„Procesul de înregistrare pentru obţinerea noului statut se desfăşoară în Marea Britanie în parametrii optimi şi înregistrăm la momentul acesta peste 187.000 de cetăţeni care şi-au depus actele, s-au înregistrat pentru obţinerea acelui pre settled status sau settled status. Estimăm că sunt mai mulţi care vor obţine pre settled status decât settled având în vedere că avem o imigraţie regentă în Marea Britanie conectată cu data pe care accesul nostru pe piaţa muncii britanică a fost complet – 2014. Suntem într-un proces de monitorizare continuă în ceea ce priveşte implementarea procesului de înregistrare şi de garantare a drepturilor noastre acolo”, a spus Bădescu, cu ocazia unei mese rotunde cu tema „Impactul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană”, organizată la Biroul de Legătură al Parlamentului European în România.
de români sunt înregistrați oficial în Marea Britanie
„E important să ne luptăm pentru protejarea drepturilor celor care trăiesc, muncesc şi studiază acolo. (…) Guvernul britanic ne-a dat asigurări că drepturile cetăţenilor vor fi protejate în toate scenariile, inclusiv în cazul unei retrageri fără acord. Cetăţenii români vor beneficia de un tratament similar”, a spus aceasta, adăugând că Brexit va avea efecte la nivel politic şi economic.
Aceasta a prezentat măsurile de pregătire pentru Brexit, respectiv măsuri legislative, administrative şi de informare.
Bădescu a arătat că măsurile legislative se află în curs de avizare şi se referă la protejarea drepturilor cetăţenilor britanici din România. Astfel, ea a menţionat că, potrivit acestor măsuri legislative, toţi cetăţenii britanici care se vor afla în România după 31 octombrie 2019, dacă va exista un „deal”, aceştia vor putea primi dreptul de rezidenţă temporar pentru o perioadă de 5 ani în urma depunerii unei cereri, iar în acest mod toţi cetăţenii britanici rezidenţi în România la momentul Brexit vor putea aplica la împlinirea perioadei de 5 ani pentru dreptul de şedere pe termen lung.