Am stat de vorbă cu Mihai Dragolea – membru al organizației Bruno Shelter Association, care se ocupă de câinii comunitari; Dragolea a studiat Fotografie și Imagine Dinamică la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti.

Ipoteza unui activist care se ocupă de câinii comunitari: „Câinii, unii de rasă, sunt preferați unde au loc treburi dubioase, țin lumea departe de depozite ilegale de deșeuri”
Mihai Dragolea – membru al organizației Bruno Shelter Association

Avem o tragedie: moartea femeii de lângă Lacul Morii. Această catastrofă, spui tu într-o postare pe Facebook, „deschide mai multe probleme grave pe care le avem în zonele limitrofe ale Bucureștiului”. Care ar fi aceste probleme grave?
– De câțiva ani activez la un adăpost de câini de lângă București, așa am avut ocazia să mă întâlnesc des cu zona. Pe lângă București – un oraș bogat chiar dacă nu pare – înfloresc tot felul de anomalii cauzate de accesul la bani: de la balastiere neconforme cu normele de mediu la afaceri cu fier vechi, depozitări ilegale de deșeuri în zone naturale, la autorități indiferente, dar conectate la fluxul de bani antrenat de Capitală. Din păcate, tot bucureștenii suferă de pe urma acestor fărădelegi, ei fiind cei care lucrează, trăiesc și plătesc impozite în orașul lor. 

EXCLUSIV. DNA anchetează modul în care a fost închiriat apartamentul de 6.500 de lire al directoarei ICR Londra. Cazul, dezvăluit de Libertatea în urmă cu două luni
Recomandări
EXCLUSIV. DNA anchetează modul în care a fost închiriat apartamentul de 6.500 de lire al directoarei ICR Londra. Cazul, dezvăluit de Libertatea în urmă cu două luni

-Ce legătură are asta cu câinii?
-Are, vă explic imediat. Am citit diferite informații conform cărora în zonă sunt câini, unii și de rasă, care nu sunt îngrijiți corespunzător. Am văzut fotografii cu aceste animale lăsate libere, trimise de cetățeni disperați de situație. 

Acești câini sunt prezenți acolo cu un scop anume, nu aiurea sau din dragoste de animale. 

Uneori, câinii sunt preferați acolo unde au loc treburi dubioase, țin lumea departe de depozite ilegale de deșeuri, de platforme care procesează fier vechi cu proveniență îndoielnică, sunt folosiți la intimidarea unora care datorează bani altora, și așa mai departe.

Limita Bucureștiului, zona care înconjoară Capitala, a devenit un fel de Vest Sălbatic care ne înconjoară și sufocă orașul. Câinii sunt puși uneori să participe.   

Câinii de rasă, abandonați după ce sunt epuizați pentru montă

– Spune-mi, te rog, de unde apar acești câini? Care este sursa lor?
– Majoritatea câinilor abandonați provin din gospodăriile rurale care nu-și castrează câinii conform legii. Din păcate, oamenii nu sunt deloc preocupați de soarta animalelor. Dat fiind faptul că la noi găsești câini pe toate gardurile, pierderea sau achiziția lor nu e vreo mare bătaie de cap, deseori e văzută ca o simplă tranzacție nevaloroasă. 

Refugiatele din Timișoara care au reușit să pună pe picioare o școală pentru elevii ucraineni. „Aici am ajuns ca fugari, dar am rămas, că părinții mei au găsit ceva interesant la oraș”
Recomandări
Refugiatele din Timișoara care au reușit să pună pe picioare o școală pentru elevii ucraineni. „Aici am ajuns ca fugari, dar am rămas, că părinții mei au găsit ceva interesant la oraș”

Mai mult, avem o problemă de mentalitate. Deseori animalele sunt privite ca obiecte. Adică acestea expiră, se rătăcesc, așa că nu merită investită afecțiune sau timp în ele.

Cuplând aceste neajunsuri cu indiferența și incompetența autorităților vizavi de problema canină, adăposturi care uneori deturnează fonduri sau se fac că lucrează, avem un cocktail Molotov care explodează continuu.  

