Cele mai importante declarații:
- Despre adevărata miză a crizei din coaliție: „Tot timpul a fost vorba numai despre controlul justiției, despre cine ajunge la închisoare și despre cine reușește să-și aranjeze dosarele”.
- Despre demiterea lui Stelian Ion: „A-l prezenta ca pe un monstru care stă în calea modernizării României e atât de exagerat. El a încercat să țină cât de cât niște angajamente care au fost luate față de Bruxelles”.
- Despre USR-PLUS și susținerea unei moțiuni anti-Cîțu: „Nu cred că ar fi o lovitură de imagine dacă ar vota moțiunea de cenzură cu PSD și AUR. Ar fi o mare lovitură de imagine dacă ei înghit demiterea lui Stelian Ion”.
- Despre rolul lui Klaus Iohannis: „În acest moment, președintele nu mai are cum să-l lase din brațe pe Cîțu, nu că ar avea motive s-o facă, pentru că, în fond, Cîțu n-a făcut decât tot ce i-a zis el”.
De ce Coaliția a fost praf în ochi
Libertatea: În ce cheie ar trebui privită această criză declanșată în Coaliție de premierul Florin Cîțu?
Alina Mungiu-Pippidi: Într-un fel, ceea ce s-a întâmplat e un lucru firesc. Toată această enormă minciună care a fost coaliția PNL-USR-PLUS trebuia să se dezumfle.
– La ce vă referiți când spuneți că a fost o minciună?
– A fost vorba numai de o strategie electorală, în care PNL a jucat foarte bine acest rol de oportunism al integrității, prefăcându-se că apără legile justiției.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_ca50676747c845d75621cdabd6101b94.jpg)
– Și în realitate, care a fost agenda?
– Tot timpul a fost vorba numai despre controlul justiției, despre cine ajunge la închisoare și despre cine reușește să-și aranjeze dosarele. Anul trecut, acest joc al PNL a fost jucat de foarte multe ori pe față. Nu numai că s-au întors dosare definitiv stabilite de instanțe, cum e dosarul 10 august, dar au fost racolați primari de la PSD, au fost numiți politic șefi de inspectorate.
PNL n-a vrut altceva decât să ia locul PSD, ca să facă aceleași lucruri pe care le făcea și PSD. Nu zic că aceste lucruri sunt monstruoase și odioase, sunt corespunzătoare cu stadiul corupt și primitiv al politicii din România. Aceste două partide sunt două clientele care mereu se substituie una alteia.
Alina Mungiu-Pippidi, profesor de științe politice:
– USR-PLUS ce rol a jucat?
– USR-PLUS a fost o mare inovație, menită să captureze discursul cu „fără penali în funcții publice”, să captureze chiar și partidul început odată cu mișcarea de la Roșia Montană și Nicușor Dan și să prindă votanții care picau de la PNL. USR-PLUS este în coaliție ca să fie partid-balama, iar dacă există oameni din USR-PLUS care nu înțeleg acest rol, afară cu ei.
„PNL nu vrea ca dosarele membrilor să ajungă la DNA”
– Revenind la criza actuală, de ce spuneți că este firească?
– Pentru că anumite lucruri au ajuns la deadline și, în acel moment, masca a căzut, adevărul a ieșit la iveală. Pentru că există angajamente externe, cum e desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), există fapte reale, ca numiri ale procurorilor, există criticile foarte agresive care au fost făcute la adresa PNDL-ului lui Dragnea.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_34dbe74726c7f58bcfc05c6a53fa773e.jpg)
– Nu sunt întemeiate criticile?
– Nu știu dacă aceste critici au fost atât de meritate. PNDL e un program clientelar banal, cum a fost întotdeauna în România. La fiecare schimbare de guvern, am arătat că alocările astea sunt discreționare. Numai primarii din partidele aflate la guvernare primesc mai mulți bani.
– Când spuneți că anumite lucruri au ajuns la deadline, vă referiți la desființarea SIIJ și numirile din justiție?
– Evident, toate astea au contat. Nici nu-mi dau seama care erau punctele comune între agenda lui Stelian Ion și agenda PNL. Ele nu existau, erau diferențe de vedere între toate argumentele pe care le face Daniel Fenechiu, PNL și ce a zis Comisia de la Veneția în ce privește SIIJ. Sunt argumente pe care le aducea și Florin Iordache. Nu vreau să spun că aceste argumente sunt complet neîntemeiate, dar practic sunt argumente în favoarea SIIJ.
