Ecaterina Andronescu a anuntat cea mai probabila formula de trecere la invatamantul obligatoriu de noua ani, declaratie ce a declansat un val de intrebari din partea parintilor si profesorilor.
Ministrul educatiei „a uitat” sa spuna ca dupa noua ani de studii obligatorii, cei ce vor fi admisi in liceu vor studia diferit. Cei care vor ajunge intr-un liceu teoretic vor invata trei ani, apoi urmeaza examenul de Bacalaureat. Cei mai multi insa vor fi admisi la licee tehnologice, fostele licee industriale (alimentatie, economice, industrie usoara, agricole, silvice etc,) unde vor studia patru ani, adica pana la varsta de 19-20 ani. Acestea reprezinta 66% din totalul liceelor din tara. Abia dupa clasa a patra de liceu elevii vor sustine examenul de Bacalaureat si testarea pentru obtinerea „Certificatului de competenta” in meserie.
Ministrul Andronescu i-a mai „uitat” si pe cei 10-15% dintre absolventii de gimnaziu din anul 2002 care, potrivit previziunilor, nu vor reusi sa obtina diploma de Capacitate nici dupa doua sesiuni din acest an. Teoretic, „sansele” acestora sunt: o scoala profesionala, o scoala de ucenici, sa stea acasa pana in 2003 cand au dreptul sa fie angajati sau sa astepte pana in 2004 sa „dea” Capacitatea cu prima generatie care a studiat noua clase obligatorii, dar dupa o materie pe care nu au studiat-o.