MENIU CAUTĂ

La doar 11 luni, riscă să rămână fără vedere. Singura şansă a Veronicăi vine de la o clinică din Franţa

Distribuie

Micuţa Veronica Elena Varvara s-a născut cu probleme grave de vedere. Cu ochiul drept nu vede deloc, iar la cel stâng are o miopie foarte mare. Şi cum medicii români le-au spus părinţilor că la noi în ţară nimeni nu le va opera copilul, din cauza aparaturii care lipseşte, aceştia au căutat soluţii la diferite clinici din străinătate. Iar şansa ca micuţa lor să nu rămână într-o lume întunecată pentru tot restul vieţii vine tocmai din Franţa.

Familia Veronicăi locuieşte în oraşul Siret, judeţul Suceava. Părinţii sunt asistenţi medicali cu venituri modeste. În urmă cu trei ani şi jumătate, aceştia s-au bucurat de venirea pe lume a primului lor copil, o fetiţă frumoasă şi sănătoasă pe care au numit- o Daria Maria. Micuţa le-a umplut vieţile de bucurie celor doi părinţi. Şi pentru că şi-au dorit dintotdeauna pereche, după mai bine de doi ani s-au hotărât să mai facă un copil.

Totul a mers conform planului. Mai mult decât atât, au fost extrem de fericiţi când au aflat că Daria va avea o parteneră de joacă. Sarcina a decurs foarte bine, doar că micuţa din burtică, pe care au numit-o Veronica Elena, a ţinut să vină pe lume cu o lună înainte de termen. Iar acest lucru i-a dăunat destul de mult, însă în primele luni de viaţă nimeni nu a ştiut. După ce a împlinit patru luni, mama a început să-şi pună primele întrebări, din cauza faptului că Veronica nu mai lua deloc în greutate. La începutul anului, părinţii au dus copilul la medicul pediatru, pentru a afla ce este în neregulă.

Doctorul le-a menţionat că ar exista nişte complicaţii ale aparatului locomotor, care însă ar putea fi cauzate de anumite probleme pe care micuţa le-ar avea la ochişori. Îndrumaţi către un oftalmolog din Suceava, soţii Varvara au primit primul diagnostic pentru mezina familiei: ochiul drept era afectat de cataractă, iar stângul, de strabism. Li s-a spus că totul s-ar putea rezolva printr-o intervenţie chirurgicală fie în Bucureşti, fie în Iaşi.

S-a născut aproape oarbă

Au ales Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Capitală, iar pe 15 februarie au venit de urgenţă aici, pentru a afla ce este de făcut. Din nefericire, diagnosticul pus de doctorii de la unitatea din Bucureşti, cu totul altul faţă de cel pe care îl ştiau, i-a întristat foarte tare.

Veronica se născuse cu retinopatie de prematuritate la ochişorul drept, iar cel stâng era afectat de ceea ce în termeni medicali se numeşte «Canal Cloque» (este vorba despre un canal care hrăneşte reţina şi cristalinul şi care ar fi trebuit să se resoarbă înainte de naştere. Însă din cauza faptului că fetiţa s-a născut prematur, acesta nu a dispărut, cauzându-i astfel probleme mari de vedere). Cu alte cuvinte, micuţa nu vede deloc cu ochiul drept, iar cu stângul vede foarte puţin. Însă fără o intervenţie chirurgicală la ochiul stâng, în foarte scurt timp, copila ar putea orbi.

«Am rămas înmărmurită când am aflat diagnosticul. Refuzam să cred că ea nu va vedea niciodată şi nu mă puteam gândi decât că trebuie să existe un tratament, o operaţie, orice. Îmi doresc ca Veronica să-şi poată vedea surioara, să ne poată vedea pe noi, să poată vedea frumuseţile naturii şi toate celelalte. Cred că orice părinte şi-ar dori toate aceste lucruri pentru puiul său», ne-a spus Liliana, mămica Veronicăi.

Au nevoie de 2.000 de euro

Pentru că medicul de la Spitalul de Oftalmologie din Capitală nu le-a dat prea multe speranţe, acestea fiind oricum destul de mici, părinţii au decis să mai ceară şi alte păreri. Astfel, au ajuns la o clinică privată, unde copilei i-au fost prescrişi ochelari de vedere care să o ajute să vadă un pic mai bine cu ochişorul stâng. Însă cel mai important lucru pe care l-au aflat aici a fost că există totuşi o şansă pentru ca micuţa să nu ajungă să trăiască tot restul vieţii într-o lume întunecată.

Speranţa Veronicăi vine de o clinică din Franţa, unde în prima faza copila trebuie să ajungă pentru a i se face toate investigaţiile necesare, urmând apoi, cel mai probabil, intervenţia chirurgicală. Dar pentru ca toate acestea să devină realitate, copila şi părinţii ei au nevoie de ajutorul nostru. Deocamdată, aceştia au reuşit să cumpere doar biletele de avion, însă mai au nevoie de aproximativ 2.000 de euro, bani care să acopere spitalizarea şi consultaţiile din Franţa. Cei care doresc să o ajute pe micuţa de 11 luni pot dona 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul ”Veronica”. Pentru sume mai mari se pot face depuneri în conturile fundaţiei Ringier.

Citește mai multe despre miopie pe Libertatea.

Comentarii