Mergi direct la conținut »
Începe postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Ce nu ai voie să faci în această perioadă
Ştiri Libertatea > Ştiri

Începe postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Ce nu ai voie să faci în această perioadă

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe anul acesta sâmbătă, 22 iunie, și durează până în 28 iunie. Urmând ca pe data de 29 iunie, ca în fiecare an, să sărbătorim Sfinții Apostoli Petru și Pavel. În toate aceste zile de post, credincioșii care postesc pot mânca pește, iar pe durata postului Sf. Petru și Pavel nu se mai fac nunți.

De Elvira Gheorghiță, Camelia Diaconu,

Acest post este cunoscut în popor sub denumirea de Postul Sampetrului. Este rânduit de Biserica în cinstea celor doi apostoli și în amintirea obiceiului lor de a posti inainte de a intreprinde acte mai importante (Fapte 13,2 si 14,23). Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel era numit in vechime Postul Cincizecimii, datorita darurilor Sfantului Duh, care s-au pogorat peste Sfintii Apostoli.

Biserica Ortodoxă îi cinsteşte în mod special pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel rânduind o perioadă de pregătire duhovnicească care începe imediat după Duminica Tuturor Sfinţilor. Postul Sfinţilor Petru şi Pavel  amintește de pregătirea Sfinților Apostoli pentru primirea Duhului Sfânt la Cincizecime, dar și de râvna cu care ei au slujit Biserica, ducând cuvântul Evangheliei până la marginile lumii.

Postul Sfinţilor Apostoli este legat în mod special de sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, prăznuită la 50 de zile de la Învierea Domnului, pentru că este o cinstire a Duhului Sfânt care s-a revărsat peste Sfinţii Apostoli. Apoi, este o pregătire şi o cerere ca darurile Sfântului Duh să se coboare şi peste creştinii de astăzi în Biserică.

Începutul și durata postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel este legată de data Paștilor

Începutul postului Sf. Apostoli Petru și Pavel se face în funcţie de data Sfintelor Paşti. Începe întotdeauna luni după Duminica Tuturor Sfinţilor. Conform Pascaliei Bisericii Ortodoxe Române, postul Sfinţilor Apostoli poate oscila  între 28 de zile, atunci când Paştele cade pe 4 aprilie, până în situaţia în care poate fi desfiinţat, atunci când Paştele este prăznuit după data de 1 mai.

Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
Recomandări
Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
 

În aceste situații, s-a hotărât ca postul să se ţină două sau trei zile înainte de sărbătoarea Sfinților Apostoli. Acest post este considerat uşor. În fiecare sâmbătă şi duminică se face dezlegare la peşte, vin şi ulei, precum şi la sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie), și alte sărbători de sfinți rânduiți de Biserică.

Învăţătura din Ceaslovul Mare pentru acest post arată că, atunci când nu e dezlegare, lunea, miercurea şi vinerea se mănâncă legume fără ulei, marțea şi joia la fel, dar cu untdelemn şi vin. Dezlegarea la vin, ulei și peşte se dă lunea, marţea şi joia dacă în aceste zile cade sărbătoarea vreunui sfânt cu doxologie mare şi cu cruce neagră în calendar, iar când o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri se dezleagă la untdelemn şi vin. Şi în caz de hramul bisericii se dă dezlegare la peşte. Dacă însuşi praznicul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel cade miercuri sau vineri, se face dezlegare la peşte, vin şi ulei.

Tragedia celor 100.000 de decese COVID din SUA a arătat nu doar cum au eșuat autoritățile, ci cum au fost cel mai grav loviți oamenii defavorizați
Recomandări
Tragedia celor 100.000 de decese COVID din SUA a arătat nu doar cum au eșuat autoritățile, ci cum au fost cel mai grav loviți oamenii defavorizați
 

În postul Sf. Petru și Pavel, sâmbătă și dumincă avem dezlegare la pește

Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe sâmbătă, 22 iunie, iar, potrivit calendarului orthodox, sâmbătă, dar și dumincă, 23 iunie este dezlegare la pește.

Dezlegare la pește avem și luni, pe data de 24 iunie, atunci când sărbătorim Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Postul Sf. Petru și Pavel 2019 – Dezlegare la pește avem luni, marți și joi, doar dacă în aceste zile se prăznuiește un sfânt cu doxologie mare și cruce neagră în calendar. Dacă o astfel de sărbătoare pică în ziua de miercuri ori vineri este dezlegare la undelemn și vin.

Costi Rogozanu explică de ce să ne ferim de „vrăjelile” lui Viktor Orban și ale lui Klaus Iohannis. Ce ne învață Miklós Bánffy și Liviu Rebreanu despre Ardeal
Recomandări
Costi Rogozanu explică de ce să ne ferim de „vrăjelile” lui Viktor Orban și ale lui Klaus Iohannis. Ce ne învață Miklós Bánffy și Liviu Rebreanu despre Ardeal
 

Dacă sărbătoarea de Sfinții Apostoli Petru și Pavel pică miercuri sau vineri, se va face dezlegare la pește, ulei și vin.

Sfinții părinți atrag atenția asupra modului în care postim. Nu este vorba numai de post de alimente, este vorba de comportarea cu semenii noștri, de întrajutorarea celor în nevoi, de milostenie și iubire, multă iubire. De asemenea, Biserica  sfătuiește pe cei bolnavi să respecte îndrumările medicilor, iar dacă nu pot posti să nu postească.

Patriarhul Daniel vorbește despre cei zece pași ai oricărui post.

  1. Nu postim pentru a fi văzuţi sau lăudaţi de oameni, ci postim ca să ne apropiem mai mult de Dumnezeu.
  2. Cine postește, dar nu se roagă, nu adună lumină spirituală în suflet, ci realizează doar un exercițiu biologic și psihologic, motivat igienic sau estetic.
  3. Postul este nu numai material, ci și spiritual, adică postul ochilor, al gurii, al inimii.
  4. Postul nu trebuie redus la o activitate exterioară, pentru a fi remarcat sau lăudat de oameni, ci trebuie practicat ca pe o faptă plăcută lui Dumnezeu, ca pe o dăruire de sine lui Dumnezeu şi ca detaşare de cele materiale pentru a se îmbogăţi spiritual.
  5. Postul este armă de luptă împotriva ispitelor venite de la demoni.
  6. Postul face rugăciunea mai smerită, iar rugăciunea smerită devine cea dintâi hrană a postitorului.
  7. Postul este o perioadă de luminare a sufletului şi de împodobire a lui cu prezenţa sfinţitoare a lui Dumnezeu.
  8. Postul se săvârşeşte cu bucurie, nu cu întristare.
  9. Postul este o şcoală a libertăţii de a folosi binele.
  10. Vremea postului unit cu rugăciunea şi fapta bună este o perioadă de răstignire a patimilor egoiste prin asceză sau nevoinţă.
Close
Închide
  Close