„În acest loc în care atunci era graniţa, aşa cum şi acum Galaţiul este practic graniţa Uniunii Europene, s-a oprit cucerirea romană. Mai încolo începeau tărâmurile celor pe care romanii îi denumeau barbari”, a spus Cătălin Negoiţă, Direcţia pentru Cultura Galaţi, instituţie care a organizat festivalul.
Azi, aa Tirigina, dacii au mâncat bătaie de la romani în ropotele de aplauze ale spectatorilor. Strigând „Dacia liberă” sau „Roma victis”, dacii şi romanii au mărşăluit prin oraş şi apoi au ajuns pe faleza inferioară a Dunării. Acolo s-a încins altă bătălie. Numai că sorţii au fost nefavorabili romanilor care au fost învinşi.
Mai mult, centurinul Marcus Apolonius, pe numele lui real… Cristian Olteanu, a căzut pe bune în focul luptei. „Mă cam doare piciorul. M-a împins un dac mişel sau mai mulţi. Dar asta nu e nimic, am avut noi accidente mai greve în timpul spectacolelor noastre”, a spus amuzat Cristian Olteanu.
Festivalul a continuat cu mâncare tradiţională antică, linte şi orez, gătită la malul Dunării şi un festival de meşteşuguri. Dacii şi romanii sunt membri unor trupe constănţene care recreează istoria „în viu” sub ochii spectatorilor.
Şi Sânzienele, adepte ale cultului zeiţei Diana, au recreat un dans ritualic, iar Cezar a mai fost odată asasinat la Dunăre unde un grup de elevi au jucat, în engleză, un pasaj din celebra piesă a lui Shakespeare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro