Demersul Inspecției Judiciare vine după ce, în urmă cu câteva zile, jurnalistul brăilean Alin Cristea, a acuzat că DIICOT Brăila a făcut percheziții la domiciul său, al părinților săi și la redacția debraila.ro într-un dosar de pornografie infantilă.
Jurnalistul susține că DIICOT i-a confiscat toate computerele și mediile de stocare într-un dosar ce a pornit de la un articol publicat pe 24 decembrie 2021. În acel articol, Alin Cristea a publicat un clip video în care se vedea cum un localnic a bătut și batjocorit un tânăr de 17 ani, pe care ulterior l-a dezbrăcat și l-a abandonat pe un câmp. În urma apariției articolului, presupusul agresor a fost reținut, apoi arestat preventiv.
Plecând de la cazul jurnalistului brăilean, mai multe ONG-uri au atras atenţia, într-o scrisoare deschisă adresată conducătorilor principalelor instituții din justiție, printre care președintele CSM Bogdan Mateescu, inspectorul-șef Lucian Netejoru, procurorul general Gabriela Scutea și ministrul justiției Cătălin Predoiu, asupra faptului că jurnaliştii de investigaţie sunt hărţuiţi.
Iar miercuri, 19 ianuarie, zeci de jurnalişti din Brăila, Galaţi, Vrancea, Buzău şi Tulcea au semnat o scrisoare de solidaritate cu ziaristul Alin Cristea, anchetat de DIICOT, semnatarii considerând că în acest caz este vorba despre o „campanie de intimidare” şi „un atentat la libertatea de exprimare a presei”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro