Hotelierii bulgari se confruntă cu pierderi care însumează zeci de milioane de euro în condițiile în care falimentul Thomas Cook a venit chiar în timpul negocierii prețurilor pentru vara viitoare, a declarat ministrul turismului din Bulgaria, citat de Business Insider.
Agenția de turism britanică trimitea între 350.000 și 450.000 de turiști pe an în Bulgaria, reprezentând aproximativ 10% din toți turiștii străini din stațiunile de pe litoralul bulgăresc.
„Situația este extrem de gravă și nu afectează doar sezonul estival care acum se încheie, ci și cel din 2020, deoarece negocierile pentru vara 2020 erau în plină desfășurare”, a spus ministrul turismului, Nikolina Angelkova.
Ministrul mai spune că există riscul ca hotelierii să nu primească banii pentru cazările din lunile iulie și august, deoarece Marea Britanie garantează doar plățile pentru turiștii aflați în prezent în Bulgaria.
Angelkova a refuzat să spună suma exactă pe care Thomas Cook o datorează hotelierilor, spunând doar că este vorba de „multe milioane de leva”.
Dar surse din industria turismului au declarat că falimentul celui mai vechi tur operator din lume produce turismului bulgar daune de aproape 50 de milioane de euro. Din această valoare, 36 de milioane de euro reprezintă doar suma datorată de Thomas Cook către peste 50 de hoteluri.
Agenția britanică Thomas Cook, înființată în urmă cu 178 de ani, a intrat în faliment, după ce negocierile privind salvarea sa au eșuat în ultimul moment. Aproximativ 600.000 de turiști, dintre care 150.000 de britanici, au rămas blocați, urmând ca autoritățile britanice să înceapă „cea mai mare operațiune de repatriere pe timp de pace, din Marea Britanie”.
Intrarea în faliment a grupului Thomas Cook declanşează cea mai amplă operaţiune de repatriere din istoria Marii Britanii.
Compania se lupta pentru supravieţuire, având nevoie de finanțări suplimentare de 200 de milioane de lire, după ce creditorii ameninţaseră că se vor retrage dintr-un acord de salvare.
Negocierile au eșuat în ultimul moment, fiind declarat astfel falimentul, dar și haosul pentru toți turiștii care se află în vacanțe organizate de agenție. În plus, falimentul operatorului de turism pune în pericol 22.000 de locuri de muncă, dintre care 9.000 în Marea Britanie.