Turneul de nouă zile a urmărit „relansarea dialogului la nivel înalt cu statele Americii Latine şi redinamizarea interacţiunilor bilaterale la nivel politico-diplomatic, respectiv sectorial, fiind menite să deschidă noi oportunităţi de colaborare în domenii de interes crescut, inclusiv cele privind răspunsul comun la o serie de provocări la nivel global”, anunță administrația prezidențială înainte de plecarea președintelui.
Șeful statului a plecat spre Brazilia, pe 17 aprilie, de la aeroportul „Mihail Kogălniceanu” din Constanța, cu un avion închiriat de la compania aeriană luxemburgheză Global Jet, aceeași aeronavă de lux cu care a fost și în Japonia și Singapore.
4 zile de activități publice, dintr-un turneu de 9
Prima zi de activități publice a fost marți, 18 aprilie, când Klaus Iohannis a început vizita oficială din Brazilia. Atunci, președintele a vizitat Muzeul Memorial dedicat Președintelui Juscelino Kubitschek de Oliveira, fondatorul orașului Brasilia, iar apoi a fost primit de președintele Luiz Inácio Lula da Silva.
La sediul președinției braziliene, Palatul Itamaraty, Klaus Iohannis a avut convorbiri oficiale cu președintele Lula, alături de care a ținut declarații de presă. Ulterior, a participat la un dejun oficial.
A doua zi, 19 aprilie, potrivit agendei oficiale, Klaus Iohannis s-a întâlnit viceguvernatorul statului Rio de Janeiro, Thiago Pampolha Gonçalves, și cu viceprimarul orașului Rio de Janeiro, Nilton Caldeira.
La finalul zilei, a depus o coroană de flori la Monumentul Național al Eroilor căzuți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Aici se încheie partea publică a vizitei în Brazilia, întrucât pentru 20 și 21 aprilie, administrația prezidențială nu mai anunță nimic pe agenda oficială a președintelui.
Următorul eveniment public are loc pe vineri, 22 aprilie, când Klaus Iohannis ajunge în Chile, unde este primit de președintele republicii, Gabriel Boric.
Cu această ocazie, are loc semnarea unui memorandum privind cooperarea în domeniul situațiilor de urgență între România și Chile. Ulterior, susține declarații de presă și participă la un dejun oficial.
Aceasta este și singura zi de activități publice din Chile, care este urmată în chip similar de două zile fără nimic anunțat pe agenda oficială, 23-24 aprilie.
Marți, 25 aprilie, Klaus Iohannis începe partea publică a vizitei oficiale în Argentina prin a de pune o coroană de flori Monumentul Generalului San Martin. Ulterior, este primit de președintele Alberto Fernández.
În această zi, în prezența celor doi șefi de stat are loc semnarea Memorandumului de Înțelegere între Ministerul Afacerilor Interne din România, prin Departamentul pentru Situații de Urgență, și Agenția Argentiniană de Cooperare Internațională și Asistență Umanitară – „Căștile Albe” din Republica Argentina. Șeful DSU, Raed Arafat, a fost prezent și a semnat alături de omologul din Argentina.
Ulterior, Iohannis a participat la o conferință de presă alături de președintele Fernández, în care a luat întrebări de la presa română prezentă la Buenos Aires, printre care și despre suprataxarea veniturilor mai mari de 25.000 lei pentru bugetari, propunere discutată în coaliție. Ziua s-a încheiat cu un dejun oficial.
Miercuri, 26 aprilie, a fost ultima zi din turneul anunțat de administrația prezidențială, dar nu au fost anunțate activități publice pe agenda oficială.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Mirciulica • 27.04.2023, 11:46
Pt. Marcu_89 Chestia asta ( naiba stie a cui a fost ideea ) cu asa-zis "prima doamna" de la noi, este o inepție fără seamăn. Este un simptom al oportunistului, al arivistului, care nu se mulțumește cu spoiala financiara obținută ilicit, ci mai are nevoie si de o recunoastere formala. La noi nu exista asa ceva, ideea asta fiind furata, pentru o imagine de fanfaronada ( nu trebuie decât sa-i privești ca să vezi grandomania deșănțată ) de la americani care au cu totul alte reguli si alte principii, unde sotia presedintelui nu merge la un serviciu pe care il abandoneaza stergandu-si creta de pe degete cand o ia el in calatorie de placere. Dovada fiind funcționarea perfecta acolo a instituțiilor chiar si în crizele majore și, bineînțeles, gradul superior de civilizație și de dezvoltare al societății. Ceea ce nu cazul la nou. Este o situație cumva similara cu " casa regala" a României , cu prințesele si printii ei, care nu mai exista de când Mihai a abdicat. Dar pe care pupincurismul senilizant neaoș o cultiva. Dar la noi, la tara, omul înghite toate gulgutele pe care politicienii si, in special presa mercenară, ni le baga pe gat. Si se pare ca suntem chiar mândri de asta.