Mergi direct la conținut »
Îmbătrânirea accelerată a populației obligă statele să revizuiască sistemele pensii publice
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri

Îmbătrânirea accelerată a populației obligă statele să revizuiască sistemele pensii publice

Multe tări din întreaga lume au fost nevoite în ultimele două decenii să facă o serie de ajustări sistemelor de pensii publice, ajunse nesustenabile și în stare precară pe fondul evoluțiilor demografice nefavorabile, arată un studiu Federația Internatională a Administratorilor de Fonduri de Pensii (FIAP), pe baza unor date de la Banca Mondială.

De Paul Barbu,

Creșterea contribuțiilor și majorarea vârstei de pensionare la sistemul public de pensii, precum și înghețarea pensiilor în plată sau chiar ajustarea formulei de calcul a acestora, au fost principalele măsuri vizate de statele lumii.

Scopul a fost de a le încetini creșterea pe viitor și a face astfel economii bugetare.

„În perioada analizată (1995-2017), 76 de țări au crescut contribuția la sistemul public de pensii (Franța, Norvegia, Portugalia, Rusia, etc.), 55 de țări au crescut pragul vârstei de pensionare (Germania, Italia, Olanda, Marea Britanie etc.), iar 60 de state au ajustat pachetul de beneficii pentru actualii pensionari, pentru a reduce costurile fiscale (Belgia, Brazilia, Italia, Japonia, Olanda, Marea Britanie, România etc.)”, se arată în studiu.

Cauzele sunt strâns legate de criza economică și trendurile demografice ale ultimelor decenii: reducerea natalității și creșterea speranței de viață, care duc împreună la o populație mai redusă și în proces accelerat de îmbătrânire.

Pe de o parte, măsurile avute luate de statele lumii au vizat creșterea bugetului public de pensii, iar pe de altă parte reducerea sub diferite forme a beneficiilor sau a perioadei pentu care acestea sunt plătite.

Povestea unui poliţist din Suceava care nu reuşeşte de două luni să scape de COVID-19. „Am făcut în total 8 teste COVID, stau închis fără simptome de 60 de zile, iar în situația mea sunt mulți”
Recomandări

Povestea unui poliţist din Suceava care nu reuşeşte de două luni să scape de COVID-19. „Am făcut în total 8 teste COVID, stau închis fără simptome de 60 de zile, iar în situația mea sunt mulți”

 

Pensiile publice în România

În România, măsurile de ajustare a sistemului public de pensii din raportul FIAP se referă la creșterea graduală a vârstei de pensionare la 65 de ani (bărbați) și la 63 de ani până în 2030 (femei). De asemenea, s-a dorit creșterea stagiului de cotizare până la 35 de ani (bărbați) și 30 de ani (femei).

Mai mult, perspectivele demografice vor continuă să se înrăutățească, după cum arată un raport recent al Organizației Națiunilor Unite (ONU), România urmând să înregistreze a șaptea cea mai drastică reducere a populației în perioada 2017-2050 la nivel mondial: de la 19,7 milioane locuitori în 2017 la 16,4 milioane în 2050, adică -17%.

Potrivit studiului ONU, pe lângă trendul global de îmbătrânire a populației, 51 de state se vor confrunta și cu reducerea acesteia, România plasându-se între statele cu cea mai accentuată reducere a populației în următoarele decenii.

Ca urmare, în România, ca în multe state ale lumii, sistemul public de pensii nu mai poate să asigure de unul singur pensii adecvate generațiilor viitoare de români. „Ca răspuns la toate aceste probleme demografice, România a introdus în anii 2007-2008, sub îndrumarea instituțiilor internaționale, fondurile private de pensii: Pilonul II obligatoriu și Pilonul III facultativ. Cele mai recente cercetări independente, precum cele citate anterior, confirmă că motivele pentru care a fost aplicată reforma pensiilor private nu doar că nu s-au rezolvat de la sine, ci chiar s-au acutizat în ultimii ani”, se mai arată în studiu.

Specialiștii în pensi private consideră că doar continuarea dezvoltării sistemului de pensii private este de natură a imbunătăți capabilitatea sistemului de pensii în general de a întruni așteptările populației active de azi.


Citește și:

VIDEO EXCLUSIV/Asta e LIBERTATEA. Un gest mic, pentru o rușine mare. Scrisoare către Ţara Soarelui Răsare

Close
Închide
  Close