Președintele a declarat că ”există politicieni care cred că așa cum e construită arhitectura statului, trebuie să vină cu propuneri de modificare, ceea ce e dreptul fiecăruia, dar despre un lucru nu putem să discutăm și anume despre independența justiției”.
”Asta trebuie să rămână, să existe și face parte din valorile de bază, din nucleul dur al democrației pe care vrem să o construim, din valorile UE și din arhitectura de bază a unui stat democratic din secolul 21”, a afimat președintele, arătând că au existat foarte multe discuții, ce fac judecătorii, și mai mult, ce fac procurorii, în general.
”A apărut așa un entuziasm de a discuta în spațiul public ce se întâmplă în justiție. Având în vedere că avem câteva persoane condamnate, judecate penal, în chiar conducerea statului, nu e de mirare. Eu am afirmat în repetate rânduri şi o să mai afirm, spre disperarea lor, că astfel de persoane nu au ce căuta în conducerea statului exact din acest motiv. Pentru că, dintr-un interes personal, evident, ei vor fi tot timpul tentaţi să pună sub semnul întrebării sistemul de justiţie, Justiţia, judecătorii, procurorii, dăunând astfel grav statului, încrederii cetăţeanului în stat şi încrederii cetăţeanului în Justiţie”, a afirmat președintele Klaus Iohannis.
El a mai spus că sistemul electoral a fost așa construit astfel că accesul acestor persoane a fost posibil și nu putem nega accesul acestor persoane la funcții înalte în stat.
”Personal, sunt convins că dacă ne-am apuca odată să discutăm Constituția, arhitectura statului, este obligatoriu să introducem proncipiul integrității chiar în Constituție, altfel, astfel de situații de acest tip vor apărea și în alte cicluri electorale”, a mai spus șeful statului.
Citește și: Bani și sex pentru a trece examenele la Horticultură. Un inginer de la o fermă din Iași promitea că aranjează promovarea cu profesorii