Dacă acestea erau într-adevăr argumentele, trebuiau să fie făcute la Comisia Europeană pe vremea PSD, când PNL țipa sus și tare că trebuie să scăpăm de SIIJ în orice condiții. Brusc, PNL a adoptat limbajul UDMR, care e mult mai nuanțat: „Nu, căutăm noi o cale prin care judecătorii să dea socoteală și după aia desființăm SIIJ”.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_92d74b0637153c8985832ebf962cc444.jpg)
Pe scurt, nu vor nici ei să ajungă dosarele lor la DNA. Sigur că e un risc să ajungă dosarele undeva și să poată fi folosite contra ta politic. Pe de altă parte, ăsta este statul de drept: dosarele tuturor merg într-un loc, că nu poți să-l trimiți numai pe Dragnea la închisoare și în rest să te aranjezi cu DNA.
– Asta credeți că se încearcă acum?
– Asta încearcă PNL să facă, iar Stelian Ion încearcă să țină cât de cât niște angajamente care au fost luate față de Bruxelles. Cât despre chestia cu procurorii, evident conflictul cu Iohannis a fost foarte mare și a fost public, nu s-au ascuns absolut deloc. Iohannis nu e de acord cu Comisia Europeană și vrea să-și păstreze influența asupra numirilor procurorilor.
Mingea e la USR-PLUS
– Cum apreciați activitatea lui Stelian Ion la Ministerul Justiției și argumentele pentru demiterea lui?
– A-l prezenta ca pe un monstru care stă în calea modernizării României e atât de exagerat, că numai din asta îți dai seama că totul este o făcătură și o minciună. Stelian Ion nu avea cum să gestioneze Ministerul Justiției pentru că, de fapt, n-a existat niciodată o înțelegere pe fond între toți partenerii de coaliție că se va face ceea ce s-a promis Comisiei Europene.
PNL și UDMR n-au fost niciodată de acord cu asta. Ce s-a întâmplat nou este că, în sfârșit, PNL arată că a călărit integritatea cu oportunism și că, de fapt, a fost întotdeauna de partea UDMR în chestiunea asta.
Alina Mungiu-Pippidi, profesor de științe politice:
Stelian Ion n-avea cum să gestioneze conflictul ăsta, pentru că nu e șeful coaliției, deci n-are cum să facă ordine în coaliție. Numai Iohannis ar fi putut să facă asta.
– De ce credeți că n-a făcut-o?
– E evident că nici Iohannis nu e imparțial. Dacă nu ținea cu o parte, de mult făcea liniște și pace.
– Ce riscă USR-PLUS?
– Vor fi prinși între electorat și posturile pe care le au. Electoratul lor n-a acceptat acest rol de partid-balama, e plin de fraieri care și-au făcut iluzii. Cei de la USR n-au numai posturi de miniștri, au căpătat multe alte posturi în diverse locuri și mulți dintre ei n-au cum să mai găsească ușor astfel de poziții. Deci nu o să le vină ușor să trântească ușa și să plece.
– E plauzibilă varianta unui guvern minoritar susținut de PSD-UDMR?
– Nu cred, pentru că există destui oportuniști în USR-PLUS care nu vor face gesturi radicale. Deci nu trebuie să ne gândim că USR-PLUS va rămâne un bloc și va acționa ca atare, nu cred că se va întâmpla asta.
– Dar ce ar însemna ca USR-PLUS să voteze cot la cot cu PSD și AUR o moțiune împotriva premierului Cîțu?
– Eu nu cred că ar fi o lovitură de imagine pentru electoratul USR-PLUS dacă ar vota moțiunea de cenzură cu PSD și AUR. Este o mare lovitură de imagine dacă ei înghit chestia asta (revocarea lui Stelian Ion, n.r.) și-și scriu pe ei înșiși partid-balama. „Suntem aici numai ca să fim folosiți și ca să oferim un alibi pentru PNL=PSD”.
Sunt convinsă că intenția lor nu e să voteze o moțiune de cenzură, numai amenință cu asta. Vom vedea dacă USR-PLUS e în stare să aibă o poziție principială în treaba asta sau, la fel ca data trecută (când Cîțu l-a demis pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, n.r.), se prefac trei zile că nu se duc la ședințe și apoi reintră cuminți și se așază la locurile lor.
Alina Mungiu-Pippidi, profesor de științe politice:
Eu nu mă aștept să fie unitate în USR-PLUS, pentru că USR-PLUS nu e un singur partid, nu sunt nici măcar două partide, sunt mai multe aripioare. Este evident grupul care a avut de la început scopul de partid-balama.
– Cine ar fi în spatele acestui grup?
