Această perioadă a fost catalogată de o răcire mai profundă a relațiilor bilaterale aflate deja la cel mai tensionat moment de la finalul Războiului Rece.
Ultima lună a fost marcată de un incident diplomatic între cele două state după ce Joe Biden l-a numit „ucigaș” pe Vladimir Putin în timpul unui interviu.
Tensiunile au culminat săptămâna trecută cu decizia Rusiei de comasare a trupelor rusești la granița cu Ucraina care a generat protestele Vestului. Moscova a anunțat însă vineri că își retrage soldații din zonă pentru că a încheiat exercițiile militare.
Tot în aprilie, SUA au extins sancțiunile împotriva Rusiei ca răspuns la ingerințele electorale și atacurile sale cibernetice, precum și ceea ce Washingtonul a descris ca activități externe „dăunătoare” ale Moscovei.
Președintele SUA, Joe Biden, a emis joi, 15 aprilie, un ordin executiv în baza căruia a expulzat 10 diplomați ruși și a sancționat alte câteva zeci de persoane și de entități rusești, făcând responsabil Kremlinul pentru acțiunile împotriva Statelor Unite și intereselor sale.
În replică, Moscova a declarat zece angajați ai Ambasadei SUA la Moscova persona non grata și le-a cerut să părăsească Rusia.
Biden și Putin au discutat despre un posibil summit bilateral în urmă cu două săptămâni dar Kremlinul a afirmat că organizarea unei asemenea întâlniri va dura timp și că va fi „imposibilă” de organizat în următoarele săptămâni.
La aceste tensiuni s-a adăugat situația adversarului lui Putin, Alexei Navalnîi, a cărui stare de sănătate, în detenție, este din ce în ce mai proastă, dar și acuzațiile cu privire la implicarea Rusiei în explozia din 2014 a unui depozit de muniție din Republica Cehă.