În timp ce încearcă să fie eliberat din închisoare, după condamnarea de trei ani și șase luni în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, fostul președinte Liviu Dragnea are parte de noi probleme penale.
De această dată, Dragnea a fost trimis în judecată de DNA pentru mai multe infracțiuni în cazul vizitei făcute în SUA, în ianuarie 2017, atunci când a participat la inaugurarea mandatului prezidențial al lui Donald Trump, având și un scurt schimb de replici cu acesta, surprins de fotografi.
Potrivit DNA, Dragnea este acuzat de:
- trafic de influență (două fapte)
- folosire a influenței sau a autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Alături de Dragnea a fost trimis în judecată Gheorghe Dimitrescu, la data faptei consilier parlamentar, „în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență, și alți trei oameni de afaceri, pentru cumpărare de influență și complicitate la cumpărare de influență”, anunță DNA.
Ce spun procurorii
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada ianuarie 2017 – mai 2017, Liviu Dragnea ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, constând în:
- asigurarea accesului la evenimentele din cadrul ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17-21 ianuarie 2017, desfășurată la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 $, acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare,
- asigurarea, cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 $, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii respectivi ar fi fost plătiți, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri).
De asemenea, potrivit procurorilor, Dragnea a mai acceptat de la același om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constând în participarea, în perioada mai-iunie 2017, la două întâlniri (în final neconcretizate) cu înalți oficiali din SUA.
„În acest context, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, influența reală pe care o avea față de prim-ministrul și alți membri ai Guvernului României, promițându-i că îi va determina pe aceștia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și al intelligence, pe care respectivul le avea în România”, notează rechizitoriul.
De asemenea, potrivit rechizitoriului, „în perioada mai – octombrie 2017, Dragnea și-ar fi folosit autoritatea și influența ce decurg din calitatea de președinte al unui partid politic față de Dimitrescu Gheorghe, precum și față de alte două persoane, în scopul de a obține, în aceeași perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 $ (din care 45.000 de euro ar fi fost achitați de inculpatul Dimitrescu Gheorghe). Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea și perfectarea unor vizite ale lui Dragnea Nicolae-Liviu cu înalți oficiali americani”.
În schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu, în perioada iunie – iulie 2017, Dragnea ar fi traficat în favoarea acestuia influența reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promițând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe primul în funcția de consul general al României la Bonn, lucru care s-a și întâmplat.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin lui Liviu Dragnea.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro