Mircea Geoană – date personale 

Mircea Geoană este un diplomat și politician român, cunoscut la nivel internațional pentru activitatea sa în domeniul politicii externe și al securității internaționale. El a ocupat funcția de Secretar General Adjunct al NATO din 2019, până în septembrie 2024.

  • Data nașterii: 14 iulie 1958 (zodia rac)
  • Locul nașterii: București
  • Soție: este căsătorit cu Mihaela Geoană, de profesie arhitect.
  • Copii: Ana-Maria Geoană și Alex Geoană, ambii au studiat în SUA

Mircea Geoană are o căsnicie fericită de aproape 40 de ani cu Mihaela Geoană, fostă președintă a Crucii Roșii, alături de care are doi copii.

Mircea Geoană, stând pe un fotoliu, în livingul casei sale, alături de soția sa, Mihaela, care stă pe o canapea
Mircea Geoană a vorbit despre cum a cucerit-o pe Mihaela, „dragostea mea”. Sursa foto: Libertatea

Fiul lui Mircea Geoană, Alex, a studiat la o școală de business din New York și are 31 de ani.

Ana Geoană, fiica fostului secretar NATO, locuiește în Los Angeles, unde este consilier în nutriție. Ea a urmat cursurile Universității din Pennsylvania. Recent, ea a fost acuzată că a copiat discursul nepoatei lui Donald Trump, în cadrul unei emisiuni televizate în care l-a susținut pe tatăl său.

Anularea alegerilor prezidențiale din România, în presa de la Moscova: „Decizie luată după ce candidatul prorus câștigase primul tur, iar renumărarea voturilor îi confirmase victoria”
Recomandări
Anularea alegerilor prezidențiale din România, în presa de la Moscova: „Decizie luată după ce candidatul prorus câștigase primul tur, iar renumărarea voturilor îi confirmase victoria”
Mircea, Mihaela și Ana Geoana  – Foto instagramIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Mircea Geoană poate fi găsit pe Facebook, Instagram, X(fostă Twitter) și Tik Tok.

Educație – ce studii are Mircea Geoană 

Mircea Geoană are o pregătire academică solidă, cu studii în inginerie, drept și administrație publică. 

În 1977, Mircea Geoană a absolvit Liceul Sf. Sava din București, profil real. 

El a absolvit cursurile Facultății de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic București precum și ale Facultății de Drept din București.

Ulterior, și-a continuat formarea în Franța, în 1992,  la prestigioasa École Nationale dAdministration (ENA) din Paris, o instituție cunoscută pentru pregătirea liderilor de rang înalt. Acesta a urmat și cursul despre Instituții Democratice al NATO, iar atunci când a fost ambasador al României la Washington, a urmat Programul de dezvoltare managerială al Grupului Băncii Mondiale, în cadrul Harvard Business School.

În plus, Geoană deține un doctorat obținut de la Academia de Studii Economice din București, axându-se pe teme economice și de politică internațională. 

Bursa crește masiv după decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor
Recomandări
Bursa crește masiv după decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor

Jurnalista Emilia Șercan l-a acuzat pe Mircea Geoană că „a plagiat prin traducere, fără vreun fel de atribuire și fără ghilimele, zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de președinții americani Bill Clinton și George W. Bush”, în teza sa de doctorat din 2005.

Cariera profesională – ce CV are Mircea Geoană

De-a lungul carierei sale, Mircea Geoană a ocupat diverse poziții cheie, inclusiv Ambasador al României în Statele Unite ale Americii și Ministru de Externe al României. De asemenea, a fost președinte al Senatului. 

Mircea Geoană a fost activ în cadrul OSCE, deținând funcția de președinte al acestei organizații. A fost și fondator al Institutului Aspen România, contribuind la promovarea dialogului între instituțiile internaționale și societatea civilă.

 În perioada 1983-1990 a lucrat ca inginer la Trustul Energomontaj din Bucureşti.  Apoi a intrat în corpul diplomatic în 1990, fiind repartizat ca referent în relaţia României cu Franţa. 

  • 1991-1995: Director la Ministerul Afacerilor Externe, România
  • 1993-1995: purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe
  • 1996-2000: Ambasador al României în Statele Unite ale Americii.
  • 2000-2004: Ministru al Afacerilor Externe
  • 2001: Președinte în exercițiu al OSCE
  • 2004-2016: Senator
  • 2004-2008: Președinte al Comisiei pentru politică externă a Senatului
  • 2005-2010: Președinte al Partidului Social Democrat
  • 2008-2011: Președinte al Senatului României
  • 2012-14:  Înalt Reprezentant al Guvernului României pentru proiecte economice strategice și diplomație publică
  • 2012-2014: Președinte al Comisiei parlamentare pentru aderarea României la Spațiul Schengen
Curtea Constituțională a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale
Recomandări
Curtea Constituțională a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale

Între 2014 și 2019, Mircea Geoană a ocupat funcții în sectorul diplomatic și organizațional, făcându-se remarcat prin activitatea sa la Institutul Aspen România, pe care îl conduce din 2006.

