UPDATE 13.00: Listele de așteptare au fost deschise în toate județele din țară, precum și în Capitală. Totodată, referitor la problemele legate de platforma de vaccinare, STS a anunțat că aceasta „este funcțională și permite înscrierea beneficiarilor”.
UPDATE ora 11.00: Teoretic, acum au fost deschise și listele de așteptare pentru celelalte 15 județe. Cu toate acestea, oamenii se plâng că nu pot să acceseze platforma.
UPDATE ora 9.00: Listele de așteptare s-au deschis, cel puțin teoretic, în 15 județe. Este vorba de Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna.
Sunt însă raportate și probleme cu platforma de vaccinare. Nu toată lumea poate să și intre în cont, dar autoritățile au avertizat că pot exista perioade în care aplicația funcționează cu întârzieri.
Autoritățile atenționează însă că pot exista perioade de mentenanță în vederea optimizării aplicației, iar în aceste perioade este posibil ca aplicația să funcționeze cu întârzieri. De altfel, duminică seară, platforma nu era funcțională tocmai pentru că se făcea o actualizare.
Programul după care se vor deschide listele de așteptare pe platforma de programare este următorul:
- 9.00 – 11.00: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna;
- 11.00 – 13.00: Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova;
- 13.00 – 15.00: București și județele Sălaj, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov.
Peste 1,5 milioane de beneficiari sunt înscrişi pe platforma electronică, din care aproximativ 500.000 sunt din rândul populaţiei generale.
În etapa a III-a a campaniei de vaccinare este inclusă populația generală, dar notificarea persoanelor aflate pe lista de așteptare se va face în funcție de categoriile de vaccinare stabilite ca prioritare, adică vor avea prioritate persoanele vulnerabile și lucrătorii esențiali.
Cum se fac programările la vaccinare pentru persoanele înscrise pe listele de așteptare
Conform CNCAV, sunt două posibilități. Este vorba despre cei care se programează online, pe vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare, și cei care optează pentru programarea prin call-center.
- Pentru cei care aleg programarea individuală online, când locurile devin disponibile la centrul unde persoana s-a înscris, aceasta primește o notificare, iar ulterior va intra în aplicație pentru alegerea zilei și a orei. Cine nu confirmă prin programare locul disponibil în 24 de ore, va mai primi două notificări. Dacă nu confirmă, beneficiarul rămâne pe lista de așteptare, dar va pierde poziția ocupată inițial.
- Cei care aleg programarea prin call center, la numărul 021.414.44.25, trebuie să știe că atunci când apare un loc liber la centrul de vaccinare unde s-au înscris, se va face programarea la vaccinare în ziua și la ora disponibile. Aceste persoane vor fi notificate și nu este necesar să confirme programarea, potrivit Comitetului Național de Vaccinare.
Totodată, persoana înscrisă în lista de așteptare are posibilitatea de a se realoca pe lista de așteptare a unui alt centru de vaccinare.
Lista funcționează ca metodă nouă, dar în centrele unde acum sunt locuri libere oricine se poate înscrie direct, iar dacă te programezi pe loc liber ai garanția locului și a datei exacte a vaccinării.
Valeriu Gheorghiță, pe 13 martie, pentru Libertatea:
Cum funcționează lista de așteptare
Orice persoană care își face cont pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro își exprimă opțiunea să intre pe lista de așteptare. Apoi, selectează un centru de vaccinare și va putea vedea numărul de persoane aflate în fața sa.
Ordinea alocării programărilor la vaccinare se va realiza în funcție de gradul de ocupare a locurilor de către categoriile prioritare înscrise pe listele centrului respectiv.
Foarte important, dacă nu există locuri disponibile în centrul ales, oamenii pot opta pentru înscrierea pe lista de așteptare aferentă centrului respectiv.
Când se eliberează locurile, persoanele aflate pe lista de așteptare vor fi notificate prin SMS și e-mail și își pot rezerva locul în centrul pentru care au optat, timp de 24 de ore.
În acest interval de timp, dacă persoana refuză programarea, sistemul notifică următoarele persoane.
De exemplu, dacă luni persoana din etapa a III-a se înscrie la un centru pentru care miercuri sunt locuri libere și nu sunt înscrise persoane sau nu s-au programat persoane în etapa a II-a, persoana respectivă poate fi vaccinată miercuri sau joi.
Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului Național de Vaccinare, la EuropaFM:
Harta centrelor de vaccinare COVID-19
Comitetul Național de Vaccinare a pus la dispoziția oamenilor o hartă interactivă care arată toate centrele de vaccinare existente și locurile disponibile în orice moment.
Aceste date pot fi consultate tot pe platforma de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19.
De la începutul campaniei de vaccinare, pe 27 decembrie, în România au fost imunizate 1.447.357 de persoane. Dintre acestea, 712.207 au făcut și rapelul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro