va desfășura în baza unei programări, care se va face într-o platformă unică, ce este în curs de dezvoltare. Programarea se face telefonic, online sau prin intermediul medicului de familie.
 • Toată activitatea de vaccinare va fi monitorizată prin Registrul electronic național al vaccinărilor. Vom urmări eventualele efectelor adverse.

S-au înregistrat reacţii adverse fără a necesita intervenţia medicului: dureri de cap, febră, dureri musculare. Şi cei care au primit varianta placebo au menţionat aceste efecte adverse ceea ce sugerează că acestea vin în urma traumei locale. Vaccinurile bazate pe ARN nu modifică ADN-ul uman. Vom avea cel puţin un milion de doze în prima tranşă cu care vom putea vaccina personalul medical din prima etapă.

Valeriu Gheorghiţă:
 • Se estimează că imunitatea post vaccinare ar fi mai de lungă durată decât în cazul trecerii prin boală.
 • Pentru COVID -19 se estimează că avem nevoie de 60-70% pentru vaccinare pentru a rupe lanţul transmiterii. Acest procent ne-ar permite să ne reluăm viaţa ca înaintea pandemiei.
 • Vaccinul Pfizer aprobat în Marea Britanie este recomandat pentru persoanele de peste 16 ani.
 • În momentul contractării la nivelul CE am propus un număr de 10,6 milioane de persoane pentru vaccinare. Costurile sunt negociate la nivelul Comisiei Europene.
 • 1.500 de medici, 4.500 de asistenţi şi alte categorii de personal vor fi implicaţi în campania de vaccinare.
 • După asigurarea vaccinării la persoanele cu risc ne aşteptăm să scadă numărul cazurilor de COVID.
 • În momentul acesta reticenţa oamenilor este întâlnită şi în SUA, cât şi în Europa. Este important să se crească încrederea populaţiei în vaccinare. Vom continua măsurile anti-COVID până la imunizarea colectivă.
 • Se va aştepta aprobarea EMA, iar apoi vaccinurile vor fi distribuite în toate statele membre.

Până în momentul de faţă avem o platformă unică de informare privind vaccinarea anti-COVID. Noi vom implementa o strategie de comunicare realizată de specialişti.

Andrei Baciu:

UPDATE 4 decembrie 2020, ora 10:45 Strategia de vaccinare anti-COVID a fost publicată în Monitorul Oficial.

Prin această strategie, se stabileşte modul de comunicare legat de vaccinare, etapele vaccinării şi grupurile profesionale prioritare, instituţiile responsabile, funcţionarea centrelor de vaccinare, modul de stocare şi distribuţie, inclusiv managementul deşeurilor rezultate, potrivit news.ro.


Pe 3 decembrie 2020, în cadrul ședinței extraordinare convocate de președintele Klaus Iohannis la CSAT, a fost aprobată strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus.

Iohannis, mulțumit de strategia de vaccinare

Potrivit șefului statului, campania de vaccinare „va dura cel puțin câteva luni.

Totodată, „am dorit să fie o campanie foarte bine pregătită și, în consecință, strategia, după părerea mea și după părerea specialiștilor, este una foarte bine lucrată”, a explicat Iohannis.

Sunt foarte multe lucruri și în săptămânile și lunile care urmează vom avea o informare permanentă pentru publicul general, dar și pentru publicul specializat.

Klaus Iohannis, pe 3 noiembrie 2020:

Campania de vaccinare anti-COVID - Klaus Iohannis s-a vaccinat la Spitalul Militar

Foto principală: Inquam Photos / Octav Ganea

Citeşte şi:

Referatul de sesizare privind urmărirea penală a lui Tăriceanu, trimis de procurorul general lui Klaus Iohannis

Ministrul educației: „Guvernul dorește deschiderea școlii în format fizic pe 8 februarie”. Când se ia decizia finală

Nicușor Dan renunță la procesele Primăriei deschise de fosta administrație împotriva jurnaliștilor. Reacția lui Firea

Călin Popescu-Tăriceanu, după ce DNA a cerut avizul președintelui pentru a-l urmări penal: „Vor să mă compromită politic”

Polițiștii din mai multe sindicate nu mai dau amenzi, ci doar avertismente, în semn de protest față de înghețarea salariilor

Benny Adegbuyi, declarație curajoasă despre Antonia: „Velea, să nu te superi pe mine!”
PARTENERI - GSP.RO
Benny Adegbuyi, declarație curajoasă despre Antonia: „Velea, să nu te superi pe mine!”
Ce a pățit un bărbat după ce a mâncat zilnic jeleuri de lemn dulce. Atenție, nu face ca el!
PARTENERI - PLAYTECH
Ce a pățit un bărbat după ce a mâncat zilnic jeleuri de lemn dulce. Atenție, nu face ca el!
Horoscop 17 ianuarie 2021. Capricornii au nevoie de o schimbare în gândire, ca să-și poată reevalua corect reacțiile
HOROSCOP
Horoscop 17 ianuarie 2021. Capricornii au nevoie de o schimbare în gândire, ca să-și poată reevalua corect reacțiile
Marijuana gratis pentru cei care se vaccinează. În ce țară va fi aplicat acest plan
Știrileprotv.ro
Marijuana gratis pentru cei care se vaccinează. În ce țară va fi aplicat acest plan
Scandal MONSTRU în familia Vlăduţei Lupău. Bătaie ca-n filmele de acţiune în centrul Clujului
Telekomsport
Scandal MONSTRU în familia Vlăduţei Lupău. Bătaie ca-n filmele de acţiune în centrul Clujului
Probleme grave cu care se confruntă copiii și părinții,pe care parlamentarii ar trebui să le ia în considerare (Publicitate politică)
PUBLICITATE
Probleme grave cu care se confruntă copiii și părinții,pe care parlamentarii ar trebui să le ia în considerare (Publicitate politică)