Mircea Geoană a preluat funcția de secretar general adjunct al NATO în octombrie 2019, după o carieră de succes atât la nivel național, cât și internațional. El este primul român și primul reprezentant al unei țări intrate în NATO după încheierea Războiului Rece care a deținut acest post în cadrul Alianței. La începutul lunii septembrie, fostul ambasador a demisionat din funcția NATO pentru a candida la alegerile prezidențiale din 2024.

Cariera politică a lui Mircea Geoană 

Mircea Geoană este activ în politica românească și pe scena internațională de peste trei decenii. Și-a început cariera în diplomație, devenind ambasador al României în Statele Unite între 1996 și 2000, funcție în care a contribuit semnificativ la integrarea euroatlantică a României. 

Mircea Geoană s-a înscris în PSD în 2001.

După ce a revenit din SUA, a fost numit ministru de Externe (2000-2004) în guvernul condus de Adrian Năstase, perioadă în care a sprijinit intens aderarea României la NATO, realizată în 2004 .

În 2005, Geoană a fost ales președinte al Partidului Social Democrat (PSD), iar în 2008 a devenit președinte al Senatului României, funcție pe care a deținut-o până în 2011. 

Mircea Geoană a candidat la alegerile prezidențiale din 2009, pierzând la limită în fața lui Traian Băsescu. Potrivit datelor centralizate de BEC, Mircea Geoană, a fost votat de 5.205.760 de alegători, adică 49,66%, în timp ce contracandidatul său, Traian Băsescu, a obţinut 5.275.808 voturi, reprezentând 50,33%.

În 2011, Mircea Geoană a fost exclus din Partidul Social Democrat. În octombrie 2012 a revenit în PSD, unde a rămas până în 2014.

În aprilie 2015, Mircea Geoană a lansat Partidul Social Românesc. În decembrie 2017, partidul a organizat un congres în cadrul căruia s-a luat decizia de a se autodesfiinţa.

În 2019, Geoană a fost numit secretar general adjunct al NATO. El a devenit primul român și primul reprezentant al unei țări din Europa de Est care a ocupat această funcție.

Programul politic al lui Mircea Geoană – ce a promis în campanie

În campania sa prezidențială din 2024, Mircea Geoană și-a centrat mesajul pe promisiuni de reformă și modernizare a României, sub deviza „Schimbarea adevărată pentru un deceniu al renașterii naționale.” 

Programul său, „Angajamentul pentru România”, vizează creșterea capacităților de apărare, modernizarea instituțiilor publice și asigurarea unei economii mai competitive și digitalizate. 

„Misiunea noastră, câștigând alegerile prezidențiale, este să schimbăm România și să o ducem pe un drum al prosperității, al respectului și al influenței. Politica de astăzi este depășită de nevoile societății românești”, a spus el.

Geoană a declarat că „România merită o transformare profundă”. Angajamentul său este orientat către securitate națională și consolidarea poziției țării în Europa. 

El s-a adresat electoratului român ca primul candidat independent cu șanse reale la președinție, susținând că această schimbare este necesară pentru un viitor prosper și sigur al țării.

Mircea Geoană a promis că va fi „Președintele oamenilor, nu al partidelor”.

De asemenea, în programul său electoral, Mircea Geoană a susținut că va schimba politica și actul de guvernare din România. El susține și că va reforma economia, educația și sănătatea.

Ce trebuie să știi despre Mircea Geoană

Mircea Geoană a acumulat de-a lungul carierei sale politice și publice atât realizări semnificative, cât și controverse. Printre acestea, relațiile sale cu diverse figuri controversate au atras atenția publicului. 

De exemplu, Elena Lasconi l-a acuzat că ar avea legături cu Tal Hanan, fost ofițer al serviciilor israeliene de informații. Tal Hanan este acuzat de orchestrarea unor campanii de dezinformare pe rețelele sociale. Geoană a negat categoric aceste acuzații, susținând că nu cunoaște aceste persoane. 