-Sunt și câini de rasă?
-Da. Un prieten îmi spunea că nu e normal ca în 2023 să moară oamenii sfâșiați de câini. Eu zic că 2023 e mai periculos decât pare. La adăpostul unde lucrez am început să primim în ultimii 3 ani câini de rasă abandonați. La început nu înțelegeam cum de poți abandona câinii de rasă, fiind cumpărați pe bani grei. 

Prima dată au apărut cățele Pitbull folosite până la epuizare pentru montă. O practică total ilegală, inumană și sadică. După ce femelele nu mai puteau duce sarcini, acestea erau aruncate pe câmp.

Altă dată, colegul de la adăpost descărca din dubă saci de mâncare când 4 ogari mari au alergat din câmp drept în mașină. Săracii ogari, proaspăt abandonați, credeau că s-au întors stăpânii după ei. Avem un exemplar de American Bully vârstnic abandonat și o cățea Cane Corso la fel, exploatată și abandonată. Astea pe lângă sutele de maidanezi care sunt aruncați, bătuți, alungați prin câmpiile, dealurile și munții noștri. Ce mănâncă toți câinii ăștia? Ce viață au fără afecțiunea unui om? 

Radio România Actualități, omagii vibrante cu repetiție la adresa ministrului culturii, Lucian Romașcanu: „Un om care a mișcat, mișcă și va mișca România”
Recomandări
Radio România Actualități, omagii vibrante cu repetiție la adresa ministrului culturii, Lucian Romașcanu: „Un om care a mișcat, mișcă și va mișca România”

Legea prevede castrarea câinilor, dar nu se face

– În cazul acesta, cine se face responsabil, pentru că vedem cum toate autoritățile aruncă vina una asupra alteia? Cine e vinovat sau care e lanțul vinovăției și al responsabilităților?
– În primul rând trebuie să spun că avem cadrul legislativ care prevede sterilizarea câinilor. Avem și campanii făcute pe bani privați, vine medicul veterinar cu ambulanța mobilă și castrează în sat cât poate. 

  • Una dintre probleme este lipsa de inițiativă a localnicilor, care preferă să lase câinii să facă pui. 
  • După e lipsa de cadru legislativ care să permită autorităților legale să implementeze legea în ceea ce privește câinii din gospodării. 
  • După intervin și problemele noastre clasice, ce țin de mâna slabă a autorității și predispoziția pentru sifonare de fonduri. 

În cazul de față cred că vina o poartă proprietarii care dețineau câini în zonă și îi lăsau liberi, probabil nesterilizați. Cei de la ASPA au identificat un metis de Amstaff printre câinii din zonă. Din păcate, aceste rase sunt mai predispuse la atac și mai capabile, dacă nu au fost crescute cum trebuie. 

Repet, câinii de rasă care pot fi considerați de luptă se pot purta ca niște mielușei, dacă primesc din partea stăpânilor atenția cuvenită.

Cine e responsabil de sterilizarea câinilor 

– Vom ajunge la concluzia că vinovați se fac câinii. Cum se vede această problemă privită dinspre organizațiile care se ocupă de protecția animalelor și în mod special a câinilor fără adăpost? Care ar fi dorințele lor principale?
– De ani de zile încercăm să sterilizăm cât mai mulți câini. De la an la an, tot atâția câini avem abandonați. În adăpost primim cam 45 de pui pe an. Tot ce dorim e ca autoritățile centrale, împreună cu cele locale, să elaboreze un proiect coerent de lege prin care să fie castrate cățelele din gospodăriile private din orașele și satele țării noastre. 

De ce? Pentru că o cățea puiește minimum 10 căței pe an. Dacă noi luăm cățeii abandonați pe câmp, în 6 luni ne umplem iar. Sterilizați câinii din gospodării, bineînțeles doar dacă stăpânii nu au drept de canisă. Dacă au drept, să o facă așa cum zice legea. 

Vrem să vedem cum veterinarii, împreună cu poliția locală și un reprezentant de la primării, merg din casă în casă și fac asta. Pe lângă gospodării mai avem și depozite care găzduiesc prea mulți câini fără să îi castreze.