– E un grup care a avut înțelegeri cu președintele și Serviciile, iar acest grup va face ce s-a ordonat. În cel mai rău caz, acest grup poate trece la PNL sau va face un USR al lui, din care îi va expulza pe ceilalți, pentru că sunt foarte buni la expulzat. Au tot expulzat ca să rămână doar balamiștii.
– Cine sunt „balamiștii”?
– În general, cei din tabăra lui Dan Barna. De exemplu, Cristian Ghinea (ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, n.r.). Data trecută de ce nu s-a ieșit de la guvernare, când premierul l-a demis pe Vlad Voiculescu? Pentru că n-a vrut Ghinea. Dar la povestea cu Voiculescu să zicem că a existat un pretext, treaba cu Foișorul (mutarea pacienților la miezul nopții, pentru a transforma unitatea în spital COVID, n.r.).
– Și situația lui Stelian Ion cu ce se aseamănă?
– Seamănă cel mai bine cu situația lui Nazare (Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor demis de Cîțu în iulie, n.r.). Sunt niște demisii la care nu poți să dai un motiv, nu poți să arăți clar ce a făcut ăla greșit. Într-o țară civilizată un prim-ministru nu poate da afară un ministru fără motiv, zicând: „Iată, nu-mi place mie de el. Am hotărât că el e de vină pentru ceva pentru care, de fapt, noi purtăm vina, că nu ne înțelegem în coaliție”. Dacă faci asta o dată, pe urmă poți să faci asta de mai multe ori. Toți miniștrii ăștia sunt complet dispensabili.
Cine pierde și cine câștigă din această criză
– Cine are cel mai mult de pierdut și cine de câștigat din această luptă?
– Asta e o luptă pentru control total. Noi vorbim de oameni care n-au cum să aibă o coaliție reală, în care să discuți cu partenerii. E vorba de un grup de interese foarte puternic, în fruntea căruia este președintele. Acest grup de interese încearcă să obțină controlul total, dar și-a asumat niște riscuri mari, pe care le-a subestimat. Totuși, dacă va câștiga, dacă reușește să-i facă pe cei de la USR-PLUS să rămână, atunci va câștiga totul.
– Deci vorbim de o luptă pe principiul „totul sau nimic”.
– Da, au totul sau nimic de câștigat. Pentru că, după părerea mea, sunt și foarte mulți oameni cu dosare, oameni care au fost acuzați. Dar sunt mai mulți oameni din PNL în situații cu totul identice cu alea din PSD sau chiar mai rele.
Cei de la PNL au început să se descurce binișor cu dosarele. Nimeni nu poate să împiedice pe nimeni să facă plângeri, și atunci mulți de la PNL au dosare, dar ce poți să faci e să te înțelegi mai târziu. La nivelul instanțelor n-ai cum să te înțelegi, e foarte greu, pentru că, totuși, instanțele sunt independente în România. Și atunci toată marea bătălie se duce pe controlul Poliției și Procuraturii. De asta e o așa mare bătălie, de asta domnul Lucian Bode e un mare om în statul român, controlează și Internele, și Justiția.
„Cîțu e omul lui Iohannis”
– Criza aceasta îi dă muniție lui Ludovic Orban pentru congresul PNL?
– Orban are ceva de câștigat numai dacă pierde Cîțu. Dar Cîțu e întărit, pentru că s-a văzut limpede că e omul lui Iohannis și asta e partida oficială – Cîțu, Iohannis și statul adânc, paralel. Trebuie să fii curajos să nu fii cu ei. Dacă totul merge prost pentru Cîțu, Orban va ieși foarte câștigat.
S-a dat semnalul foarte clar pentru toate trupele PNL, ăia care nu înțeleseseră, că asta e tabăra câștigătoare. Indiferent ce face, indiferent câte angajamente calcă, Cîțu are tabăra câștigătoare, că e tabăra cu spate.
Alina Mungiu-Pippidi, profesor de științe politice:
– Cum influențează această luptă șeful statului și viitorul congres PNL?
– Congresul PNL a crescut miza extraordinar de mult. În acest moment, Iohannis nu mai are cum să-l lase din brațe pe Cîțu, nu că ar avea motive s-o facă, pentru că, în fond, Cîțu n-a făcut decât tot ce i-a zis el.
– Și dacă, totuși, președintele își retrage susținerea pentru premier?
– Dacă îl lasă din brațe pe Cîțu în criza asta cu USR-PLUS, Cîțu e adio și la revedere la congresul PNL. Deci situația e foarte grea, toată lumea va rămâne foarte radicalizată. PNL n-are cum să dea înapoi, tabăra Iohannis-Cîțu n-are cum să dea înapoi, pentru că dacă o fac, s-a zis cu congresul lor, câștigă Orban, care e mai autonom față de Cotroceni decât Cîțu, iar ăsta e coșmarul lor.
PSD are numai de câștigat
– PSD, de pe margine, cu ce se alege?
– PSD are foarte mult de câștigat, pentru că se vede în fiecare zi ce propagandă nesimțită a fost la adresa lor, se vede în ce măsură mobilizarea împotriva lor a fost propagandă făcută folosind resursele adânci ale statului.
– La ce fel de propagandă vă referiți?
– De a-i prezenta ca pe niște indivizi de pe altă planetă, când ei erau un obișnuit partid de guvernare, într-o mare măsură corupt, absolut la fel cu PNL, cu PDL. Ei vor să aducă înapoi PDL-ul din ultimii ani ai lui Băsescu, care era absolut identic cu PSD-ul lui Dragnea, aș zice că pe unele puncte chiar mai rău.
– Adică?
– Adică era mai centralizat, la Dragnea era mai descentralizat, erau mai mult zone din țară care profitau.
Iohannis a ratat șansa de a tranșa criza din coaliție
– Ce efecte are această criză asupra societății?
– Societatea n-are nimic de câștigat, că nu există niciun fel de progres real în toată această poveste. Sunt numai minciuni. Doar oamenii neatenți la politică sau cei care aveau interese cu unii sau cu alții nu observau că toată chestia asta cu integritatea este o vrajă propagandistică. Acum devine mai clar pentru toată lumea.
Într-un fel e mai bine când măștile cad și vezi lucrurile cu adevărat. Într-un fel e rău, că nu există alternativă. Dacă ar pune acum cineva steagul integrității și va zice: „Vom avea o coaliție mai mică sau un fragment de coaliție care se duce în Opoziție, dar avem o agendă clară și ne scuturăm de ceilalți”.
– Cine ar putea să facă asta?
– Nu prea văd cine ar avea curajul să o facă. Poate Cioloș, dacă alege să facă aceste gesturi principiale și europene. Dacă el alege să joace cartea europeană, poate avea un electorat, dar partidul se va rupe. Însă nu cred că o va face.
– Ce variante vedeți pentru ieșirea din criză?
– O ieșire simplă din criză ar fi fost ca Iohannis să se delimiteze de premierul Cîțu. În acest moment nu se poate ieși din criză decât dacă USR-PLUS bagă capul la valiză și se reîntoarce în rolul de partid-balama, își pierde electoratul și credibilitatea. Câțiva dintre ei se vor rupe și vor recupera o parte din electorat, dar va exista o majoritate în Parlament care o să continue.
Practic, ei cred că ieșirea din criză e să se renunțe la principii și să se meargă mai departe cu programul PNDL, practic să se meargă mai departe cu agenda lui Dragnea. Dacă lăsăm agenda Dragnea în continuare, nu mai avem criză, dacă vrem să facem ce am promis, avem criză. Astea sunt singurele alternative.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_dbda4f4799e538f29e4b6394ea980295.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_d1ba7525abe37252d882b48356668181.webp)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_c9dd5c6505d141357773be7718349cfd.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_bc635ece0f5bb350c6e521ddd6d191ef.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_b7c23fecdcefe56e0885565fe909e326.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_153a2471fe508566f1a11db79855a5e1.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_82a8232b0bcfbc3c936de8802a1e7802.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_cef94dc519938b9e0c62d975ffb98d33.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_c5b4d18e0936c436fd6d0d436e6291a7.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_e6915d4aba3e4d64976033eee6afa193.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_ad296b5b37d0aa2737e6b29caca2bb0b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/233_8d5c7a8e444aa457fd174719e8afdcfe.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/115_34c917340766fcb215347afadd7258b1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_954bb08fb02b6fd02b848de76de29a9e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_7e67a9aed1a34fd2133dfa1f9b52f34d.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_9e767df6dc18cb5704a0abe9b642a22a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_0f6201194691fe333e31f7d46e398205.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_f908da1961b1ee907a41ccd29ae80a33.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_78db589cbe0c4b14a997ddbbd04367c6.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_62ed0b943bb0ed0a9d2feed6bd675b15.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/254_b767cc591ee77427025b5d206cd30dcb.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_fbb5f75b09475d3cadfe23c8f77a278c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/255_46a29506b1e107f00516eb62f320b5f9.jpg)
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.