De asemenea, Geoană a fost asociat cu critici privind o presupusă apropiere față de Rusia, mai ales în contextul alegerilor din 2024. Cu toate acestea, Geoană a subliniat constant orientarea sa pro-europeană și angajamentul față de valorile NATO, în calitate de fost secretar general adjunct al Alianței.

În 2009, Geoană a fost acuzat de Traian Băsescu că ar fi beneficiat de sprijin și consiliere de la Sorin Ovidiu Vântu, un controversat om de afaceri român. 

Într-o dezbatere electorală televizată, Traian Băsescu a dezvăluit că Geoană l-a vizitat pe Vântu cu o seară înainte de confruntare, lucru recunoscut ulterior de Geoană, care a explicat că întâlnirea a avut loc într-un context personal, nu politic. Acest episod a generat speculații privind influența lui Vântu asupra deciziilor politice din România​.

Jurnalista Emilia Șercan l-a acuzat pe Mircea Geoană că a  plagiat în teza de doctorat. Conform afirmațiilor ei, 78 din cele 279 de pagini ale tezei conțin text, grafice și tabele plagiat, iar 72 dintre acestea provin dintr-o traducere a celor trei rapoarte, denumite „Economic Report of the President”, fără a fi menționate corect sursele în textul tezei sau în bibliografie.

Recent, candidatul independent la alegerile prezidențiale a folosit un fake news. L-a acuzat pe jurnalistului Attila Biro de implicare în asasinarea procurorului general al Bulgariei, o știre care fusese difuzată în presa din Bulgaria.

Attila Biro a reacționat și a clarificat situația. Acuzația lui Geoană a venit după ce jurnalistul fusese implicat într-o investigație în care a dezvăluit cum Rareș Mănescu, fost partener de afaceri al unui propagandist rus, a continuat să lucreze pentru Geoană, când acesta era adjunct la NATO.

Declarații celebre ale lui Mircea Geoană

  • Mircea Geoană, în vârstă de 66 de ani, a candidat din partea PSD la alegerile prezidențiale din 2009, înfruntându-l pe Traian Băsescu într-o cursă electorală strânsă și controversată. În seara alegerilor, Geoană s-a declarat învingător pe baza rezultatelor preliminare. Însă, în dimineața următoare, după numărarea tuturor voturilor, rezultatul final l-a declarat câștigător pe Traian Băsescu, la o diferență de aproximativ 70.000 de voturi. Acest moment a rămas memorabil în politica românească. Geoană a rămas celebru în memoria colectivă cu replica:  „Mihaela, dragostea mea! Am învins!”. 
  • „Sunt undeva de centru-radical. Eu voi fi cel mai pro-business președinte din istoria României. Dar sunt poate și cel mai social-liberal. Sunt și foarte conservator pe anumite valori, sunt și modern și progresist pe anumite valori… Am să fiu campionul inovării în politică și pentru România.”, a spus Mircea Geoană la Pro Tv, invitat la emisiunea lui Cătălin Măruță.
  • „Odată cu intrarea în Uniunea Europeană, România a renunțat la proiectul național. Și nu este normal. Pentru că proiectul european nu este înlocuitorul proiectului național”, a spus Mircea Geoană în august.
  • Înainte de a-și anunța candidatura la alegerile prezidențiale din România 2024, Mircea Geoană a declarat: „La nivel personal decizia mea este luată, la nivel politic și instituțional, trebuie să respect regula jocului la NATO și anunțul formal și oficial o să îl fac în momentul în care îmi termin mandatul (la NATO) și acest lucru se va termina în perioada imediat următoare”.
  • Mircea Geoană a reacționat dur după declarațiile premierului Marcel Ciolacu, care a afirmat că românii au plecat din țară din cauză că nu stăpânesc o meserie. Geoană l-a criticat pe Ciolacu și i-a cerut să își ceară scuze față de Diaspora română. „Îi cer lui Marcel Ciolacu să-și ceară scuze față de tinerii români pe care i-a jignit într-o manieră inacceptabilă spunând că pleacă din țară fiindcă nu știu o meserie. La fel ca doamna Lasconi, care i-a numit trădători pe românii plecați din țară, acești politicieni, rupți de realitatea în care trăiesc oamenii, ne arată zilnic cât sunt de inadecvați funcției la care aspiră.”, a scris Geoană pe Facebook, zilele trecute.

Poze cu Mircea Geoană

Mircea Geoană, fost secretar general adjunct al NATO, este unul dintre candidații independenți la alegerile prezidențiale din 2024. 

Cu o carieră politică remarcabilă și o educație de prestigiu, Mircea Geoană se află pentru a doua oară în cursa pentru Cotroceni.

Mircea Geoană, îmbrăcat cu o cămașă albă, pe canapeaua din livingul casei saleIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10

Alegerile prezidențiale din România se desfășoară pe 24 noiembrie și 8 decembrie 2024.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (3)

Mihai.Crisan   •   07.11.2024, 12:16

Un om care și-a dedicat întreaga carieră pentru ca țara noastră să fie respectată. Un diplomat ajuns la cel mai înalt nivel. Românii vor alege inteligent, rațional, nu emoțional.

    Crisan2023   •   07.11.2024, 15:02

    Mihai.Crisan   •  07.11.2024, 12:16

    Un om care și-a dedicat întreaga carieră pentru ca țara noastră să fie respectată. Un diplomat ajuns la cel mai înalt nivel. Românii vor alege inteligent, rațional, nu emoțional.

    Românii vor vota inteligent, rațional numai cu după vot dumneavoastră stimabile domn vei rămâne cu funcția, cu interesele proprii, iar noi populația României vom rămâne cu emoțiile, cu grijile, cu lipsurile.... Șanse zero! România să saturat de vorbe! Am o întrebare și anume : câte proteste au fost înainte și câte proteste sunt acum de când guvernul Ciolacu conduce România? Prin aceasta statistică veți observa ca România înflorește, este condusă de un lider inteligent, patriot ma refer la Ciolacu și nu la iohanis...nu sunt politician, nu mă interesează politica dar nici nu pot accepta sa vad cum fiul risipitor se întoarce de la Bruxelles după ani și ani și vrea sa ajungă la conducere.

Crisan2023   •   06.11.2024, 16:59

Ai mințit atunci vei minți și acum.. Numai minciuni... Un sfat este pensionare la regim de urgență, gata domnule a trecut timpul dvs în privința unei cariere mai ales ca conducător de țară... Nu se potrivește cu caracterul dvs această funcție ca șef de stat...cea ce vedem acum la știri este un personaj politic clovn care amuză populația României, nicidecum un viitor președinte....

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Marcel Ciolacu, după anularea prezidențialelor: Este singura soluție corectă. Votul a fost denaturat flagrant de Rusia
Știrileprotv.ro
Marcel Ciolacu, după anularea prezidențialelor: Este singura soluție corectă. Votul a fost denaturat flagrant de Rusia
Detalii uluitoare despre Bogdan Peșchir, donatorul secret al lui Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la o „paranghelie online”, care a durat patru ore
Viva.ro
Detalii uluitoare despre Bogdan Peșchir, donatorul secret al lui Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la o „paranghelie online”, care a durat patru ore
Celebrul actor și prezentator de la PRO TV s-a despărțit, după 18 de ani, de femeia cu care are 3 copii. Iar asta nu e tot
Libertateapentrufemei.ro
Celebrul actor și prezentator de la PRO TV s-a despărțit, după 18 de ani, de femeia cu care are 3 copii. Iar asta nu e tot
Noul model Dacia care concurează cu una dintre cele mai fiabile mașini din Europa. Surpriza uriașă în domeniul auto
FANATIK.RO
Noul model Dacia care concurează cu una dintre cele mai fiabile mașini din Europa. Surpriza uriașă în domeniul auto
Donatella Versace, de nerecunoscut la 69 de ani. Cum arată acum designer-ul, după noile operații estetice. FOTO
Elle.ro
Donatella Versace, de nerecunoscut la 69 de ani. Cum arată acum designer-ul, după noile operații estetice. FOTO
'Suntem văzuți ca o țară de nebuni!' Romina Gingașu, românca măritată cu moștenitorul Ferrari, cea mai dură reacție la adresa lui Călin Georgescu
Unica.ro
'Suntem văzuți ca o țară de nebuni!' Romina Gingașu, românca măritată cu moștenitorul Ferrari, cea mai dură reacție la adresa lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
SURSE: Poliţişti şi jandarmi, plasaţi la intrările în Bucureşti. Peste 1.000 de jandarmi în stare de alertă, toate efectivele MAI chemate la muncă
Observatornews.ro
SURSE: Poliţişti şi jandarmi, plasaţi la intrările în Bucureşti. Peste 1.000 de jandarmi în stare de alertă, toate efectivele MAI chemate la muncă
Horoscop 6 decembrie 2024. Leii au la dispoziție o zi generoasă, cu o tendință clară de a reveni la gândurile bune și la intențiile frumoase
HOROSCOP
Horoscop 6 decembrie 2024. Leii au la dispoziție o zi generoasă, cu o tendință clară de a reveni la gândurile bune și la intențiile frumoase

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI