EMA a anunțat marți că a găsit „o posibilă legătură” între vaccinarea cu serul Johnson & Johnson și apariția unor cheaguri de sânge, scrie Associated Press.
Ca și în cazul serului de la AstraZeneca, experții agenției de reglementare a UE au spus că aceste cheaguri de sânge trebuie considerate „efecte adverse foarte rare ale vaccinului” și incluse în prospectul produsului.
La scurt timp după anunțul EMA, autoritățile italiene au transmis că aprobă utilizarea vaccinului Johnson & Johnson care ar trebui administrat „de preferință” persoanelor de peste 60 de ani, precum și persoanelor cu risc în fața virusului.
Săptămâna trecută, UE a spus că va amâna distribuirea vaccinului său anti-Covid în Europa, la o zi după livrarea primelor loturi, sfătuind guvernele să depoziteze dozele primite până când EMA va lua o decizie cu privire la siguranța vaccinului.
În România, primele 60.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson au sosit în data de 14 aprilie. Autoritățile române au anunțat la acea dată că vor aștepta recomandarea EMA înainte de a începe imunizările cu acest ser. Vaccinurile Johnson & Johnson, care se administrează într-o singură doză, vor fi distribuite către medicii de familie și centrele mobile de vaccinare.