Ce-i în mintea intervievatorului?
Este posibil ca intervievatorii să pună intrebari ciudate pentru că vor să vadă cât de agil ești în a da răspunsuri spontane sau cât de bine reușești să te adaptezi la nou, sau cât de flexibil ești, sau de creativ etc. – explică specialiștii site-ului www.hipo.ro. Și tot ei oferă soluția.
Cum ar trebui să răspunzi
Indiferent cât de bizară este întrebarea, e bine să oferi un răspuns prin care să conduci discuția, pe cât se poate, către cerințele postului pentru care candidezi, mai degrabă, decât să îl direcționezi pe angajator către latura ta personală. Referă-te la ceea ce crezi că ar trebui să faci în postul dorit.
De exemplu, la intrebarea despre petreceri, e foarte probabil ca angajatorul să fi dorit să afle cat de activ ești din punct de vedere social, adică dacă ești sociabil și poți relaționa ușor, lucru care te va ajuta în stabilirea de contacte profesionale (acel „networking” de care ai tot auzit).
Intruziunea în viața personală
Pe lângă întrebările ciudate, mai sunt și cele nepotrivite, ăn parte implicând aspecte discriminatorii. Iată câteva dintre cele mai frecvente întrebări ofensatoare sau intruzive:
• Ești singur(ă)/căsătorit(ă)?
• Cu ce se ocupă prietenul(a)/soțul(soția)?
• Crezi În Dumnezeu?
• Ai de gând să faci copii? Când? Câți?
Asemenea întrebări nu le fac cinste intervievatorilor, dar, cu toate acestea, apar destul de frecvent in intervievarea candidatilor.
Cum ar trebui să răspunzi?
La fel ca la întrebările ciudate, este foarte important sa te raportezi mereu la cerințele postului pentru care ai candidat.
De exemplu, la întrebarea referitoare la planificarea copiilor, poți sugera că, indiferent daca vei vrea și când vei vrea să devii parinte, vei acorda întotdeauna o atenție deosebită serviciului, pentru că ai abilitatea de a te concentra foarte bine la responsabilități și, în același timp, de a păstra echilibrul între serviciu și viața personală.
Dejoacă-i planurile, păstrează-ți calmul!
E extrem de important să îți păstrezi calmul în orice situație te-ar pune intervievatorul, pentru ca, in felul acesta, demonstrezi ca ai un bun autocontrol. Trebuie să depășeș momentele jenante și să împiedici inițierea unei stări conflictuale.