Cred că avem și mare nevoie de reglementarea achizițiilor de câini. Din experiență, pot spune că sunt multe canise unde drepturile animalelor (da, există și asta) sunt încălcate. Cățele exploatate industrial, împreunări între frați etc. Internetul e plin de astfel de antreprize penale, poate ar trebui să discutăm mai des și despre asta. Aici e vorba despre câinii de rasă și cum aceste canise sunt un pericol pentru câini și stăpâni deopotrivă. Cățelele ținute forțat la montă, împreunate cu frați sau fii, rezultă în degradarea biologică a puilor. Apoi, tratamentul neconform și abandonul pot aduce tragedii. 

– Suntem în situația de a lua niște măsuri. Să zicem că primarii și instituțiile statului sunt binevoitoare și vor să facă pași în a soluționa această situație. Ce ar trebui să facă? 
– Mers din poartă în poartă, din depozit în depozit cu un medic veterinar, cu poliția locală și reprezentant de la primărie. Verificat dacă câinii sunt sterilizați, dacă proprietarii au drept de canisă. Programarea acestora la medic dacă nu au drept de canisă și câinele e nesterilizat. E atât de simplu. 

Pe final doresc să spun doar atât: Omul a domesticit câinele, modificând atributele șacalului și ale lupului (depinde de rasă) pentru a-i folosi lui. Odată ce am domesticit și modificat un animal, e responsabilitatea noastră să-l creștem. 


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Păreau cuplul perfect, iar divorțul lor a șocat pe toată lumea. Cu cine a fost surprins acum la Roma
GSP.RO
Păreau cuplul perfect, iar divorțul lor a șocat pe toată lumea. Cu cine a fost surprins acum la Roma
Urmărește-ne pe Google News
Comentarii (1)

Liber.   •   23.01.2023, 19:55

Drept de canisa pentru rase periculoase de caini, de acord! Drept de canisa pentru un golden sau labrador...nu va face decat sa creasca pretul acestor animale pana la punctul la care nu multi si-i mai pot permite, in detrimentul unei rase de caini foarte iubitori. Puneti in balanta specificitatile fiecarei rase de caini, nu mi se pare normal sa ii punem pe toti in aceeasi oala... Daca un om implicat in controlul animalelor are parerea din articol, suntem, inca odata, grav ca natie...

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Mutare șoc pe piața media! Mihai Bendeac a semnat cu rivalii?! Vedeta a făcut un anunț surpriză
Playtech.ro
Mutare șoc pe piața media! Mihai Bendeac a semnat cu rivalii?! Vedeta a făcut un anunț surpriză
Îl recunoști? Era unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți de la noi, dar viața lui s-a schimbat după ce a divorțat de fosta soție, în doar un minut
Viva.ro
Îl recunoști? Era unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți de la noi, dar viața lui s-a schimbat după ce a divorțat de fosta soție, în doar un minut
Un cutremur devastator de 7,8 pe Richter a lovit Turcia și Siria. Sunt peste 600 de morți, mii de răniți, aproape 2.000 de clădiri s-au prăbușit
Observatornews.ro
Un cutremur devastator de 7,8 pe Richter a lovit Turcia și Siria. Sunt peste 600 de morți, mii de răniți, aproape 2.000 de clădiri s-au prăbușit
Cu cât au fost amendați turiștii care au mers cu mașinile la cabana lovită de avalanșă, deși drumul era închis
Știrileprotv.ro
Cu cât au fost amendați turiștii care au mers cu mașinile la cabana lovită de avalanșă, deși drumul era închis
Mariana Cojocaru anunță zodiile care scapă de greutăți în 2023. Norocul va fi de partea lor
FANATIK.RO
Mariana Cojocaru anunță zodiile care scapă de greutăți în 2023. Norocul va fi de partea lor
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Horoscop 6 februarie 2023. Leii ar fi bine să nu încerce să forțeze situațiile care nu le convin pentru că nu vor rezolva nimic pe această cale
HOROSCOP
Horoscop 6 februarie 2023. Leii ar fi bine să nu încerce să forțeze situațiile care nu le convin pentru că nu vor rezolva nimic pe această cale
Inovația digitală care vine în ajutorul părinților cu copii de peste 10 ani
PUBLICITATE
Inovația digitală care vine în ajutorul părinților cu copii de peste 10 ani