Istoricul pe scurt. În 2019, clădirea Teatrului de Vară a ajuns la Primăria Sectorului 1, atunci când fosta administrație condusă de primarul PSD Dan Tudorache anunța introducerea în circuit în maximum un an. Nu s-a întâmplat nimic, dar a venit Clotilde Armand, de la USR, cu aceleași promisiuni electorale pentru un vot la locale. După aproape doi ani, clădirea arată mai rău.
În mai 2022, Libertatea scria pe larg de situația degradantă în care se afla Teatrul de Vară. Construit în 1953 și inaugurat cu ocazia Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților. Clădirea-monument a fost pusă pe picioare de arhitectul Paul Emil Miclescu și era în acea perioadă unul dintre cele mai mari amfiteatre în aer liber din țară. Odată cu Revoluția, de Teatrul de Vară, la fel ca și de multe alte clădiri reprezentative din București, s-a ales praful. Locurile au fost părăsite și totul s-a degradat. Totul s-a transformat într-o mare ruină!
Concerte și festivaluri pentru 1.550 de persoane
Acum, oficialii Primăriei Sectorului 1 au anunțat licitația pentru consolidarea, modernizarea și restaurarea Teatrului de Vară. Ce-și propun aceștia?
„Prin revitalizarea acestui imobil, va fi redat orașului un spațiu pentru desfășurarea spectacolelor de dimensiune medie, cu public de aproximativ 1.550 de persoane (concerte, festivaluri, spectacole de varietăți, film și teatru)” se arată într-un comunicat de presă.
Mai mult, „va fi construit un spațiu la ultimul nivel cu destinația de bar sau cafenea, care va conduce la o mai bună amortizare în timp a investiției și la transformarea caracterului sezonier al utilizării clădirii în caracter permanent”.
Oficialii sectorului 1 mai anunță că pe lângă evenimente artistice, aici se vor desfășura vernisaje, lansări de cărți și albume, mici festivaluri de muzică și film.
Clotilde Armand acuză vechea administrație
Despre consolidarea, modernizarea și restaurarea Teatrului de Vară a vorbit și Clotilde Armand, primarul sectorului 1.
„Din cauza dezinteresului autorităților centrale și locale, imobilul se află într-o stare avansată de degradare, a fost scos din uz, abandonat, iar accesul a fost interzis publicului. Principalele degradări arhitecturale afectează zona amfiteatrului, degradări ale tencuielilor, structurilor, infiltrații la nivelul plafoanelor, pardoselile întregii clădiri și învelitoarea care a dispărut aproape integral în zona porticului”, spune aceasta.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
ivryernest • 25.09.2022, 12:47
"Modernizare" — da ! Bravo ! "Reabilitare" — nu, fiindcă cuvântul nu se aplică la situația asta. "Reabilitare" se folosește la oameni, nu la dărâmături.