La nouă ani de când a primit o bucăţică din ficatul mamei sale, fetiţa din Hunedoara păstrează o legătură strânsă cu medicul care a înfăptuit minunea, prof. dr. Irinel Popescu. Pentru că el i-a dat a doua viaţă, Timea îl consideră naşul ei.
De nouă ani încoace, între Timea şi salvatorul ei s-a legat o prietenie unică. O dată la trei luni, fetiţa vine la Bucureşti, unde prof. dr. Irinel Popescu o consultă personal, pentru a se asigura că se dezvoltă normal.
“Acasă îi spunem «Naşul», pentru că, pe 10 octombrie 2000, domnul Irinel ne-a operat pe mine şi pe mami pentru a-mi salva mie viaţa”, ne-a spus Timea, care, luni, va împlini zece ani.
Ea a început clasa a treia şi se simte ca o fetiţă normală: “Iau zilnic o pastiluţă, şi atât”. La fel de zâmbitor este astăzi şi Gheorghe Penea, primul român care a supravieţuit unui transplanthepatic.
Pe 15 aprilie 2000, prahoveanul diagnosticat cu ciroză cronică a primit un ficat sănătos de la un donator aflat în moarte cerebrală.
“Mă simt norocos că în fiecare zi pot să muncesc, să fac sport, să călătoresc. Să trăiesc!”, ne-a spus el.
Au făcut 200 de transplanturi hepatice din 1997 încoace
Din 1997 încoace, prof. dr. Irinel Popescu şi echipa sa de la Institutul Clinic Fundeni au efectuat 200 de transplanturi hepatice.
“Marea problemă o reprezintă numărul mic de donatori.Pe lista de aşteptare pentru transplant hepatic sunt, la ora actuală, peste 270 de bolnavi”, declară prof. dr. Popescu.