Aproape zilnic, cel puţin un adolescent ajunge la spital în stare foarte gravă în urma consumului aşa-numitelor droguri uşoare, adică amestecuri de plante halucinogene, tratate chimic. De asemenea, 500.000 de tineri din România sunt “clienţi” fideli ai “magazinelor de vise”, care au împânzit ţara de anul trecut până acum.
După părerea specialiştilor, sarea de baie din pliculeţele Special Gold, nouă pe piaţă, este cel mai periculos drog şi se vinde la un preţ derizoriu – doar 50 de lei pentru 6 joint-uri (doze). Pentru a vedea cum se poartă negocierile între dealerii legali şi clienţii nehotărâţi, am mers cu camera ascunsă într-un Spice Shop din centrul Bucureştiului, deschis nonstop.
“Vrei să fumezi sau să tragi pe nas? Hai, iubita, să-ţi vând haşiş!”, îmi spune încă din uşă vânzătoarea, să-i zicem Elena, gata să-mi dea cât mai multe informaţii.
“Cel mai bine este să tragi pe nas şi să nu-l amesteci cu prea multă băutură, ca să nu ţi se facă rău. Bagi paiul pe una din nări, îl împingi până se blochează şi tragi repede o liniuţă (n.r. – câteva grame de sare de baie)”, continuă Elena.
În maximum 20 minute, după spusele vânzătoarei, ar trebui să fiu foarte fericită, prietenoasă şi cu foarte multă energie. Pentru că insist să fumez, şi nu să trag pe nas, îmi recomandă un pliculeţ negru, la preţul de 45 de lei, despre care afirmă că ar fi haşiş. Nu se fereşte să-mi spună asta, deşi, în România, haşişul şi marijuana sunt substanţe interzise prin lege. “O să-ţi placă ce ţi-am dat şi o să te facem clientă fidelă”, îmi spune Elena la sfârşit.
România are peste 300 de «magazine de vise» care funcţionează cu autorizaţie
Organizaţia nonguvernamentală C.I.A.D.O a făcut un top al magazinelor de droguri uşoare din ţară.
Oficial, în România sunt înregistrate peste 300 de astfel de buticuri, în care se vând substanţe halucinogene, însă numărul efectiv al celor care fac bani de pe urma acestui tip de comerţ este mult mai mare, dacă sunt puşi la socoteală şi cei care le vând pe internet.
Campioană absolută e Capitala, unde funcţionează legal 40 de asemenea centre, iar pe locul doi în topul consumului de droguri legale este Moldova. Aici există, cu acte în regulă, 35 de Spice Shop-uri. Cel mai puţin atinşi de microbul consumului de ierburi halucinogene sunt locuitorii din centrul şi din vestul ţării.
“Se observă o cerere şi o ofertă mai mari pentru astfel de droguri în special în centrele universitare, unde există mai mulţi tineri atraşi de dorinţa de a încerca ceva nou”, ne-a declarat Rareş Beraru, reprezentant C.I.A.D.O.
În plus, specialiştii explică răspândirea neuniformă a consumatorilor în ţară prin climatul economic şi social al fiecărei regiuni a României. Acolo unde instabilitatea, problemele, grijile şi şomajul sunt foarte ridicate, riscul de a cădea în patima drogurilor este, firesc, mai mare.
Ministerul Sănătăţii nu e împotriva substanţelor halucinogene
În timp ce zeci de tineri ajung în spital din cauza plantelor şi a substanţelor legale cu efect halucinogen, Ministerul Sănătăţii încă analizează gravitatea problemei şi nu se grăbeşte să le scoată în afara legii.
Sarea de baie, cea mai nouă găselniţă a vânzătorilor de la “magazinele de vise”, a ucis deja cinci tineri în Capitală. Întrebat dacă va urgenta procedura de scoatere din legalitate a acestor magazine, ministrul sănătăţii, Atilla Cseke (foto), spune că nu se poate vorbi încă de interzicerea lor.
“Dacă o luăm aşa, se poate muri din orice, spre exemplu: circulă tramvaiul şi mai calcă un om. Oricum, acum nu se poate face nimic, suntem în vacanţă parlamentară”, a mai spus Cseke.
«Vânzătorii de iluzii» au fost amendaţi
Inspectorii Gărzii Financiare împreună cu cei de la Protecţia Consumatorului au făcut controale, în urmă cu câteva săptămâni, în mai multe “magazine de vise” din Capitală şi din ţară.
Deşi peste 24 de agenţi economici care vindeau substanţe psihoactive au primit amenzi de 130.000 de lei, aceştia au fost sancţionaţi doar pentru nereguli de comercializare sau financiar-contabile, şi nu pentru efectele substanţelor date spre vânzare. În urma controlului, cinci astfel de magazine bucureştene au fost închise. În plus, s-au ridicat 572 de probe de substanţe comercializate, care au fost trimise în laboratoarele poliţiei.
Tinerii se droghează din cauza stării economice
„La noi în ţară există mai mulţi factori care determină populaţia să consume substanţe care dau dependenţă. În România, legislaţia este mult prea rigidă şi interzice consumul de stupefiante. Acest lucru îi determină în special pe tineri să caute soluţii acceptate de lege, cum sunt aceste plante etnobotanice. Faptul că numai în ultima jumătate de an au apărut din ce în ce mai mulţi consumatori în România este explicabil şi prin instabilitatea economică şi socială.” (Eugen Hriscu, psihiatru)
Citeşte în Libertatea de mâine cum te simţi după ce consumi narcotice legale