„Nimic nu s-a schimbat în impozitarea pensiilor contributive în 2024! Mai exact, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Impozitul este de 10% din diferența ce depășește 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei. O pensie de 4.000 de lei este impozitată cu 200 de lei”, a transmis instituția condusă de Simona Bucura Oprescu.
Ministerul Muncii a precizat că au intervenit modificări în privința pensiilor de serviciu calculate în baza unor legi speciale.
„Aici avem ca temei Legea nr. 282/2023, care a revizuit pensiile de serviciu și le-a apropiat de principiul contributivității. A fost introdusă impozitarea graduală a părții necontributive. Inclusiv pentru pensiile aflate în plată”, a precizat ministerul condus de Simona Bucura Oprescu.
Mai precis, sunt două plafoane:
- 20% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu brut
- 15% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu net, dar mai mică decât salariul mediu brut.
În România, salariul mediu brut lunar este de 7.766 de lei, adică 4.765 de lei net lunar.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
dancalistri • 21.01.2024, 17:47
O idee buna ar fi ca si pensiile speciale-daca tot nu pot fi anulate-“fiind un drept castigat cf CCR”, sa fie impozitate cu 50% pt partea de necontributivitate. In felul acesta castiga si statul iar “specialul” nu se poate plange ca si-a pierdut pensia. Doar a fost impozitata cf unei noi legi.